Köpekler İçin Tehlikeli Gıdalar

Köpeklerin o kahverengi gözlerine ve tatlı inlemelerine kim dayanabilir ki? Masadaki şeylerden ona verdiğiniz ufak bir ödül köpeğinize zarar verebilir mi? Bunun cevabı ne olduğuna ve içinde neler olduğuna göre değişir. Eğer xylitol adlı tatlandırıcıya sahipse, köpeğinizde ciddi problemlere yol açabilir. İnsanların yediği şeyler arasında köpeklerin yememeleri gereken çok sayıda şey bulunuyor. Bunun sebebi sadece kilo almaları da değil. Bazı gıdalar köpekler için doğrudan tehlikeliler ve bunların bazıları sizi şaşırtacak.

Xylitol

Bazı şekerlemelerde, sakızlarda, diş macunlarında, hamur işlerinde ve diyet gıdalarda xylitol adlı tatlandırıcı bulunuyor. Bunlar köpeğinizin kan şekerinin düşmesine sebep oluyorlar ve ayrıca karaciğer iflasına da yol açabiliyorlar. Erken dönem belirtileri arasında kusma, sinirlilik ve koordinasyon problemleri bulunuyor. Zamanla köpeğiniz nöbet de geçirebilir. Karaciğer iflası bir kaç günde bile gerçekleşebilir.

Avokado

Sofranızdaki şeyler köpeğiniz için uygunlar mı? Bu masadaki şeyin ne olduğuna bağlı. Örneğin avokadoda persin adı verilen bir madde bulunuyor. Ona alerjisi olmayan insanlarda bir problem yaratmıyor. Fakat çok fazlası köpeklerde kusma ve ishale sebep olabiliyor. Eğer evde avokado yetiştiriyorsanız, köpeğinizi bu bitkiden uzak tutun. Persin maddesi yapraklarda, çekirdeklerde ve kabuklarında bulunuyor ve meyvenin kendinde de var. Ayrıca avokado çekirdeği köpeğin bağırsak ve midesinde kalabilir ve bu ölümcül olabilir.

Alkol

Alkol köpeklerin karaciğer ve beyinlerinde insanlarla aynı etkileri yaratır. Fakat köpeğe zarar vermesi için çok daha azı yeterli oluyor. Küçük bir bira, likör, şarap veya alkollü gıda bile kötü olabilir. Kusmaya, ishale, koordinasyon problemlerine, nefes problemlerine, komaya ve hatta ölüme sebep olabilir. Köpeğiniz ne kadar küçük olursa o kadar kötü olur.

Soğan ve Sarımsak

Soğan ve sarımsağın her türlüsünü köpeğinizden uzak tutun. Alyuvarlarını öldürerek anemiye sebep olabilirler. Hatta bazı bebek mamalarında da soğan tozu bulunuyor. Küçük ve nadiren verilen bir miktar muhtemelen sorun olmaz ancak tek seferde çok yemesi zehirlenmeye sebep olabilir. Güçsüzlük, kusma ve nefes problemleri gibi belirtilere bakın.

Kahve, Çay ve Kafein

Kafein ölümcül olabilir. Bu nedenle kahve, çay ve evdeki kahve çekirdeklerine dikkat edin. Köpeğinizi kakao, çikolata, kola ve enerji içeceklerinden uzak tutun. Bazı soğuk algınlığı ilaçları ve ağrı kesicilerde de kafein bulunuyor. Köpeğinizin kafein aldığını düşünüyorsanız en kısa zamanda veterinere ulaştırın.

Üzüm ve Kuru Üzüm

Köpeğinize verecek daha iyi ödüller var. Üzüm ve kuru üzüm köpeklerde böbrek iflasına sebep olabiliyor. Az bir miktarı bile köpeğinizi hasta edebilir. Tekrar tekrar kusmak erken uyarı işaretleri arasında. Bir gün içerisinde köpeğiniz yorgun ve depresif olacaktır.

Süt ve Diğer Süt Ürünleri

Sıcak bir günde dondurmanızı köpeğinizle paylaşmak isteyebilirsiniz. Fakat bunun yerine soğuk su verin. Süt ve süt bazlı ürünler köpeklerde ishal ve diğer sindirim problemlerine yol açabilirler. Ayrıca gıda alerjilerini de tetiklerler ve kaşınmasına sebep olabilirler.

Macadamia Fındığı

Köpeğinizi macadamia fındığı ve onu içeren gıdalardan uzak tutun. Sadece 6 tane çiğ veya kavrulmuş hali onu hasta edebilir. Kas titremeleri, kusma, yüksek ateş ve arka bacaklarda güçsüzlük gibi belirtilere bakın. Bu fındığı içeren çikolatalar tüketmek belirtileri daha kötü hale getirebilir, hatta ölüme sebep olabilir.

Çikolata

Pek çok insan çikolatanın köpekler için iyi olmadığını biliyor. Çikolatanın problemi içindeki theobromine. Bu madde beyaz çikolata dahil tüm türlerinde bulunur. En tehlikeli türleri ise siyah çikolata ve tatlandırılmamış pişirme çikolatası. Çikolata kusmaya ve ishale sebep olabilir. Ayrıca kalp problemlerine, titremelere, nöbetlere ve ölüme de yol açabilir.

Yağ ve Kemikler

Yağı ve kemikleri kalmış pişmiş veya pişmemiş et, köpeklerde pankreatite sebep olabilir. Köpeklere kemik vermek doğal gibi görünse de kemik nedeniyle boğulabilir. Kemikler ayrıca bölünürler ve köpeğin sindirim sistemini tıkayıp onu delebilirler.

Cennet Hurması, Şeftali ve Erik

 

Köpeklerde bu meyvelerin en büyük problemi çekirdekleri. Cennet hurmasının çekirdekleri köpeklerin ince bağırsaklarında problem yaratabilir. Ayrıca bağırsakları tıkayabilir. Şeftali ve erik için de aynısı olabilir. Ayrıca şeftali ve eriğin çekirdeğinde siyanür bulunur ve bu hem insanlar hem köpekler için zehirlidir. İnsanların bunları yemediği gibi köpekler de yememeliler.

Çiğ Yumurta

Bazı insanlar köpeklerine çiğ yumurta dahil olmak üzere çiğ bir beslenme düzeni yaratıyorlar. Ancak veterinerlik kurumlarının büyük kısmı bunun iyi bir fikir olmadığından bahsediyor. Salmonella veya E.coli bakterisinden kaynaklı gıda zehirlenmesi riskini ciddi anlamda arttırıyor. Sorularınız varsa veterinere danışın.

Çiğ Et ve Balık

Çiğ yumurta gibi çiğ et ve balık da gıda zehirlenmesine sebep olabilecek bakterilere sahip olabilir. Somon, alabalık, tırsi balığı ve mersin balığı gibi türlerde balık hastalığına sebep olabilen bir parazit bulunabiliyor. Tedavi edilebilir bir rahatsızlık ancak hemen müdahale gerekiyor. İlk işaretleri arasında kusma, ateş ve lenflerde büyüme bulunuyor. Paraziti öldürmek için balığı iyice pişirin.

Tuz

Cips gibi tuzlu gıdaları köpeğinizle paylaşmak iyi bir fikir değil. Çok fazla tuz tüketmek köpeğinizi fazla susuz bırakabilir. Yani daha fazla su içmesi gerekir ve ayrıca sodyum iyonu zehirlenmesine sebep olabilir. Çok fazla tuzun belirtileri arasında kusma, ishal, depresyon, titreme, ateş ve nöbetler bulunuyor. Hatta ölüme de sebep olabilir.

Şekerli Gıdalar ve İçecekler

Çok fazla şeker de köpeklerde insanlardaki ile aynı etkileri yaratır. Köpeği aşırı kilolu yapabilir ve diş problemleri yaratabilir. Hatta şeker hastalığına bile sebep olabilir.

Mayalı Hamur

Mayalı hamurun pişmeden önce kabarması gerekli. Köpeğiniz onu yerse, midesinde de aynı etkiyi gösterir. İçeride şişecek olursa köpeğin karnını gerer ve ağrıya sebep olur. Ayrıca kabarması için maya hamuru fermente ederken, alkol üretebilir ve bu da alkol zehirlenmesine sebep olur.

İlaçlarınız

Köpekler insan ilaçları almamalılar. Bu onları çok hasta edebilir. Çocuklarınız için olduğu gibi köpekleriniz için de ilaçlarınızı erişilemez bir yerde tutmalısınız. Veterineriniz söylemedikçe ona herhangi bir ilaç da vermeyin. Acetaminophen ve ibuprofen gibi bileşenler yaygın ağrı kesicilerdir ve köpekler için ölümcül olabilirler.

Mutfak Malzemeleri

Mutfak raflarında bulunan pek çok şey köpeğe zarar verebilir. Kabartma tozu ve soda çok zehirlidir. Ayrıca fıstık ezmeleri ve diğer baharatlar da öyle. Gıdaları köpeğinizin ulaşamayacağı bir yükseklikte tutun ve kapaklarını kapalı tutun.

Köpeğiniz Yememesi Gereken Bir Şey Yerse?

Ne kadar dikkatli olursanız olun köpeğiniz yememesi gereken bir şeyi bulup yemiş olabilir. Bu durumlar için veterinerinizin numarasını yakında tutun ve en yakın birime onu ulaştırın.

Köpekler Ne Yiyebilirler?

Veterinerinizden kaliteli köpek gıdalarını öğrenerek sağlıklı, dengeli bir beslenmeye sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak ona arada bir özel ödüller de verebilirsiniz. Bunu yaparken çok az vermeye dikkat edin. Yemeklerin pişmiş, temiz ve yağsız, baharatsız olmalarına dikkat edin.

Yağsız Et

Çoğu köpek yağsız ve iyi pişmiş eti yemekte problem yaşamaz. Tüm görünür yağları ve derileri soyun. Ayrıca köpeğinize vermeden önce ette kemik olmadığından da emin olun.

Bazı Taze Meyveler

Elma dilimleri, portakal, muz, karpuz gibi meyveler köpekler için iyi ödüller olurlar. İlk önce çekirdeklerini çıkarmayı unutmayın. Çekirdekler, saplar ve yapraklar ciddi problemlere sebep olabilirler.

Bazı Sebzeler

Köpeğiniz havuç, yeşil fasulye, salatalık dilimleri ve kabak dilimleri yiyebilir. Hatta haşlanmış patates de sorun değil. Ancak çiğ patates yememesine dikkat edin.

Pişmiş Beyaz Pirinç ve Makarna

Köpekler piştikten sonra beyaz pirinç ve makarna yiyebilirler. Biraz pilav ve bir miktar haşlanmış tavuk köpeğinizde mide problemleri varsa biraz daha iyi hissetmesini sağlayabilirler.