Herkese merhaba! Bugün de, çok güzel bir konu ile karşınızdayım. Konumuz; hızlı kilo vermek ve yağ yakmak için diyetinizde olmazsa olmaz 5 kritik nokta. Siz bu 5 kritik noktaya dikkat ediyor musunuz? Yaptığınız diyetler size uygun mu? Ya da nelere dikkat ediyorsunuz? soruları üzerine konuşacağız. Tabi ki, hızlı yağ yakmak için günlük beslenmenin içinde olması gerekenlerden bahsedeceğim ama ne tür besinler tercih ettiğiniz de önemli. Öncelikle, bunlara değinmek istiyorum.

Protein, sebze, meyve, yoğurt, peynir gibi besinlerden kaloriler alırken bunların miktarlarına dikkat etmek önemli. Bunların yanında; hamur işi grubu, çok fazla makarna ya da çok fazla pilav tüketmemek gerekiyor. Neden “çok fazla” diyorum? Çünkü, üç kaşık yediğiniz zaman bu size çok fazla dokunmaz. Ancak, aşırı makarna, abur cubur, tatlı, kek gibi şeylerden çok yediğiniz zaman vücudunuz yağ depolamaya başlar.

Bu saydığım besinleri genel olarak diyetinizden çıkarmalısınız; çünkü, bunlar fazla karbonhidrat içeren besinlerdir ve vücuda fazla alındığında ne yazık ki yağa dönüşür. Özellikle kadınlar, en çok şundan şikayet ediyor: “Hocam, benim yalnızca karın bölgemde problem var”. Aslında, sizin aldığınız kilo oraya gidiyor evet ama yanlış besinler tercih ettiğiniz için de oluyor olabilir. Yani, et yemek yerine hamur işi yiyorsanız; vücudunuz yağ yakmayacaktır ve karnınız, zayıf olmanıza rağmen kilolu görünebilirsiniz. Bu noktada, bilmeniz gereken 5 kritik nokta var. Şimdi, size onlardan bahsedeceğim…

1- Uyguladığınız Diyetin Kalori Hesaplamasını Mutlaka Yapın

Burada, kişilerin en büyük yanlış; ya şok diyetler yapıp düşük kalorili besinler tüketiyorsunuz ve bunlar size anlık kilo kaybı sağladığı için anlık mutluluklar yaşıyorsunuz. Örneğin; şok bir diyet ile ayda 8-10 kilo vermek o anda sizi mutlu edebilir. Ancak, metabolizmanız 1000 kaloriye çalışırken onu 500 kaloriye düşürdüğünüz için; bu size bir dönem kilo verdirse de, sonrasında kitlenir. Kitlendikten sonra da yağ yakımı durur ve kilo vermeniz buralarda moralinizi bozduğu için diyeti bozmanıza neden oluyor.

Bu nedenle, kalori alımının hesaplamasını doğru yapmak oldukça önemli. Çok büyük bir kesim, genelde düşük kalori alırken; belirli bir kesim de sağlıklı beslendiğini düşünerek kalori alımına dikkat etmiyor. Yani, fazla kalori almış oluyor. Bunun sonucunda da, “Ben ne yapsam kilo veremiyorum” diyor. Aslında, farkında değil ki yaptığı diyetin kalorisi kendi vücuduna uygun değil. Dolayısıyla da kilo verimi yavaş oluyor. Bu nedenle, çok düşük kalori almak da fazla kalori de almak yanlış. Neden?

Çok düşük kalori aldığınız zaman, diyelim ki 1 ayda 10 kilo verdiyseniz; inanın ki, bunun yarısından fazla su ve kas kaybı olur. Yani, aslında yağ yakmamış olursunuz. Hızlı yağ yakayım derken, düşük kalori alarak yanlış bir şekilde kaslardan ve sudan kilo vermiş olursunuz.

Diğer yanda da, çok yüksek kalori aldığı için bu kişi aynı hızda kilo verememiş oluyor ve bu diyetlerin sonu çok fazla gelmiyor. Peki, ne yapmalı? Mutlaka, yaptığınız diyetin kalorisinin vücudunuza uygun olması gerekiyor. Yani, haftada 1-2 kilo vermelisiniz. Belli dönemlerde, düğün, nişan gibi dönemlerde sıkı diyetlerden yararlanabilirsiniz; ancak, en fazla 3 günü geçmemeli.

2- Protein, Karbonhidrat ve Yağ İçeren Dengeli Bir Diyet Programı Uygulayın

Diyetin içeriği doğru olmalı? Diyetinizde ne kadar protein, karbonhidrat ve yağ var? İçeriğin doğru olması çok önemli. Bazen, yapılan diyetlerde kalori miktarı doğru olsa da; içerik yanlış olduğu için yağdan değil, yine kastan kilo verebilirsiniz. Aşırı protein alarak yağ yakmaya çalıştığınızda, vücudunuzun tepki verip kan değerleriniz bozulabilir, gut hastalığı gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bu tür şeylerin gerçekten kişiye özel hesaplanıyor olması gerekli. Çünkü, bir önceki maddede de bahsettiğim gibi; çok düşük kaldığı zaman, ilerleyen zamanlarda kilo verme durabilir, verilen kilolar kastan olabilir. Bu nedenle; yaptığınız diyetin içeriğindeki karbonhidrat oranının biraz daha düşük, protein oranının yüksek, yağ oranının da orta derece bir yerde olması gerekiyor. Ancak, bunlar kişiye göre değiştiği için mutlaka kontrol etmelisiniz.

3- Metabolizma Hızlandıran Besinleri Tercih Edin

Diyetinizin metabolizma hızlandıran besinleri içeriyor olması çok önemli. Özellikle sebzeleri mutlaka tüketmelisiniz. Sebze tüketmiyorsanız, salata gibi alternatifler tercih edebilirsiniz. Mutlaka, öğünlerinizde yoğurt olsun. Yoğurdun içeriğindeki kalsiyum kasları çalıştırır ve yağ yakımını aktive eder. Diyetinizdeki protein oranı belli ölçülerde olmalı. Yulaf da ekleyebilirsiniz.

Ayrıca, bitki çayı gibi metabolizmayı hızlandıran çaylardan yararlanmalısınız. Bitki çaylarından rezene, ıhlamur, mısır püskülü, kiraz sapı, yeşil çay olabilir. Ancak, bunların tüketimi günlük 1-2 fincanı geçmemeli. Bu tür besinler, hem iştahı azaltır hem de vücut ısısını arttırarak metabolizmanın ve bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu şekilde de, yağ yakımı gerçekleşir.

4- Günlük 2 Litre Su Tüketin

Bütün diyetisyenler, doktorlar mutlaka günlük 1.5-2 litre su tüketmeniz gerektiğini söylüyor. Kış aylarında, eğer çok da kilolu değilseniz 1.5 litre size yetecektir. 65 kilo ve üzerindeyseniz, su içmeyi de seviyorsanız, 2-2.5 litre kadar su içmeniz, metabolizmanızı %5 oranında hızlandıracaktır. Su içen kişilerin daha tok kaldığını, metabolizması hızlandığı için daha hızlı kilo verdiklerini görüyoruz.

5- Mutlaka Günde 1 Saat Yürüyüş Veya Spor Yapın

Geldik 5. ve en önemli maddeye! Aslında, ben bunu en başa koymak istiyordum. Çünkü, dilimde tüy bitti! Diyetinizi desteklemek istiyorsanız, mutlaka spor yapmalısınız. Kendi danışanlarımda da gözlemlediğime göre, kişi düzenli spor yapıyorsa; hem aşırı yağ yakıyor hem de kilo vermesi asla durmuyor. Bu nedenle, mutlaka 1 saat spor yapmanızı öneriyorum.