Herkese merhaba! Bugün, en çok merak ettiğiniz konulardan biriyle karşınızdayım. “Ayşe, bir gün içinde neler yiyorsun, neler içiyorsun?” demişsiniz. Ben de bu yazıda, sizlere bir gün içerisinde neler yiyip içtiğimden bahsettim. Hadi başlayalım!

Başlarken…

Uzunca bir zamandır, sağlıklı yaşamla ilgileniyorum. Zaten, sizlerle sağlıklı yaşam ve kilo koruma ile ilgili içerikler de paylaşıyorum. Hem bir yandan işim bu hem de bir yandan da temiz ve doğru beslenmeyi, yaratılışıma uygun, yani şu bedenin ihtiyaçlarına uygun beslenmeyi seviyorum. İki senedir de vejetaryenim.

Neler yiyip içeceğiniz, aslında biraz da sizin hayat tarzınızla ilgili. 09:00-17:00 masa başı bir işiniz mi var, çok yoğun mu çalışıyorsunuz, sürekli arabada mısınız, çok fazla seyahat mi ediyorsunuz bilmiyorum. Benim tempom ise şöyle; haftanın 2 ya da 3 günü Seksenler setine gidiyorum, onun dışında da kitap yazıyorum, seminerler veriyorum, markalarla iş birliklerim var, 10 yaşında bir tane kızım var, yani çok yoğun bir hayatım var. Kendi özel hayatım da var. Arkadaşlarım ve dostlarımla görüşmeye ve mümkün olduğunca davetlere gitmeye çalışıyorum.

Vejetaryenim ve Aralıklı Oruç Yapıyorum

Beslenme alışkanlığıma gelecek olursak, o da değişiklik gösteriyor. Ben, bu aralar aralıklı oruç uygulamasını yapıyorum. Yani, 16 saat açlık ve 8 saat beslenme prensibine dayanan, “Intermittent Fasting” olarak da bilinen bir yaşam şekli. Aslında, atalarımız biraz bu aralıklı orucu yapıyorlarmış. Çünkü, eskiden şuanda olduğu gibi 3 ana-2 ara öğün olanağı yokmuş. Bu, biraz da kapitalist sisteme geçtikten sonra gıda endüstrisinin bizlere pompaladığı bir şey.

Bu benim şahsi fikrim, çünkü beslenme uzmanlarının işlerine karışmak gibi bir niyetim yok. Ancak, kişisel tercihim olarak sık sık yemenin bana uygun olmadığını biliyorum. Ben, az az sık sık yiyen biri değilim. Genel olarak, aç kalmaya yatkınım ve uzun saatler beslenmediğim zaman kendimi daha iyi hissediyorum. Bununla ilgili olarak, ciddi klinik araştırmalar da yayınlanmaya başladı. Aç kaldığımız zaman, yeni hücre oluşumunu tetikleyici etkisi ortaya çıkmış. Bu nedenle, biraz aç kalmak iyidir. Bize terbiye verir. Hem zihinsel hem ruhsal hem bedensel hem de manevi açlık iyidir. Bu işe, bir nevi oruç denmesinin bir sebebi de bu.

Aç kalmak, benim için biraz da kendini dinlemek, kendi içine dönmek, kendini terbiye etmekle ilişkili. Bu nedenle de 16 saat aç kalmak bana iyi geliyor. 8 saat beslenmede; akşam 19:00 gibi son öğünümüzü yapıyoruz ve ertesi gün 12:00’e kadar bir şey tüketmiyoruz. 12:00 gibi kahvaltıyla karışık bir öğle yemeği ve akşam 18:00-19:00 gibi de iyi bir akşam yemeği yiyorum ve iki öğünüm de gayet kuvvetli oluyor.

Gün İçinde Neler Yiyorum?

12:00-13:00 gibi iyi bir kahvaltı yapıyorum. Vejetaryen olduğumu söylemiştim. Vejetaryenim ama vegan değilim, yani hayvani ürünleri tamamen kesmiyorum. Mümkünse %80 bitkisel temelli ve %20 de hayvani gıda temelli beslenmeye çalışıyorum. Yani, her öğünümde tabağımın %80’ini bitkisel, %20’sini hayvani gıda oluşturuyor. Et yemiyorum ama balık yiyorum, bazı deniz ürünlerini yiyorum. Mümkünse mevsim balığı yemeye çalışıyorum, onun dışında bol bol somon yiyorum.

Mevsiminde meyve ve sebzeleri tüketmeye çalışıyorum. Enzimlerinin, vitamin ve minerallerinin ısıl işlemde kaybolduğunu bildiğim için, sebzeleri çok da fazla işlemden geçirmeden çiğ ya da hafif buharda haşlanmış olarak tüketiyorum. Hiçbir şey bulamazsam Türk yemeklerini yiyorum.

Buzdolabımda Neler Var?

Buzdolabımda, her zaman işime yarayabilecek şeyler bulunduruyorum. Arı poleni, soslar, baharatlar, tofu, krema, çim suyu (buğday çimi filizlerinden soğuk presle elde ediliyor, B17 zengini, aç karna içebilirsiniz, çocuklarınıza da içirebilirsiniz), bolca ton balığı, tortilla ekmeği, somon füme gibi ürünler var. Çok fazla ekmek tüketmemeye çalışıyorum ama bulduğum zaman müsli ve çavdarlı tam tahıllı Alman ekmeği yemeği seviyorum. Sebzeler tabi ki iyi bir karbonhidrat kaynağı ama arada ekmek yemek istediğimde, bunu tercih ediyorum. Fermente olduğu için, turşular evimde her zaman çok fazla var, Hindistan cevizi sütü var, zeytin ezmesi var.

Bu aralar, çok fazla haşlanmış bakliyat tüketiyorum; vejetaryen olduğum için, bitkisel protein kaynağı olarak kullanıyorum. İyi kalite yoğurdu mutlaka kullanıyorum. En çok yediğim şeylerden bir tanesi zeytin. Mercimek köftesi, humus gibi mezeleri hazırlayıp buzdolabımda bulunduruyorum.

Yumurta yiyorum. Sebzeleri seviyorum. Çok kolay çürümesinler diye, onları yıkamadan kağıt havlu ile sarıp buzdolabının sebzelik bölümünde bulunduruyorum, mümkünse mevsiminde sebzeler tüketiyorum. Şu sıralar, en güzel yer elması. Yer elmasını ben çiğ olarak tüketiyorum, çok da güzel bir aroması var, size de öneririm. Nasıl yapabilirsiniz? Aynı havuç salatası gibi, onu da havuçla birlikte rendeleyerek salatalara koyuyorum. Kızımla ben mantarı da çok seviyoruz. Mantarı çiğ yiyoruz. “Mantar çiğ mi yenir?” diyenler için, ülkemizde bu anlamda damak tadının çok gelişmemiş olmasına da üzülüyorum. Atalardan kalan bir beslenme alışkanlığı var ve bu beslenme alışkanlığı tek doğru olarak kabul edilmiş. İnsanlar çok şaşırıyor ama her sebzeyi çiğ tüketebilirsiniz. Zaten, pişirme olmadan önce bunlar çiğ olarak tüketiliyordu. Bu nedenle, “mantar çiğ yenir mi?” diye şaşırmayın. Tam tersine, mantarı çiğ olarak yediğinizde artık pişirmeye kıyamayacaksınız. Çünkü, gerçekten tadı çok güzel oluyor.

Dolabımda peynir çok fazla var, iyi kalite tereyağı her zaman kullanıyorum. Annem de Trabzonlu olduğu için, Vakfıkebir’den getirtiyoruz. Onun dışında, ev yapımı domates soslarım var, onları seviyorum. Kendi yaptığım firik bulgurunu da dolapta bekletiyorum. Onu önceden haşlıyorsunuz, içine malzemeleri koyup pilav yapıyorsunuz. Şimdi, sizlerle ev dönüşü yediğim bir sandviç tarifi paylaşacağım…

Sağlıklı Dürüm Tarifi

Zeytin ezmesi

Humus

Avokado

Zeytin

Tortilla ekmeği

Nasıl Yapılır?

  • Avokadonun kabuğunu soyun ve dilimleyin.
  • Tortilla ekmeklerini servis tabağına alın.
  • Üzerine biraz zeytin ezmesi sürün.
  • Diğer tortilla ekmeğine de biraz humus sürün.
  • Yıkanmış mantarları ince ince dilimleyin.
  • Kırmızı biberi jülyen doğrayın ve mantarlarla birlikte zeytin ezmesinin üzerine yerleştirip katlayın.
  • Humusun üzerine de biraz avokado ve biraz da mantar yerleştirin.
  • Üzerine de biraz tuz serpip katlayın.

Her ikisi de öğle yemeği ya da akşam eve geldiğinizde yiyebileceğiniz lezzetler. Daha besleyici olsun derseniz, yanına haşlanmış yumurta koyarak da servis edebilirsiniz.

Kiler Dolabımda Neler Var?

Keçiboynuzu unu, keçiboynuzu pekmezi, chia tohumu, tahin (susam yağından elde edildiği için kalorisi biraz yüksek ama iyi bir enerji kaynağıdır), pekmez, fıstık ezmesi, fındık ezmesi, goji berry, hurma, ceviz gibi malzemeler bulunduruyorum. Kilerimde bulundurduğum fıstık ezmesi, fındık ezmesi gibi malzemeleri sandviçlere katıyorum, aralarına muz ya da avokado koyarak da hazırlayabiliyorum.

Akşam yemeğinde koca bir tabak salata yapıyorum. Renkli sebzelerden çiğ olarak koyuyorum, bazılarını rendeliyorum. Ayıklanmış ve haşlanmış fasulyelerden de ekleyip çok besleyici bir salata hazırlamış oluyorum. Akşam 18:00-19:00 gibi, güzel bir salata ya da ev yapımı bir tencere yemeği yiyorum. Çok da acıkmıyorum. Açlık aralığını uzattığınızda vücudunuz çok kolay adapte oluyor. Bolca su içiyorum. Kahveyi seviyorum. Bitki çayı da içmeyi seviyorum, özellikle yeşil çay.

Gıdam ilacım. Bu nedenle, bedenime de layık olduğu şekilde davranmaya çalışıyorum. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!