Eğer zaman, enerji ve biraz ağırbaşlılık feda etmeye hazır değilseniz, çocuk sahibi olmaya da hazır değilsinizdir.

Pek çok insan arkadaşlarının çocuk sahibi olduktan sonra yaşadıkları değişimleri gözlemleyerek bunun farkına varıyor.

Kabullenmesi daha zor olan şey ise ebeveyn olunca tüm zamanınızı, enerjinizi ve ağırbaşlılığınızı feda etmenin gerekmemesi.

Ebeveynliğe dair pek çok kitap yayınlamış olan psikolog Carl Pickhardt, bunun İlk defa anne baba olanların yaptığı yaygın bir hata olduğunu belirtiyor.

Pickhardt’ın bu konudaki görüşleri şöyle:

“Ebeveynlerin, özellikle de ilk çocuklarında bunu anlamaları bazen çok zor ancak çocuk bir üçüncü sıradaki önceliktir.

Bunun doğru olmadığını, ilk öncelik olduğunu söyleyenler olacaktır. Fakat ilk öncelikteki temel problem, diğer iki önceliğin gözardı edilmesidir.

Birinci öncelik, ebeveynlerin kendilerine doğru şekilde bakmaları ve böylece yeterli enerji ve bakıma sahip olmaları. İkincisi ise evliliklerine yeterince iyi bakmaları.

Özbakım ve evlilik bakımını çocuk için feda ettiğinizde, herkes öyle ya da böyle en sonunda mutsuz olur.

Eğer tek başına çocuk büyüten bir ebeveynseniz yine aynı mantık işler. Arkadaşlarınıza ve diğer ilişkilerinize yatırım yapmalısınız.”

Fakat bazen Pickhardt’ın dediği gibi, ebeveynler kendilerini çocukları yaşamlarını mahvediyormuş gibi hissettirene kadar feda ediyorlar. Bunun sonucunda bir şekilde isteklerini ortaya koymak haricinde bir şey yapmayan çocuğa karşı kızgın ve bilenmiş hale gelirler.

Psikolog Laura Markham ise ebeveynlerin radikal özbakım dedikleri şeyi uygulamalarını öneriyor.

Yani bir gün seçip, o gün bulaşıkları kirli bırakmayı, çamaşırları yıkamamayı öneriyor. Veya bunun anlamı çocuğun ihtiyaçları karşılanana kadar yaşamınızdaki problemleri gözardı etmek değil, onları tespit etmek için küçük adımlar atmak olabilir.

İlk olarak bu durum biraz rahatsız hissettirebilir. Özellikle de ilk çocuğunuzda, elinizdeki her şeyi vermek istersiniz. Eğer bu rahatsızlık ile oturabilirseniz, zaman içerisinde daha iyi bir ebeveyn olduğunuzu fark edebilir ve önce kendi ihtiyaçlarınızla ilgilenebilirsiniz.