Yemek yapmanın düzenli olarak yapıldığında fiziksel ve ruhsal sağlığa pek çok faydası vardır. Sizi sağlık hedeflerinize bir adım daha yaklaştırabilir. Yeni başlayanlar için söylemek gerekirse, yemeklerinizi evde hazırlayıp pişirmeye başladığınızda, onun içine katılacak şeyler üzerindeki kontrolünüz artar ve bu da bedeninize aldığınız şeyleri belirlemenizi sağlar. Ayrıca stres atma konusunda etkili olabilir ve aile bağlarınızı güçlendirebilir.

Evde yemek pişirmenin genel sağlık üzerindeki etkileri konusunda bazı isimlerin söylediklerini sizlere aktarıyoruz. Bakalım bunlar bu akşam evde yemek yapmak için sizi motive edebilecekler mi?

Yaratıcı Bir İştir

Peter Oruamen, yazar ve aktör, Lagos, Nijerya: Annemin yemek pişirmesini görerek büyüdüm ve bunu her zaman sevdim. Her zaman yapmayı istemediğim kesin ancak yaratım sürecini seviyorum. Özellikle de bol malzemeli olduğu zaman yemek yapmayı seviyorum. Yaratıcılığımı tamamen farklı bir şekilde uygulamamı sağlıyor ve zihinsel olarak beni sağlam tutarken yaratıcılık keyfimi güçlendiriyor.

Çocuklarınızla Eğlenceli Anlar Geçirmenizi Sağlar

Patricia R. Zablah, yazılım uzmanı, Brooklyn, New York: Tek başıma yaşarken yemek yapmak zordu çünkü bir eşim olmadığından artık yemekler konusunda endişe ediyordum. Evlendikten sonra yemek pişirmek ise yaratıcı, meditatif bir macera oldu. Anne olduğumda ise biraz daha angarya oldu çünkü zamanım pek yoktu. Şimdi iki çocuk annesiyim ve yemek pişirmek tekrar eğlenceli. İki yaşındaki kızımla bir anne-kız etkinliği oldu ve onu da bu sürecin içine katarak eşimle paylaştığımız besleyici gıdaların heyecanını yaşıyoruz ve yakında bu işin içine erkek kardeşini de katacağız.

Evinizi Sıcaklık ile Doldurur

Paula M. Amaras, yazar, Heights Üniversitesi, Ohio: Evde pişirmek benim için bir gereklilikti. Hatta yoğurdu ve ekmeği de evimizde yapıyoruz. Soğuk kış günlerinde evi saran koku hoşuma gidiyor. Yemek pişirmek bana sıcaklık ve memnuniyet hissi veriyor. Bir işletme sahibi ve yazar olarak evden çalışıyorum ve bir yemeğin paylaşımı benim için rahatlık ve keyiflik deneyimi oluyor.

Hayal Gücünüzü Ateşler

Ariel Hollie, proje yöneticisi, Los Angeles, Kaliforniya: Yemek pişirmek benim için bir terapi gibi ve neredeyse her gün farklı bir şey yapıyorum. Son zamanlarda malzemelerimi nasıl en iyi değerlendireceğim konusunda biraz stratejik davranıyorum. Örneğin tavuk göğsünü ve butları ayrı ayrı kızartıp kavurmak yerine, tüm tavuk alıyor, onu kaynatıyor ve eti ile derisini ayırdıktan sonra hafta boyunca kullanacağım bir et suyu hazırlıyorum. Bu çorba, tavuk salatası ve kemik suyunun hepsi tek seferde satın alınan bir tavuktan geliyor.

Sağlıklı Alışkanlıkları Destekler

Lennis Perez, mühendis ve sağlık danışmanı, Austin, Teksas: Evde yemek yapmak hayatımızı kurtardı diyebilirim. Evde pişmiş yemekler tüketerek kolesterolümü yarıdan azına indirdim ve babam için de üç ay yemek pişirdikten sonra tansiyon ilaçlarından kurtardım. Pazara gidip yerel ürünleri almayı seviyorum çünkü taze oluyorlar.

Enerji ve Odaklanma Sağlamaya Yardımcı Olur

Louisa Liska, yazar, San Francisco, Kaliforniya: İşteyken öğle yemeklerini atlardım çünkü her gün gidip yemek alacak zamanım yoktu. Yeni yılda ise her gün öğle yemeği yiyeceğim konusunda kendime söz verdim. Bunu düzenli olarak yapmanın tek yolunun pazar günleri yemek hazırlamak olduğunu gördüm. Şimdi üç senedir her hafta bunu yapıyorum ve işleri benim için çok değiştirdi. Her gün saat 3 gibi açlıktan yıkılmak yerine, beni gün içinde enerjik tutacak lezzetli bir yemeğim oluyor.

Her Yemeğe Katılan Şeyleri Kontrol Etmeyi Sağlar

Katie Dyer, sağlık koçu, Londra, İngiltere: Evde yemek pişirmek sağlığıma öncelik vermemi sağlıyor çünkü kullandığım yağlar, baharatlar ve tüm diğer bileşenlerin nasıl hazırlandığını biliyorum. Kendi yemeğimi hazırlamak yemeğimin besleyici ve taze olması anlamına geliyor çünkü içinde koruyucular da yok.

Aile Bağları Yaratır

Bonnie Taub-Dix, beslenme uzmanı, yazar, New York: Çocuklarım alışveriş arabasına oturabilecek kadar büyüdükleri anda benimle birlikte markete gelmeye başladılar. Yemekler için nasıl alışveriş yapılacağını, lezzetli yemekler yaratmayı ve sağlıklı gıdaların onlara nasıl hissettirdiğini öğrendiler. Masamı düzenlerken her zaman örnek oldum ve ailem için birlikte yemek yapmak bizi bağlayan şey oldu.

Stressiz Bir Haftaya Hazırlar

N. Anderson, Benedictine Üniversitesi, Naperville, İllinois: Sık sık iyi niyetler ile bol ürün alırız ancak sebze çekmecesinde çürür gider. Bunu önlemek için alışveriş ve doğrama yapıyorum. Haftasonu marketten eve geldiğimde aldığım tüm ürünleri doğruyorum. Bu da hafta boyunca yemekleri yapmamı hayli kolaylaştırıyor. Ayrıca evde daha sağlıklı öğünler hazırlamamı ve işe sağlıklı öğle yemekleri götürmemi de kolaylaştırdı.

Mindfulness İçin Özel Bir Zaman Sağlar

Andrea Spinasanto, grafik tasarımcı, Brookfield, İllinois: Evde yemek pişirmek, kendimi gelecek haftaya hazırlamak için zamanımı düzenlememe imkan tanıyarak bana iyi geldi. Yeni tarifler toplamak ve her hafta yeni bir şey denemek için bir karar verdim. Pazar günü hafta içi için yemekleri hazırlıyorum ve bu deneyimi terapötik buluyorum. Bana bilgisayar ekranı dışında odaklanacak başka bir şey veriyor.

Akıllıca Harcama Alışkanlıklarını Destekliyor

Sheng Herr, iş stratejisti, Detroid, Minnesota: Her pazar sabahı, hafta boyunca yemek istediğimiz yemeklerin listesini yapıyoruz. Sonrasında malzemeler için alışverişe gidiyoruz ve eve gelip yemekleri hazırlıyoruz. Yemek hazırlamak haftada üç dört defa dışarıda yeme alışkanlığımızı tek sefere indirmeye imkan tanıdı. Ayrıca para biriktirmemizi de kolaylaştırdı. Restoranda 80 dolara dört kişilik bir öğün yerken, 120 dolara evde 18 öğün hazırlayabiliyorsunuz.

Rahatlatıcı Bir Akşam İçin Ortam Oluşturur

Hazel Weiser, emekli hukuk profesörü, New York: Evde yemek yapmak benim için hiç bir zaman bir tutku olmadı çünkü çalışan bir anneydim. Şimdi emekli oldum ve restoranlar benim için biraz fazla gürültülü. Bu nedenle dairemizi yemek kokuları ve keyifli sesler ile doldurmayı seviyorum. İlk önce bıçakları biliyorum, soğan, patates, havuç, lahana, salatalık, zencefil, sarımsak, domates, kabak, tatlı patates, avokado, biber gibi şeyleri doğruyorum ve bunu mümkün olduğunca odaklanarak yapıyorum.

Çocuklarınızın Gıdalar ile Sağlıklı İlişkiler Yaratmalarını Sağlar

Isabel Galiano, sağlık ve kanser koçu, Singapur: Evde yemek pişirmek özellikle çocuklar için faydalı çünkü gıdalar ile pozitif bir ilişki yaratmaları için güçlü bir yol. Pek çok müşterimin çocuklarının çok seçici oldukları konusunda şikayet ettiklerini görüyorum ve onlara daima çocuklarını mutfağa davet etmelerini öneriyorum. Malzemeleri onlar yıkasın, soysun, kessin, haşlasın, ezsin, dokunsun, koklasın ve eğlensinler! Çocuklar hazırlık sürecine dahil olduklarında, meraklı olup yeni şeyler denemeye daha hevesli olurlar.

Tüm Aile Sürece Dahil Olur

Allison Jackson, fitness ve beslenme koçu, Mahwah, New Jersey: Haftalık akşam yemeği menüsünü asıyorum ve ihtiyaç olanları pazar öğleden sonraları pişiriyorum. Herkes ne bekleyeceğini biliyor. Ayrıca öğünleri düzenli olarak rotasyona sokuyoruz yani kimse sıkılmıyor. Hatta arada yeni şeyler de deniyoruz. Örneğin akşam yemeğinde kahvaltı veya gece büfe tarzı artık yemekler gibi!

Açık Düşünmeyi Sağlar

Eustis Corrigan, muhasebeci, Memphis, Tennessee: Yemek pişirme konusunda tutkuluyum ve özellikle de demirdöküm tavalarda veya fırında pişen şeyler konusunda. Bu yaklaşımı çok güçlü ve daha sağlıklı buluyorum. Yemek pişirmek zihin için bir terapi gibi.

Sizi Bilgi ile Doldurur

Alyssa Swantkoski, yönetici, Denver, Kolorado: Evde yemek yapmak beni yemek pişirmede kullandığım malzemeler ve mutfak gereçleri konusunda daha bilgili hale getirerek sağlığıma yardımcı oldu. Evde her yemek yaptığımda, yeni bir şey öğreniyorum. Belli bir bileşenin sağlığa faydalarından tutun da farklı araçları farklı şekilde kullanmaya kadar mutfağı daima yeni bilgilerle terkediyorum ve evde pişen yemekle güzelce doyuyorum.

Eğlencelidir

Alka Chopra, diyetisyen, Toronto, Ontario, Kanada: Annemin her gün altı kişilik ailemiz için yemek hazırlamasını izleyerek büyüdüm. Çok yemek yapardı ancak hiç şikayet etmedi. Kendi aileme de aynı gelenek ve değerleri taşımak istedim ancak her gün yemek yapmak çok zordu. Bu nedenle yemekleri haftasonları hazırlamaya başladım. Sonrasında kocam da bu işe dahil oldu ve şimdi çocuklar da katıldılar. Artık eğlenceli bir pazar günü aile aktivitesi oldu. Pazar günü hepimizin bağ kurduğu, yemek yaptığı ve birlikte yediği bir gün.