Herkesin işyerinde kötü günleri olur. Ancak Pazartesiden Cuma gününe kadar her sabah kalkarken çile çekiyorsanız veya ağlar halde kendinizi sık sık masanızda buluyorsanız, elinizde muhtemelen ciddi bir problem vardır.

“Zihni Güçlü İnsanların Yapmadığı 13 Şey” kitabının yazarı Amy Morin, düşmancıl bir iş ortamının insanların perişan edebildiğini ve bazı nadir vakalarda depresyonla bağlantılı olabileceğini söylüyor. Temel problem ise bu tuzağa düştüğünüzde çıkmanın çok zor olması.

Morin şöyle diyor: “İşinize dair kötü hisler beslemek düşünce ve davranma şeklinizde negatif etkiler yaratarak kendini tekrar eden bir döngü yaratabilir. Negatif düşünceler ve üretken olmayan davranışları deneyimledikçe, daha kötü hissedeceksiniz.”

İşinizin yaşamınızı mahvettiğinin 11 işareti şöyle:

1- İşinizi Düşünmeden Duramazsınız

İş günü akşamlarınız ve haftasonlarınız zihninizi boşaltmak ve rahatlamak için olmalılar.

Eğer eve gelince toplantıda neyin yanlış gittiğini düşünmeden edemiyorsanız veya yarın neden iş için kalkmak istemediğinizi düşünüp duruyorsanız, bu durum evdeki yaşam kalitenizi ciddi şekilde etkileyebilir.

Derin derin düşünmenin depresyon ile bağlantısı var ve bu durum bazı insanların sağlıksız çalışma ortamından uzakta geçirdikleri az miktarda zamandan bile keyif almamalarına sebep oluyor.

2- İşe Dair Çok Şikayet Edersiniz

Eğer işinizde gerçekten mutsuz hissediyorsanız, arkadaşlarınıza, ailenize ve insanlara işinizin ne kadar kötü olduğunu açıklamak için çok enerji ve zaman harcarsınız.

Bu içini boşaltma eylemi o an iyi hissettirir ancak sağlıklı değil çünkü zihinsel gücünüzü alır. Bunun sonucunda rahatsızlık riskiniz artar.

3- Meslektaşlarınızla Sosyal Etkinlikler Eğlenceli Olmaktan Çıkar

Herkesin kendine ait bir zamanı olması gerekir ancak yine de sosyallikten keyif almak da gerek.

Eğer işiniz yaşamınızı yok ediyorsa, sosyalleşme imkanlarını geri çevirmeye başlarsınız çünkü başka insanlarla konuşmak çok yorucu hale gelir.

Bu durum öğle yemeğini masanızda yemekten tutun da etkinlik saatinden kaçarak hemen eve gelmenize kadar pek çok şekilde kendini gösterebilir.

4- İşe Dair Düşünceleriniz Abartılı Şekilde Olumsuzdur

Ofis hayatınız kötü olduğunda işe dair aşırı negatif düşünmeye başlarsınız ve terfi almayacağınızı, sürekli azarlandığınızı düşünürsünüz.

Bu iç konuşmalarınız durumu daha da kötü hale getirebilir.

5- İşe Dair İyi Şeyleri Görmezden Gelirsiniz

Kötü hissettiğinizde bardağın boş yarısını görmeye başlarsınız.

Bir günde dokuz tane iyi şey olsa bile, muhtemelen bir kötü şeye odaklanırsınız. Kötü hissedince pozitif şeyleri görmezden gelmek oldukça yaygın.

6- Bazı Fiziksel Sağlık Problemleri Yaşarsınız

Depresyon sadece ruh sağlığınızı etkilemez.

Bazı insanlar için depresyonun fiziksel işaretleri arasında mide ağrıları, baş ağrısı ve diğer şikayetler bulunur. Buna ek olarak bağışıklık sisteminiz o kadar güçlü olmayabilir ve bu da sizi soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara daha yatkın hale getirir.

7- Sabahları Yataktan Çıkmak İstemezsiniz

İşiniz sizi perişan ediyorsa yataktan çıkmak istemezsiniz çünkü bu işe bir adım daha yaklaşmak demektir.

Günün nasıl geçeceğinden korkarken güne güzel başlamak zordur.

8- Sinirlisinizdir

İşiniz sizi üzüyorsa sabrınız oldukça ince bir çizgi haline gelir.

Telefonları kapattıkları veya basit bir soru sordukları için meslektaşlarınıza kızabilirsiniz.

9- Evde Kalmak İçin Hasta Numarası Yaparsınız

İşiniz ruhsal ve fiziksel problemlerinizin temel sebebi ise, ondan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışırsınız.

10- İş Performansınızı Artık Umursamazsınız

Erteleme, katılım göstermeme, kötü iş yapmak gibi işaretler işinize dair ilginizi kaybettiğinizin bir işaretidirler.

Bunun sonucunda işe dair olumsuz görüşleriniz gerçeklik haline gelirler. Eğer işiniz iyi değilse kovulma veya terfi düşme gibi problemler yaşayabilirsiniz.

11- Pazar Gecesi Depresyonu

Eğer işinizden memnun değilseniz pazar günü bir rahatlama günü olmaz.

Bunun yerine pazar akşamı başlayan bir endişe hali gelir çünkü pazartesi yaklaşmıştır. Gelecek haftaya dair anksiyete, bitkinlik ve üzüntü hissedebilirsiniz.

Bu kaygılı düşünceler haftanızı zihinsel olarak tükenmiş şekilde tamamladığınız anlamına gelir ve bu da gelecek haftaki işler için sizi zorlamaya başlar.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr