Yorkshire Terrier

Bu köpekler ortalama 14-16 sene yaşarlar. Bu canlıların görünümlerinin sizi kandırmasına izin vermeyin. Günümüzde genelde süslü olsalar da insanlar onların atalarını fare avlamak için kullandılar. Küçük köpeklerin ömürleri genelde büyük türlerden daha uzun oluyor. Büyük köpekler ise daha hızlı yaşlanıyor gibiler. Bunun sebebi daha fazla büyüme hormonuna sahip olmaları olabilir.

Kaniş

Kıvırcık tüylü kanişler büyük veya küçük olabilirler. Oyuncak boyutlarında olanları 12-14 yıl yaşıyorlar ve büyük olanlar ise 12-15 sene yaşıyorlar. Bu küçük köpekler kolayca ayak altında kalabiliyorlar. Hatta kanişler için kazalar en yaygın ölme sebebi. Bu nedenle dört ayaklı bu arkadaşınıza dikkat edin.

Maltese

Bu elegant ırk, 12-14 yıl ortalama ömre sahip ve 28 yüzyıldır varlığını sürdürüyor. Antik mısırlılar bu köpeklere tapmış olabilirler ve Yunan, Romalı filozoflar ise onlar hakkında bir şeyler yazdılar. Uzun, ipeksi beyaz tüyleri ve nazik yapısı nedeniyle bu köpeklerin bir dönem fare avlamış olmaları hayli şaşırtıcı.

Minyatür Schnauzer

30-35 cm boya sahip olan bu minyatür tür, genelde 12-14 yıl yaşıyor. Uzun yaşama ve çocukları sevme eğilimlerinden dolayı aile hayvanı olarak tercih edilebilir. Bu köpekler kanlarındaki yüksek oranlardaki yağdan dolayı pankreatite eğilimli ve bu nedenle özel bir diyete ihtiyacı olabilir.

Boston Terrier

Bu küçük köpekler oynamayı çok severler. Hep küçük ruhlu kalırlar ve genelde 14 yıl yaşarlar. Büyük gözleri ile size bakarlar ancak bu gözleri korumak gerekli. Yüzlerinden dışa doğru olan gözleri, güneş, rüzgar ve tozların onlara zarar vermelerine sebep olur.

Shih Tzu

20. yüzyıla kadar batı dünyası tarafından pek bilinmeyen bu tür, Çin’in Ming Hanedanı’nın favori köpeğiydi. Bu köpekler 11-14 yıl civarında yaşıyorlar. Cilt problemleri hariç pek sağlık sorunları yok. Ancak iyi temizlendiğinden emin olmalısınız.

Dachshund

Alman avcı köpeği  olarak da bilinen bu köpekler genelde 12-14 yıl yaşarlar. Orta çağlarda av için kullanılıyorlardı. Uzun, alçak bedenleri porsuk deliklerine girmeye hayli uygundu. Fakat onu omurga problemlerinden korumalısınız: onu zayıf tutun ve yüksek yerlerden atlamasına izin vermeyin.

Beagle

Beaglelar meraklı, akıllı ve sizi eğlendirecek köpeklerdir. Bu sevgi dolu tür 12-14 yıl yaşar. Koku duyuları çok iyidir, yemeyi severler ve bu nedenle aşırı beslemekten kaçının. Fazla kilolar her köpeğin yaşamını kısaltırlar.

Shetland Çoban Köpeği

Çiftçiler bu köpeği İskoçya’da sürü köpeği olarak kullanmışlar. Küçük boyutlarından dolayı az yiyorlar ve diğer köpeklerden daha uzun yaşıyorlar. Günümüzde genelde 12-14 yıl yaşıyorlar. Dişlerine dikkat edin çünkü enfeksiyona eğilimliler ve bu da böbrek iflasına sebep olabiliyor.

Labrador Retriever

Labradorlar en popüler türler arasındalar. Neyse ki uzun süre yaşayan büyük türler arasındalar ve ortalama 10-12 yıl yaşıyorlar. Enerjik olan bu hayvanlar oyunu severler ve bu nedenle sizi de muhtemelen genç tutacaklardır. Diğer büyük köpekler gibi kalça problemlerine yatkınlar ve bu da ağrılı olabilir. Bu nedenle yaşlandıkça bu konuda dikkatli olun. Fazla kilolar da sorun olabilirler ve bu nedenle onu ince tutun.

Chihuahua

Chihuahua türü en küçük türler arasında ve kökenleri 9. yüzyıla dayanıyor. Ataları Orta Amerika insanları tarafından çok seviliyordu. Bu küçük hayvanlar 14-18 yıl yaşıyorlar. Ilıman iklimlere alışık olduklarından soğukta pek iyi dayanamıyorlar. Küçük boyutları nedeniyle genç, aktif çocuklar için uygun olmayabilirler.

Pug

Büyük gözleri ve düz burunları ile puglar en komik yüzlere sahipler. Ortalama 12-15 sene yaşıyorlar ve bu nedenle uzun vadeli bir ilişkiye hazırlıklı olun. Puglar sıcakta pek iyi değiller ve tüy dökmeyi seviyorlar. Ayrıca dikkat etmezseniz kilo alabilirler. Kilolar ise sağlık problemlerini daha kötü hale getirirler. Bakımları biraz masraflı ancak onu sevenler seviyorlar.

Karma Türler

Karma köpek türleri genelde ortalama 14 yıl yaşıyorlar. Genel olarak saf olan ırklar ise ortalama 10 sene yaşıyorlar. Aradaki fark saf köpeklerin bazen problemli genleri de aktarmaları. Karma türlerin ne kadar yaşayacaklarını tahmin etmek zor ancak muhtemelen çok özel bir ilişkiniz olacaktır ve maliyeti de düşük olacaktır.