Nasıl bakarsanız bakın, boşanmak yorucu, duygusal bir süreç ve kesinlikle içimizdeki en kötü duyguları uyandırıyor. Her iki taraf da ayrılık sürecinde zorluklar yaşayabilir ve özellikle boşanmanın olabileceğini göremeyenler ile onu istemeyenler için bu durum daha da zorlu hale gelir.

Şimdi fark etseniz de etmeseniz de, yaşadığınız bu acı sonsuza kadar sürmeyecek. Hatta pek çok uzman ve deneyimli boşanmış olanlar, boşanma sürecinde ve sonrasında aşağıdaki adımları atarsanız zamanla iyileşme sürecine gireceğinizi belirtiyorlar.

Kendinize Biraz Özen Gösterin

Biraz sert görünebilir ancak gerçek şu ki, tüm evlilikler bir gün biterler. Bazıları sadece ölümle bitse de, evliliklerin yarıya yakını boşanma ile sonuçlanıyor. Evliliğinizdeki başarısızlığın kendi hatanız gibi olduğunu hissedebilirsiniz ancak bu dönemde kendinize biraz özen göstermek özellikle de boşanma istediğiniz şey değilse çok önemli.

Eski evliliğinizi düşünüp durmak yerine, kendinize odaklanmak, kendinize sevgi ve ilgi göstermek için biraz zaman harcayın. Başka bir insana dayanmadan gerçek mutluluğu bulmak önemli ve bu nedenle yalnız kaldığınız bu dönemi avantajınıza kullanın. Neticede boşanmaya giden süreçte muhtemelen kendinize iyi bakmadığınız ve bu yüzden biraz bakım iyi gelecektir.

Yas Tutma Sürecine İzin Verin

Uzun süreli bir eşten ayrılmak bizi sevdiğimiz birinin ölümü kadar etkiler. Çünkü birisini kaybediyorsunuz ve o kişi sizin yaşamınızın dışında yaşamaya devam ediyor. Bundan dolayı boşanma süresince ve onun ardından yas döneminin beş aşamasını çeşitli düzeylerde deneyimleyeceksinizdir.

Çok güçlü bir insan da olsanız, bu yas sürecini aşmak zaman ve enerjinizi alacaktır. Kızgınlık, üzüntü ve hatta umutsamazlık bile hissetseniz, bunun sürecin normal bir parçası olduğunu kendinize hatırlatın. Ayrıca yas döneminin aşamaları dengeli değil ve bu nedenle hislerinizi çözmeye çalışırken devamlı gidip gelişler sezebilirsiniz.

Yas süreci çok kişiseldir ve onun tam da ortasında dururken bu sizi biraz zorlayabilir. Eğer her şey çok fazla geliyorsa, bir terapiste görünün ve böylece duygularınızı ifade edecek güvenli bir alanınız olur. Pek çok terapist ve danışman, boşanma gibi zorlu geçişler yaşayan kişilere yardımcı olmak için eğitim alırlar ve kabullenme ile iyileşme dönemi için sizinle çalışırlar.

Başka Hedeflere Odaklanın

Mevcut pek çok feminist harekete karşın, pek çok kadın evliliğini hala kendi kişisel ve profesyonel gayelerinin önüne alıyor. Bu nedenle kadınlar genelde daha iyi eğitimi, kariyer imkanlarını ve hatta seyahat hedeflerini bile evlilikleri için gözardı ediyorlar.

Boşanmanın ilk dönemlerinde dikkatinizi dağıtmak ve meşgul kalmanın en iyi yolu kendinize ait olan ama eşiniz için gözardı ettiğiniz bu imkanları tekrar değerlendirmek. Eğer okula geri dönmek istiyorsanız, gereklilik ve tarihlere bakın. Hep bir müzik aleti veya başka sanat formları öğrenmek istediyseniz, akşamlarınızı dolduracak kurslara yazılın. Büyük resme bakın ve bu geçiş zamanını size en iyi faydayı sağlayacak sağlıklı bir şekilde kullanın.

Yolunuza Devam Etmeden Önce Biraz Bekleyin

Bazı insanlar boşanmanın hemen ardından kendilerini flörtleşme dünyasına atsalar da, bu akıllıca bir tercih olmayabilir. Hatta yaşam koçu David Essel, pek çok kadının boşanmanın ardından aşkı bulmanın ne kadar zor olduğunu fark etmediğini söylüyor.

Essel bu konuda, boşanmanın ardından ciddi bir ilişkiye başlamadan önce en az bir yıl beklemeyi öneriyor. Sebebi  ise pek çoğumuzun ilişkileri bir dikkat dağıtıcı olarak kullanmamız ve bunun başa çıkma konusunda sağlıklı bir yol olmaması. Essel bu hususta şöyle diyor: “Eğer flörtleşmeyi yalnızlığa, güvensizliğe, sıkılganlığa ve herhangi bir şeye karşı bir dikkat dağıtıcı olarak kullanmak istiyorsanız, kendinize ve kişisel cehenneminize çektiğiniz kişi için büyük bir kötülük yapıyorsunuz.”

Boşanma sürecinin tozları yere indiğinde ve duygusal olarak devam etmeye hazır olduğunuzda, işleri ağırdan alın. Eğer flörtleşme uygulamalarına geçmek istiyorsanız, iyi araştırıp aradığınız şeylere uygun şeyler sunan uygulamaları bulun. Ayrıca işler ciddiye bindiğinde yeni partnerinize karşı açık olun ve nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Yapmak isteyebileceğiniz son şey, ilk evliliğinizde yaşadığınız aynı problemleri yeni ilişkinize de taşımaktır.

Boşanma sürecini atlatmak tek gecede mümkün olmaz ve kolay da değildir. Fakat kendinize karşı nazik olun ve yas sürecini atlatın, ve kendinize biraz odaklanın. Böylece kendinizi daha mutlu, sağlıklı bir noktada bulacaksınız.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr