Açsınız ve buzdolabınıza bakıyorsunuz ancak içinde sağlıklı bir şeyler var mı? Daima bazı temel şeyleri depolamak sizi dolapta bekleyen iyi şeyler olmasını garanti altına alacaktır.

1- Hindi

Yağ ve tuz bakımından zayıf, protein bakımından zengindir. Bunun da ötesinde biraz hindi göğsünü tam tahıllı bir yufka içerisine sarabilir ve böylece güzel bir öğle yemeği veya atıştırmalık elde edebilirsiniz.

2- Salsa

Kendinize biraz salsa yapın. Sağlıklıdır ve çorbalara, soslara, yemeklere katması kolaydır. Onu sebzelerin üstünde yağlı sosların yerine kullanabilir ve kalp dostu salatalara da katabilirsiniz. Fakat dikkatli olun, onu büyük paketteki bol tuzlu, işlenmiş cipsler ile tüketirseniz sağlığa faydası ciddi anlamda düşecektir.

3- Humus

Orta doğunun bu güzel mezesi, geleneksel olarak nohut, sarımsak ve zeytinyağı ile yapılır ve yağ düzeyi ile kalorileri düşük, protein ve lif düzeyi ise yüksektir. Nohut baklagillerden olduğu için yüksek tansiyon ve diyabet hastalarına iyi gelebilir. Ayrıca kolesterolü düşürebilir ve kansere karşı koruma sağlayabilir. Salatalık, havuç ve çeri domates gibi şeyleri biraz humusa batırarak tüketebilirsiniz.

4- Yumurta

Yumurtada bedeninizdeki hücrelerin çalışması için gerekli olan amino asitler vardır ve ayrıca pek çok gıdada bulunmayan D vitamini gibi gıdalar ile doludur. Yüksek kaliteli protein almanızı sağlar ve fiyatı da uygundur.

5- Kara Lahana

Tüketilebilecek en besin yoğun şeylerden birisidir ve 70 gramında sadece 33 kalori vardır. Onu doğranmış soğan ve zeytinyağı ile soteleyerek tavuk ve kırmızı etin yanına güzel bir yan yemek yapabilirsiniz.

6- Sade Soda

Şekerli içecekler beslenmenize çok kalori eklerler ve ayrıca pek besin değerleri de yoktur. Sade soda iyi bir alternatif. Gazlıdır ve genelde şekersiz ama aromalı olan türleri de vardır. Sadece çok az kalorisi olduğundan kalori eklemeden beslenmenize katabileceğiniz güzel bir içecektir.

7- %100 Meyve Suyu

Taze sıkılmış meyve suyu belli vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir kaynaktır ancak şeker miktarı neredeyse daima yüksek olduğundan, ölçülü tüketmelisiniz. Onu biraz seyreltmenin yolu içine soda katarak besin değerlerine sahip yumuşak bir içecek haline getirmektir.

8- Yoğurt

Yoğurtta kalsiyum, yüksek kaliteli protein ve probiyotikler bol bulunurlar. Bunlar bağırsaklarınız için iyi olan bakterilerdir ve sağlıklı kolesterol düzeyleri ile bağlantılı olabilirler. Yoğurt yiyen bireylerin obez olma veya kalp hastalıklarına sahip olma ihtimalleri daha düşüktür ve tam yağlı yoğurt bu bakımdan az yağlı yoğurttan daha iyidir. Onu meyveler veya tahıllar ile tüketebilir, tatlı ve güveçlerde krema yerine kullanabilirsiniz.

9- Kereviz

Lifler, A vitamini, potasyum ve kalsiyum bakımından zengin olan kereviz, salatalarda kullanılabilir ve ayrıca kırmızı ve beyaz etin yanına eklenebilir. Doğrudan atıştırmalık olarak tüketmek de mümkün ve üzerine biraz yer fıstığı ezmesi veya humus koyarak yiyebilirsiniz.

10- Tam Tahıllı Dürüm

Kalorisi düşüktür ve hemen hazırlanabilir. Elinizdeki sebzeleri biraz soğan ile soteleyip yanlarına biraz fasulye katın. Bunların hepsini biraz salsa, rendelenmiş peynir ve kişniş ile birlikte tam tahıllı yufkanın içine sarabilir ve sağlığa iyi gelecek bir ziyafet çekebilirsiniz.

11- Lahana

Lahana sandığınızdan daha kullanışlı olabilir. Lif doludur ve ayrıca potasyum, magnezyum ve C vitaminine de sahiptir. Salatalara iyi gider veya yan yemek olarak haşlanabilir. Ayrıca ekmek yerine dürümlerde kullanılabilir ve böylece kalorileri azaltır ve besin ekler.

12- Taze Makarna

Basit ve hızlıdır, ana yemek veya yan yemek olabilir. Ayrıca glisemik endeksi düşüktür yani içindeki şeker kanınıza diğer gıdalardan daha yavaş karışır ve açlığınızı azalttığı gibi diyabetseniz tehlikeli olabilecek kan şekerinizdeki zıplamaları da azaltır.

13- Avokado

Evet, yağ doludur ancak bunlar iyi yağlardır. Kalp sağlığına ve kolesterol düzeyine iyi gelirler. Yumurta ile iyi gider veya onu tostun üzerine ekleyip biraz da tuz ve biber ekleyerek tüketebilirsiniz.

14- Orman Meyveleri

Kalorisi düşük, besin değerleri yüksektir. Antioksidanlar ve lifler ile doludur. Bu da onları kalp ve beyin sağlığı için iyi hale getirir ve ayrıca belli kanser türlerine karşı da koruma sağlayabilirler. Ayrıca lezzetlidirler. Onları salataya katabilir veya yoğurt ve tam tahıllar ile beraber tatlı olarak tüketebilirsiniz.