Finansal durumunuza dair stres mi yaşıyorsunuz? Eğer yaşamıyorsanız, bu sizi bir istisna haline getirir. Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, ortalama bir insanın her sene dört tane stresli olay yaşadığı görülüyor. Bunların bazıları evlenmek, bebek sahibi olmak, yeni bir işe başlamak gibi mutlu olaylar. Bazıları ise boşanma, işini kaybetme, taşınma gibi daha mutsuz olaylar. Bunların hepsi stresli. Bazılarında ise özellikle ekonominin etkisi var. Bu nedenle bir diğer Stanford anketinde, çalışanlar paranın işlerinin ardından en büyük stres kaynağı olduğunu belirttiler.

Burada sorunuz şu olmalı: Buna karşı ne yapmalı?

Cevap ise onunla savaşmak.

Bedenimizin mağara insanları olduğumuz günlerden beri strese iki tane tepkisi vardır (bazıları bunun üç olduğunu söyler). Savaş veya kaç. Bazıları buna donup kalmayı da ekliyorlar. Mağaranızın ağzında bir yırtıcı belirdiğinde, onu ya öldürürdünüz, ya da kaçardınız veya ölü gibi durarak fark etmemesini sağlardınız. Modern zamanlarda ise günlük strese karşı kaçma eğilimi daha fazla görülüyor. Meditasyon yapıyor, nefes alıyor, bisiklette pedalı daha hızlı çeviriyor veya bir bardak daha içki koyuyoruz.

Bu taktikler çocuğunuza veya bir meslektaşınıza karşı kontrolü kaybetmek yerine sakinleşmeniz için işe yarayabilirler. Ancak ciddi bir ekonomik sıkıntınız varsa, problemi biraz erteleyebilirsiniz fakat onunla tekrar başa çıkmanız gerekir. Size stres veren bir ekonomik sıkıntınız olduğunda, kaçmak tek başına işe yaramaz. Savaşmanız gerekir.

Neyse ki atılabilecek bazı finansal adımlara dair araştırmalar var ve bunlar stresi azaltabiliyor, ruh sağlığını iyileştirebiliyor ve mutluluğu arttırabiliyorlar. Bunlardan üç tanesi aşağıda ve onları gerçekleştirmenin yollarına da değindik.

Acil Durum Parası Saklayın

Pek çok insanın bir anda 400 lira gerekli olsa bunu hemen çıkamayacağını gösteren veriler var. Bu insanların finansal stresleri çok yüksektir. Bir acil durum birikim hesabı, istenmeyen kredi kartı borçları ve kredi çekmeye karşı sigortanızdır. Bunu gerçekleştirebilmek için her maaş aldığınızda otomatik olarak birikim hesabınıza belli bir miktar para transfer edecek bir banka kampanyasına katılın.

Yarınlar İçin Biriktirin

Her yıl kazandığı paranın %10’unu gelecek için biriktiren kadınların stres düzeylerinin daha az biriktirenlere göre daha düşük olduğu görülmüş. Şahsen %15 biriktirmenizi tercih ederim ancak ne kadar biriktirebilirseniz o kadarı da iyidir. Fakat bu birikimi başka bir hesapta otomatik aktarım ile saklamanız daha iyi olur. Çünkü göremediğiniz ve dokunamadığınız bir parayı harcama ihtimaliniz daha az olur.

Bazı Hedefler Belirleyin

Bir zamanlar bir yere giderken online harita ve GPS kullanmadan gidilirdi. Nereden döneceğini veya nereye varacağını bilmeden arabaya atlamak nasıl hissettiriyordu? Elbette stresli hissettiriyordu. Finansal yaşantınızda da hedefsiz şekilde dolaşmak bu etkiyi yaratıyor. Para da biriktirseniz, ucu ucuna da geçinseniz, bunu neden yaptığınız pek bilmiyorsunuz. Bunun yerine bazı hedefler koymayı deneyin. Kendinize bu sene, beş yıl içinde ve on yıl içinde paranızdan ne beklediğinizi sorun. Hedefe gittiğinizi doğrulamak için bazı testler yapın. Para biriktirmeniz gereken miktarı aylık hedeflere bölerek takip etmek bunun bir yolu olabilir.

Stres kaynağınız ne olursa olsun bir arkadaşınızla veya bir profesyonelle bunu oturup konuşmak yardımcı olabilir.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr