Bedeninizi belli gıdalar ile beslemek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya yardımcı olur. Eğer soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önlemek istiyorsanız, tek yapmanız gereken pazara veya manava uğramak. Aşağıdaki bağışıklık güçlendirici takviye gıdalar ile öğünlerinizi tekrar düzenleyin.

Turunçgiller

Pek çok insan soğuk algınlığı kaptıktan sonra C vitamini tüketmeye başlıyor. Çünkü bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. C vitamininin akyuvar üretimini arttırdığı düşünülüyor ve bu nedenle hastalıklar ile savaşta çok önemli.

Popüler turunçgiller arasında şunlar var:

  • greyfurt
  • portakal
  • mandalina
  • limon
  • misket limonu

Vücut onu üretemiyor ve depolayamıyor, bu nedenle sürekli sağlıklı kalmak için günlük C vitamini alınmalı. Neredeyse tüm turunçgiller C vitamini bakımından zenginler. Çok çeşitli olduğu için bu vitamini tüm öğünlerinize katmak mümkün.

Kırmızı Dolmalık Biber

Turunçgillerin en çok C vitaminine sahip olduğunu düşünüyorsanız tekrar düşünün. Gramı gramına bakıldığında, kırmızı dolmalık biberde turunçgillerin iki katı kadar C vitamini mevcut. Ayrıca beta karoten bakımından da çok zengin. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında cildi de sağlıklı tutmayı sağlıyor. Beta karoten ise gözler ve cildi sağlıklı tutuyor.

Brokoli

Brokoli vitamin ve mineraller ile doludur. A, C ve E vitaminlerinin yanında antioksidanlara ve liflere de sahiptir ve bu nedenle tüketebileceğiniz en sağlıklı gıdalar arasındadır. Bu gücünü korumanın temel yolu onu olabildiğince az pişirmek veya hiç pişirmemek.

Sarımsak

Sarımsak dünyanın neredeyse tüm mutfaklarında kendine yer buluyor. Yemeğe biraz tat katıyor ve sağlık için de önemli. Eski medeniyetler onun hastalıklar ile savaştaki değerini anlamışlardı. Ayrıca tansiyonu düşürmeye ve damar sertleşmesini yavaşlatmaya da yarıyor. Sarımsağın bağışıklığı güçlendirici özelliği ise allicin gibi sülfür içeren bileşenler bakımından zengin olmasından kaynaklanıyor.

Zencefil

Zencefil de hasta olunca başvurabileceğiniz gıdalardan birisi. Zencefil inflamasyonları azaltmaya yardımcı olabilir ve böylece boğaz ağrısı ve diğer inflamatuvar hastalıkları hafifletebilir. Ayrıca bulantıları da azaltır.

Pek çok tatlıda kullanılsa da, gingerol adı verilen ve biberdeki capsaicinin bir akrabası olan bir maddeye sahiptir ve bu nedenle acıdır. Kronik ağrıları azaltmaya da yardımcı olabilir ve hayvanlarda yapılan deneylere göre kolesterolü azaltıcı özellikleri var.

Ispanak

Ispanak sadece C vitamini bakımından zengin olduğu için bu listede değil. Ayrıca çeşitli antioksidanlara ve beta karotene sahip ve bunlar bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşma gücünü arttırıyorlar. Brokoliye benzer şekilde ne kadar az pişerse besin değerlerini o kadar çok koruyor. Ancak hafifçe pişirmek A vitamini içeriğini güçlendiriyor ve diğer besin değerlerinin de oksalik asitten ayrılmasına yardımcı oluyor.

Yoğurt

Canlı ve aktif kültürlere sahip olan yoğurtlar en iyisi. Bu kültürler bağışıklık sisteminizi hastalıklar ile savaş için uyarabilirler. Aromalı ve şekerli yoğurtlar yerine normal yoğurdu seçin. Dilerseniz içine kendiniz sağlıklı meyveler ve biraz da bal katabilirsiniz.

Yoğurt ayrıca iyi bir D vitamini kaynağı ve bu nedenle D vitamini takviyeli olanlarını seçmelisiniz. D vitamini bağışıklık sistemini yönetmeye yardımcı olur ve bedenin doğal savunmalarının güçlenmesini sağlar.

Badem

Soğuk algınlığını önleme ve onunla savaşta E vitamini C vitamininin biraz gerisinde kalır. Ancak E vitamini de sağlıklı bir bağışıklık için önemli. Bu yağda çözünebilen vitaminin doğru emilebilmesi için yağların varlığı gerekli. Badem gibi kuruyemişler hem vitamin hem de sağlıklı yağlar ile doludurlar. Yarım kaselik bir badem, günlük E vitamini ihtiyacının neredeyse %100’ünü karşılar.

Zerdeçal

Zerdeçal köride bulunan temel baharat olarak bilinir. Ancak bu parlak sarı baharat aynı zamanda yıllardır osteoartrit ve romatoid artrit gibi inflamatuvar hastalıklara karşı kullanılıyor. Araştırmalar onun içindeki yüksek dozdaki curcuminin spor kaynaklı kas hasarını azaltma konusunda da yardımcı olduğunu gösteriyorlar.

Yeşil Çay

Hem siyah hem de yeşil çayda bir antioksidan türü olan flavonoidler bol bulunuyorlar. Ancak yeşil çayda başka bir güçlü antioksidan olan EGCG de bol miktarda bulunuyor. EGCG’nin bağışıklık fonksiyonlarını güçlendirdiği keşfedildi. Siyah çayın geçtiği fermentasyon süreci maalesef EGCG’nin büyük kısmını yok ediyor. Yeşil çay ise fermente edilmeyip buğulandığı için EGCG’si korunuyor.

Yeşil çay ayrıca L-theanine adlı amino asit bakımından da çok zengin ve bu amino asit T-hücrelerinin mikroplar ile savaşan bileşenlerinin üretimine yardımcı olabiliyor.

Papaya

Papaya C vitamini ile dolu bir başka meyve. Tek bir tanesinde günlük C vitamini ihtiyacının %224’ü bulunuyor. Ayrıca anti-inflamatuvar etkiler gösteren papain adlı bir sindirim enzimine de sahip.

Papayada iyi miktarda potasyum, B vitaminleri ve folat da bulunuyor ve bunlar genel sağlığa fayda sağlıyorlar.

Kivi

Papaya gibi kivi de temel besinler bakımından çok zengin ve bunlar arasında folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini bulunuyor. C vitamini akyuvarların enfeksiyon ile savaşını güçlendiriyor ve kivideki diğer maddeler ise bedenin geri kalanının doğru çalışmasını sağlıyorlar.

Beyaz Et

Hasta olduğunuzda tavuk çorbası plasebo etkisinin ötesinde etkilerde bulunur. Soğuk algınlığı belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olur ve ayrıca en baştan hasta olmanızı da önler. Tavuk ve hindi gibi beyaz etler B6 vitamini bakımından zenginler ve 85 gram tavuk etinde günlük B6 ihtiyacının %40-50’si bulunuyor.

B6 vitamini vücutta gerçekleşen pek çok kimyasal reaksiyon için önemli bir oyuncudur. Ayrıca yeni ve sağlıklı alyuvarların üretiminde de kullanılır. Tavuk kemiklerini kaynatarak hazırlanan bir kemik suyunda jelatin, chondroitin ve diğer besinler bulunur ve bunlar sindirim sağlığı ile bağışıklığa fayda sağlarlar.

Ayçekirdeği

Ayçekirdeği fosfor, magnezyum ve B6 vitamini gibi besinler bakımından zengindir. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan E vitamini bakımından da çok zengin.

E vitamini bağışıklık sistemi fonksiyonlarını sürdürme ve yönetme için önemli. Diğer E vitamini zengini gıdalar arasında avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunuyor.

Deniz Kabukluları

Bağışıklık sistemini güçlendirme deyince akla genelde deniz kabukluları gelmez ancak bazıları çinko zengini olduğundan önemliler.

Çinko diğer vitamin ve mineraller kadar dikkat çekmiyor ancak bedenimizin bağışıklık sistemi hücrelerinin ona ihtiyacı vardır.

İstiridye, midye, ıstakoz, karides gibi türleri mevcut.

Ancak beslenmenize günlük ihtiyaçtan daha fazla çinko almamalısınız. Yetişkin erkekler için günde 11 mg, kadınlar için günde 8 mg yeterli. Çok fazlası bağışıklık sistemi fonksiyonlarını bozabilir.

Gribi Önlemenin Diğer Yolları

Çeşitlilik doğru beslenmenin temel anahtarı. Bu gıdaların sadece bir tanesini tüketmek onu devamlı yeseniz bile gribe karşı savaşta yardımcı olmayacaktır. Porsiyon boyutlarına ve günlük alınması gereken değerlere dikkat etmek önemli. Böylece tek bir vitamini fazla alıp diğerlerini az almaktan kaçınabilirsiniz.