Coronavirüs hızlı bir şekilde yayılımına devam ediyor ve her ne kadar bir süre öncesine kadar sadece yurtdışı seyahatleri yapmış olanların risk altında oldukları düşünülse de, artık yurtdışı bağlantısı olmayanlar bile ülke içerisindeki kişilerden hastalığı kapabiliyorlar ve bu da onun kişiden kişiye geçişinin hayli güçlü bir faktör olduğunu ortaya koyuyor.

İlk günlerden beri COVID-19 vakaları artış gösteriyor ve son günlerde 600’lü vaka adetlerinden bahsediliyor. Yakın zamanda oldukça yaygın bir salgın haline gelme potansiyeli olsa da sağlık uzmanları insanların panik yapmamasını ancak hazırlıklı olmasını talep ediyorlar.

İlk testlere göre uzmanlar COVID-19’un pek çok insanda sadece hafif belirtiler verdiğini keşfettiler.

Bu salgına karşı hazır olmanın uzmanlar tarafından önerilen beş yöntemi aşağıda.

Sabun ve Dezenfektan Alın

Sağlık uzmanları coronavirüs ile temastan kaçınmanın en etkili yolunun düzenli olarak el yıkamak olduğu konusunda hemfikirler.

Hazırlık için yapılması gereken en önemli şey düzenli olarak el yıkamaya olanak sağlayacak miktarda sabuna sahip olduğunuzdan emin olmak.

Virüs ayrıca yüzeylerde bir haftadan daha uzun süre hayatta kalabilir ve bu nedenle dezenfektan mendiller de önemliler.

Bazı araştırmalar çamaşır suyu ve ethanol bazlı temizlik ürünlerinin virüsleri yüzeylerden temizlemenin en iyi yolu olduğunu gösteriyorlar.

Fakat dezenfektan veya el temizleyiciler depolamak zorunda değilsiniz. Bir iki şişe olsa yeterli.

Malzeme Depolama

Uzmanlar sağlıklıysanız yüz maskesi almanıza muhtemelen gerek olmadığını belirtiyorlar.

Çünkü hasta olmanızı önleme konusunda çok etkili değiller. Cerrahi maskeler inceler ve yanlarda mikropların kolayca girebilecekleri açık alanlara sahipler.

Bunlar temel olarak hasta kişilerin öksürüp hapşurduklarında etrafa yaydıkları damlacıkları sınırlandırmaya yarıyorlar.

Ancak insanlar maske almaya devam ederlerse maske kıtlığı yaşanacak ve gerçekten maskeye ihtiyacı olan hasta insanlar ve sağlık çalışanları onlara ulaşamayacaklar.

Bu nedenle bir kaç haftalık gıda ve malzeme stoğu yapmanız yeterli. Böylece evinizi bir kaç hafta boyunca döndürebilirsiniz.

Bozulmayacak donmuş gıdalar ve konserve gıdalara göz atın.

Dünyanın sonu gelmiş gibi depolamanıza gerek yok fakat bir kaç hafta evde hasta kalsanız bile size yetecek kadar şeye sahip olmanız önemli.

Son dakikaya kadar beklemek yerine malzemeler bitmeden onları yenileyin. Marketler hala açıklar ve elinizde kalmayan bir malzeme olursa onu da komşularınızdan rica edebilirsiniz.

İlaç Depolayın

İlaçlarınızı kontrol etmek de önemli.

Ağrı kesici, ateş düşürücü ve burun açıcı gibi reçetesiz ilaçlar COVID-19’un hafif belirtilerini hafifletmeye yardımcı oluyorlar.

Reçeteleri son dakikada almak yerine onları yenileyin.

Kritik ilaçlarınız varsa bunları 30-90 gün yetecek kadar depolamaya çalışmak, tedarik zincirinde bir problem olursa ilaçsız kalmamanız için önemli.

Hali hazırda başka rahatsızlıkları olanlar, örneğin akciğer, kalp hastalıkları ve diyabete sahip olanlar, kendilerini koruma konusunda biraz daha iyi olmalılar.

Erken dönem raporlarına göre sağlık problemleri olanlarda hastalık daha ağır geçiyor.

İş ve Okulu Kontrol Edin

Okullar kapandı ve bazı işyerleri ya kapandı, ya da evden çalışma imkanı sundu.

Bu nedenle çocuğunuzun öğretmenini ve patronunuzu arayabilir, hastalık döneminde neler yapılabileceğini öğrenebilirsiniz.

Şirketler de evden çalışma politikalarını gözden geçirmeliler çünkü insanlar virüsü kaparlarsa kendilerini karantina altına almalılar.

Haberlere Dikkat Edin

En önemlisi, etrafınızda olup bitenlerin farkında olmak. Eğer coronavirüs muhitinizde görülürse, yerel sağlık yetkililerine ulaşın.

Sakin kalmak ve panik yapmamak önemli. Resmi yetkililerin önerilerini dikkate alın.

Bu hızlı gelişen bir durum ve her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Nasıl hazırlanıp tepki vermemiz gerektiğine dair bilgiler gelecek günlerde muhtemelen değişecekler ve hastalığın konumuna göre de farklılık gösterecekler.

Bu sırada hazırlıklı olmak ve sağlıklı hijyen uygulamalarında bulunmak önemli.

Hasta olan insanlarla yakın temastan da kaçının. COVID-19’a sahip bazı insanlar belirti vermeyebilirler ve bu nedenle el yıkamak ve yüzey temizliği önemli.

Sonuç Olarak

Ülkemizde yakın zamanda daha fazla coronavirüs vakası görülebilir.

Sağlık yetkilileri hazırlıklı olmayı ancak panik olmamayı öneriyorlar.

Bu sırada sabun, gıda ve ilaç depolayabilirsiniz.

Yerel sağlık kurumlarına dikkat edin. Eğer çevrenizde bir salgın oluşursa, hastalıktan kaçınmanız için gerekli rehberliği size vereceklerdir.