Coronavirüs yayılırken, pek çok insanın sosyal mesafe uygulamasına geçmesi, yani temel olmayan sosyal etkileşimlerden kaçınması ve mümkün oldukça evde kalması öneriliyor. Sosyal mesafenin hastanelerin başa çıkılmayacak kadar dolmasını önlemek için hastalığın yayılma hızını önleme konusunda kritik olduğu düşünülüyor. Fakat pek çok insan için, özellikle de yalnız yaşayanlar için, sosyal izolasyon zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde yük oluşturabilir. Aşağıdakiler bu zamanda sosyal olarak daha bağlı ve daha az yalnız hissetmek için araştırmalara dayalı fikirlerdir.

Telefon veya Video ile Düzenli Sosyal İletişim Kurun

Sanal iletişim birebir iletişim kadar tatmin edici olmasa da, hiç iletişim olmamasından iyidir. Video sohbet uygulamaları özellikle karşıdaki kişinin yüz ifadelerini görmeye imkan tanıyorlar ve araştırmalar bu teknolojinin yalnızlık ve depresyona karşı yardımcı olabileceğini gösteriyorlar. Sosyal etkinliklerinizi iptal etmek yerine onları online olarak düzenleyin ve arkadaşlarınızla, ailenizle ve iş arkadaşlarınızla bir araya gelmek için yeni etkinlikler düzenleyin. Sadece 10 dakikalık bir iletişim bile fark yaratacaktır ve günlük, haftalık planlar yapmak bir şeyleri beklemenizi sağlar. Fakat bu teknolojiyi kullanmayı bilmeyenler için önceden onlara yardımcı olmanız gerekebilir.

Çevrenizi Sıcaklıkla Sarın

Rahat bir battaniyenin altına girmek, sıcak bir duş almak veya sıcak bir bardak çay hazırlamak sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da rahatlamanıza yardımcı olur. Sıcaklık fiziksel dokunuşun hissini taklit edebilir ve bağ kurma ile benzer sinir ağlarını aktif hale getirir. Araştırmalar rahatlık verici gıdaların da benzer bir sebeple çekici olduklarını gösteriyorlar: Bize güvenliği ve bakılmayı hatırlatıyor.

Kurgu Dünyasına Dalın

En iyi hikayeler genelde karakterlerle onları kişisel olarak tanıyor gibi bütünleştiğimiz hikayelerdir. Araştırmalar yalnızlık zamanlarında TV şovlarındaki, kitaplardaki ve diğer medya organlarındaki kurgu karakterlerin “sosyal vekiller” olduklarını ve bize aidiyet hissi verdiklerini gösteriyorlar. Bu nedenle bu zamanda arka arkaya bir şeyler izlemeniz gerekirse, bunun sadece keyif için olmadığını, gerçek fizyolojik faydaları olabileceğini unutmayın. Ayrıca sinir bozan haberlerden kurtulmak için de dikkat dağıtıcı olabilirler. Bilgi almak önemli olsa da beynin bazen bir molaya ihtiyacı vardır.

Nezaket Gösterin

Yalnızlığı hafifletmenin en iyi yollarından birisi, nezaket göstermektir. Zorlandığımız zamanlarda başkaları için yaşamak bize bir amaç ve bağ duygusu verir. Evde kalmak gönüllülük ve birebir destek verme yeteneğimizi sınırlar ancak yine de yardımcı olmanın yolları var. Yaşlı komşularınız ve akrabalarınız gibi zorluklara sahip olan insanların ihtiyaç duydukları gıda ve ilaçları onlar için alarak başlayabilirsiniz. Ayrıca diğer fikirler arasında destek ihtiyacı olan insanlara destek veren derneklere bağış yapmak, salgının yayılmasını yavaşlatabilecek politikaları etrafa yaymak gibi şeyler var.

Doğada Vakit Geçirin

Eğer kalabalık olmayan bir parkın veya doğal alanın yakınlarında yaşayacak kadar şanslıysanız, dışarı çıkmak izolasyon hissini azaltmanızı sağlayabilir. Bazı vakalarda mesafeyi koruduktan sonra yürürken birebir iletişim kurmak da yürürken güvenli bir seçenek olabilir. Araştırmalar doğada olmanın sağlığı iyileştirebildiğini ve bu işi yalnız başımıza yapsak da bir sosyal bağlantı hissi ürettiğini gösteriyorlar. Bunun sebebi doğal dünyanın kendimizden büyük bir şeyin parçası olduğumuzu bize hatırlatabilmesi olabilir ve bu deneyim hayranlık duygusu uyandırır ve bu da bize daha geniş bir bakış açısı sağlar. Çevremize hayranlık ile yaklaşmanın bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faydaları var.

Eski Fotoğraf ve Anıları Ziyaret Edin

Eğer aile videolarını yedeklemek veya fotoğraf koleksiyonunu organize etmek istiyorsanız, bunu yapmanın iyi bir zamanı. Değerli kareler görürseniz onları başkalarına da gönderin ve böylece birlikte keyif alabilirsiniz. Nostalji üzüntülü bir duygu gibi görülse de, aslında psikolojik faydaları olabilir ve bunlar arasında sevilen kişilere daha yakın hissetmek de bulunuyor. Örneğin insanların olumlu geçmiş olayları hatırlamalarının istendiği bir nostalji çalışmasında, bu insanların ilişkilerine dair daha güvenli ve desteklenmiş hissettikleri görülmüş. Diğer çalışmalarda ise nostalji ve yalnızlıkta azalma arasında doğrudan bağlantı görülmüş.

Zaman Alacak Bir Aktivite Yapın

Evden çalışabilenler için, işin kendisi zihni meşgul edecek bir şey olabilir. Fakat durumunuz böyle değilse veya dolduracak fazladan zamanınız varsa, bunu yapmanın bir yolu zorlayıcı ancak eğlenceli aktivitelerde bulunmaktır. Bunlar arasında puzzle yapmak, oyun oynamak, resim yapma ve örme gibi yaratıcı etkinlikler olabilir. Bu tip işleri tamamlamak bir akış hissi yaratır ve olumsuz duyguları uzakta tutabilir.

Sanal Spor Dersleri Alın

Spor hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için önemli ve özellikle de yalnızlık ve izolasyonla savaşta yardımcı olabiliyor. Fitness dersleri özellikle sosyal destek ve çalışmaları yapılandırmak için iyi bir yöntem ve tutkulu bir koçun bu özelliği bulaşıcı olabilir, bizi kendi kendimize olduğundan daha fazla gaza getirebilir. Eğer normal şekilde salona gidemiyorsanız, internet üzerinden yayınlananlara evden eşlik edin.

Müzik Dinleyin ve Şarkı Söyleyin

Geçen hafta İtalya’da insanlar birbirlerine balkondan şarkı söylediler ve karantinada moraller yükseldi. Araştırmalar başkaları ile şarkı söylemenin pek çok faydası olduğunu gösteriyorlar. Fakat kendi kendinize söylemek de terapötik olabilir ve kayıttan bir sese eşlik etmek ise şarkı paylaşılan bir duyguyu uyandırıyorsa bağ kurmanızı sağlayabilir. Ayrıca favori müzisyenlerinizi desteklemek için sanal konserlere de bakabilirsiniz.

Dua Edin veya Meditasyon Yapın

Dua etmek ve meditasyon yapmak başkalarına pozitif düşünceler ve dilekler göndermeyi gerektirir. Dini inancınız ne olursa olsun, zihninizi şefkatli düşüncelere açmak iyileştirici olabilir. Araştırmalar bu tip uygulamaların sosyal bağ hissini arttırdığını ve kişinin kendini kabullenmesini kolaylaştırdığını gösteriyorlar. Özellikle böyle zorlu zamanlarda insanlığın birlikte olduğunu hissetmenize yardımcı olabilir.

Son olarak, bazı fedakarlıklarda bulunarak sadece kendinizi değil, sayısız insanı koruduğunuzu unutmamalısınız. Özellikle yüksek riskli olanlar ve tıp çalışanları için bu önemli.

 

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr