Herkese merhaba! Bana, “Baş ağrıları, migren ağrıları ve bunlara bağlı boyun ağrıları ile ilgili neler yapabiliriz?” diye çok sormuşsunuz. Ben de, klinik aromaterapist olarak bildiklerimi sizler için derledim!

Baş ağrısı, çok farklı sebepler içerebilir!

Bütünsel tıp üzerine eğitim aldım. Klasik Çin tıbbi eğitimi aldım. Ve, klinik aromaterapi ile harmanladığım bir metodum var. Bununla ilgili de, aslında baş ağrısının olduğu bölgeler bize çok farklı şeyler gösterebilir. Ağrının şekli de bize çok farklı şeyler gösterebilir. Bu nedenle, her baş ağrısında ağrı kesicilere koşmak yerine; öncelikle, baş ağrısının nedenini araştırmak çok daha iyi olacaktır. İşte, bütünsel yaklaşım bununla ilgilidir.

Başınızın şakak kısımları zonklayarak atıyorsa çok başkadır, enseniz kasıldıysa ve ağrıyorsa çok başkadır, başınızın ön bölümü ağrıyorsa ve ağrı daha derinden gelen bir sancı gibiyse, nabız gibi atmıyorsa çok farklıdır. Bu ağrılar çok uzun sürüyorsa, aniden çıktıysa ve çok yüksekse; bu ağrılar çok daha ciddi, medikal çözümler gerektirir. Bu nedenle, acilen doktorlara görünmeniz gerekir.

“Kendi kendimizin doktoru olmalıyız” sözünün, bazen çok yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Kendi başımıza ilaç kullanmak, kendi kendimize teşhis koyup bununla ilgili tedavi uygulamak bizim işimiz değil. Her zaman, işin uzmanı olan doktorlara başvurmamız gerekir.

Onun dışında; sinüzit, hormonal tetiklemeler (regl öncesi), susuzluk, mevcut ateşli virütik bir hastalık gibi durumlarda, yapabileceğiniz şeyler basittir. Bazı aromaterapik karışımları ve Çin tıbbında en çok kullandığımız akupunktur noktalarına parmak basarak, bazı sıkıntıları geçirebiliriz. Deniz yolculukları ya da araba yolculuklarında olan kusmaya eşlik eden baş ağrıları (genellikle şakak kısmında olur), zehirlenmeye bağlı baş ağrısı gibi durumlarda, yapılması gereken en önemli şey bol bol su içmektir.

Bol Su İçin, Güzel Nefes Alın!

Çin tıbbından örnek verecek olursak; bedensel yaşam enerjimiz olan Chi, bedenimizde serbestçe akmalıdır. Chi, bedenimizde; hem bağışıklık kuvvetlendiren hem de yaşamımızın başından itibaren bizim bedenimizde kanımızla beraber olan besleyici Chi, yani yaşam enerjisidir. Chi’nin azalması ya da durgunluğu, baş ağrısı ile kendini gösterir. O yüzden, yapılacak en iyi şeylerden bir tanesi; evrensel yaşam enerjisini bedene almaktır. Bol su içmeli ve güzel nefes almalı.

Bir yerde acı ya da ağrı varsa, otomatik olarak beden kısa ve sık nefes alma eğilimindedir. Bu döngüyü kırıp, derin ve besleyici nefesler aldığımızda; Chi enerjisi bedene girer, kan dolaşımı biraz daha rahatlar ve ağrıya neden olan büzüşmüş kan damarları besleyerek bölgedeki enerji blokajı kalktığı için, ağrı da ortadan kalkar.

Büyük ve Derin Nefesler Almak Önemli

Aslında, Çin tıbbının yaklaşımı genel olarak; meridyenler arası Chi blokajlarını dengelemektir. Başınız ağrıdığında da yapabileceğiniz en kolay şey; ağrı kesici kullanmak ya da masaj yapmak değil, gerçekten büyük ve derin nefesler almaya çalışmaktır (zor bile olsa). Ağızdan nefes almak önemlidir, çok şeyi değiştirebilir. Yoga nefeslerinden farklıdır. Bazı ekoller, burundan alınıp burundan verilmesi gerektiğini ve kesinlikle ağızdan alınmaması gerektiğini söylerler. Ama öyle bir şey yok.

2-3 dakika ağızdan derin nefesler alıp vücudu şoklayabiliriz ve Chi’nin bedene daha hızlı girmesine fayda sağlayabiliriz. Onun dışında, belli akupunktur noktaları var. Bu akupunktur noktaları, bizim “meridyenler” dediğimiz (Çin tıbbında meridyenler enerji merkezlerini gösterir), bunlar organlarla ve salgı bezleri ile eşleşmiştir. 120’den fazla meridyen vardır. Vücudumuzun önünden ve arkasından geçen meridyenler vardır. Bunlardan bir tanesi baş meridyeni. En çok kullandığımız bölgelerden biri.

Çok fazla baş ağrısı yaşıyoruz. Bence, bunun en temel nedeni Chi dengesizliğidir. Yaşam kalitenizin iyi olup olmadığına tekrar bakın, iyi uyuyor musunuz, iyi su içiyor musunuz, düzenli egzersiz yapıyor musunuz? Yapmıyorsanız, o da evrensel yaşam enerjisinin durgunluğuna neden olur. Bu da, baş ağrılarına neden olabilir. Onun dışında; alerjik reaksiyonlar yaşıyor olabilirsiniz ve vücudunuzda farklı şeyler olabilir. Başa gelecek olursak, çok fazla insan bana baş ağrısının sebeplerini soruyor.

Baş ağrısı için gösterebileceğim üç, dört farklı bir nokta var. Bunlardan ilki; Çinlilerin ruhun kapısı ismini verdikleri yerdir. Bu nedir? Göz pınarları ile kaşın başlangıç noktası olan bölgedir. Bu bölgeye ruhun kapısı denir. Buraya bastırdığınızda, hafif ağrı hissediyorsanız, bu pek çok şeye işaret edebilir. Bunlardan biri sinüzit.

Aromaterapi Yağlarından Faydalanabilirsiniz

Sinüslerin dolu olduğunda baş ağrısı yaptığını biliyoruz. Buraya bastırdığınızda bir ağrı varsa; ellerinizin küçük noktaları ile bastırın. Etkisini arttırmak için bazı aromaterapi yağları var. Bu işleme “aromaterapi yağları ile akupunktur noktalarının manipüle edilmesi” diyoruz. Elimde, kendi markamın bir karışımı var. İçinde; limon, bergamot, nane öz yağı ve çam ağacı yağı var. Ağaçgiller, bizim baş ağrılarında en çok kullandığımız öz yağlar. Çam ağacı, sedir ağacı, selvi ağacı, ardıç gibi çamsı, iğneli ağaçgillerden elde edilen öz yağlar; uzun vadede her türlü baş ağrısı probleminize etki eder. Çünkü, bu yağlar Chi’yi harekete geçirici yağlardır.

Bu yağları kokladığımızda da, tıpkı bir ağaç gibi kökleniriz. Birdenbire o bulut gibi ağrı gider ve bizi merkezler. Bu nedenle, ben bu yağların etkisini çok seviyorum. “Nasıl kullanabiliriz?” derseniz, küçük bir kabın içerisine 2’şer damla bu yağlardan damlatabilirsiniz. Limon ve portakal da bunlara güzel eşlik eder. Böylece, çok fazla çam kokmaz, kokusu da hoş gelir. Özellikle limon çok etkilidir.

  • 3 damla limon öz yağı
  • 3 damla çam öz yağı
  • 3 damla nane öz yağı
  • 3 damla servi öz yağı

Bir kabın içerisinde karıştırın ve karışımı parmak uçlarınızla az önce bahsettiğim noktalara bastırarak durabilirsiniz. İlk noktamız buydu, “ruhun kapısı” dediğimiz nokta.

Bir de; kaşların bitişinde şakakların tam altındaki iki noktaya bastırabilirsiniz. Bunu yaparken; içinizden minimum 1 dakika ve maksimum 3 dakika sayabilirsiniz. Ki, yapmanızı öneririm. Üç dakika yapın, biraz ara verin, sonra başka bir yere 3 dakika yapın. Sonra üçer dakikalık aralarla toplam yaptığınız süreyi 10 dakikaya tamamlayabilirsiniz. On dakikanın sonunda, başınızın ağrısı gerçekten geçiyor.

Ense Bölgesinde Ağrısı Olanlar İçin;

Ense bölgemizde iki tane bölge var. Saç diplerinin olduğu yerde bir boşluk var. Bu iki noktayı bir elinizle (baş parmak ve orta parmak ile) kıskaç gibi tutup kafa tasınıza doğru derinleştirerek yapın. Burada da meridyen noktaları var. Bu da yine Chi’nin durgunluğuna bağlı olduğu için ve bu bölgeye tekrar Chi’nin akışını desteklemek için bu bölgeye baskı uygulayabilirsiniz.

Az önce bahsettiğim karışımı hazırlayıp, karışıma parmağınızla dokunarak bölgeye baskı uygulayabilirsiniz. Üç dakika kadar kalıp sonra gevşetip, sonra tekrar üç dakika sıkın ve bunları yaparken derin nefesler alın. Hatta, yapabiliyorsanız nefeslerinizi sayarsanız, süreç kendi içinde daha şifalı olur.

Önümüz bahar, çok yoğun mevsim değişikliği olacak. Bahar yorgunluğu dediğimiz mevsimsel değişiklikler, atmosferin değişimi, bizlerde çok farklı değişikliklere sebep olacak. Bunlardan en önemlisi saman nezlesi. Bu uygulamalar, saman nezlesine karşı da sizi korur. Aşırı hapşırıyorsanız, burnunuz çok kaşınıyorsa ve alerji noktası için de iyi bir noktadır. Onun dışında, bildiğiniz üzere pozitif ve negatif iyonlar var. Çok yoğun baş ağrısı yapar. Böyle zamanlarda da bu noktayı kullanabilirsiniz.

Elinizden Noktalardan Yardım Alabilirsiniz

Ağrılarda en çok kullandığımız noktalardan biri de, herkesin de bildiği elin baş ve işaret parmağı arasındaki noktadır. Bu iki nokta; mide bulantısına, her türlü ağrıya fazlasıyla iyi gelir. Ancak, çok sert bir şekilde basmanız gerekir.

Bunu yaparken, yine aromaterapi yağlarından faydalanabilirsiniz. Elinizde tırnağınızın izi çıkacak şekilde bastırmanız gerekir. İlk bastırdığınızda, canınız daha çok yanacaktır, çok normaldir. Bir süre sonra, canınızın o yüksek yanması azalmaya başlayacak ve ağrınız giderek azalacaktır.

Akciğer Meridyenleri

Bu noktaların dışında da meridyen noktaları var ama onlar çok daha spesifik noktalar. Bunlardan bir tanesi, kol içindeki Akciğer meridyeni dediğimiz nokta. Bileğin içinden, kolun içinden geçer ve akciğerlerin olduğu noktadan başlar. Soğuk algınlığı, üst solunum yolları ya da ateşli hastalıklar da yine o bedendeki Chi enerjisinin durgunlaştırır ve baş ağrısına neden olur.

Akciğer meridyenlerine baskı yaparak baş ağrısını manipüle ederiz ve bu da, baş ağrısını giderir. O nokta; köprücük kemiklerinin aşağısına doğru, göğsün başladığı yerden yaklaşık 15 cm yukarısındadır. Bu noktaya da bastırabilirsiniz. Bu nokta acıyorsa, akciğerlerinizde de herhangi bir sağlık sorunu var demektir. Acımıyorsa sorun yoktur.

Ağrıların bir diğer nedeni de üst solunum yolu hastalıkları ya da akciğere bağlı hastalıklardır. Astım, bronşit, alerjiler ya da herhangi yaşayabileceğiniz başka sorunlar. Bununla ilgili olarak da akciğer meridyenini kullanabilirsiniz. Bu meridyenler üzerine de aromaterapi yağları uygulayarak ağrıların giderilmesine yardımcı olabiliriz.

Akciğer meridyenlerinden biri vücudumuzun önünden gider. Köprücük kemiğinizi bulun. Köprücük kemiğinin 4 parmak altını planlayın ve geldiğiniz noktaya yine parmaklarınızın ucuyla bastırın. Eğer, bu bölgede ağrı hissediyorsanız, akciğerlerinizde bir problem var demektir.

Hint Baş Masajı

Baş ağrıları ile ilgili çok fazla şey var. Hint baş masajı dediğimiz bir masaj var. Baş ağrılarının giderilmesinde bize destek olabilir. Çok basit bir masaj gibi görünse de, aslında detayları vardır. Ben, size kabaca bahsedeceğim. Hint baş masajı, bütün baş derisini canlandırmayı hedefler.

  • Ellerinizi, saçlarınızın içinden derinizin altına geçirin ve masaj yapın.
  • Parmak uçları ile baş bölgenizi rahatlatabilirsiniz.

Burada, çok yoğun sinir uçları var. Genelde de, insanlar başlarının okşanmasından, saçlarının taranmasından, başlarına masaj yapılmasından çok hoşlanırlar. Sebebi, çok yoğun sinir uçlarının olması. Hafif bası ile bu bölgeye yapılacak hafif rahatlatıcı bir masaj, aynı zamanda baş bölgesindeki enerji akışını dengeleyecektir. Burada dinginlik ve sakinlik sağlayarak, bir nevi baştaki ağrıların giderilmesine de yardımcı olacaktır.

Onun dışında, özellikle stresli durumlarda frontal bölgeyi rahatlatmak çok iyi gelir. Avuç ayalarının en geniş kısımlarını iki kaşın üzerinden yerleştirin ve bir süre böyle kalın. Bunu yaparken derin nefesler alıp verin. Bunu, yavaş tempo ile 10-12 tekrar yaparsanız, hemen enerjinizin değiştiğini fark edebilirsiniz.