Bilim kurgu türünde olan filmler, bize gelecekte insanlığın neler yaşayabileceği hakkında alternatif bir gerçeklik sunuyorlar. Bilim kurgu türünde şimdiye kadar çekilmiş en iyi 10 filmi merak ediyorsanız listemize göz atabilirsiniz.

1- 12 Monkeys (IMDb puanı: 8.0)

 

Adamın biri, zaman yolcusu olduğunu iddia ediyorsa otoriteler bu durum hakkında ne yapardı? Tabi ki onu bir akıl hastanesine kapatırlardı. 12 Monkeys filminde Bruce Willis’in canlandırdığı James Cole’un başına da bu talihsiz durumun geldiğine tanık oluyoruz. James, korkunç bir virüsün ortalığı kasıp kavurduğu bir kıyamet sonrası zamanların yaşandığı bir gelecekten gelmektedir.

Terry Gilliam’ın distopik bir geleceği anlattığı filmde hem Bruce Willis’in hem de Brad Pitt’in sergilediği muhteşem performanslar filmin seyir keyfini ve kalitesini arttırıyor. Bilim kurgu seviyorsanız 12 Monkeys’i mutlaka izlemelisiniz.

2- Children of Men (IMDb puanı: 7.9)

Alfonso Cuaron’un distopik bir geleceği anlattığı Children of Men 2027 yılında geçmektedir. 2027 yılında, bütün insanlığın kısır hale gelmesinin üzerinden yirmi yıl geçmiştir. Filmde Theo Faron, eski karısı tarafından liderlik edilen bir grup tarafından kaçırılır. Theo’ya verilen görev Kee ismindeki mülteciye yardım etmektir. Theo, ona verilen bu görevde gerçekleştirdiği yolculuğunun her adımında çeşitli zorluklarla karşılaşır. Filmde, insanlığın kısır olmasına neden olan salgın hakkında kesin bir açıklama olmasa da filmin yönetmeni Cuaron, gerek görsel açından gerekse bu distopik gelecekte yarattığı insanlara umut veren atmosfer ile seyircileri etkilemeyi başarıyor.

3- Wall-E (IMDb puanı: 8.4)

 

Animasyon filmlere baktığımızda da bilim kurgu türünde öne çıkan yapımlar olduğunu görüyoruz. Bilim kurgu türünde en iyi animasyon filmlerden biri olan Wall E’de Dünya’daki çöplüğü temizlemek üzere gezegene yollanan Wall-E isimli robotun hikayesini izliyoruz. Wall-E her ne kadar tek başına bir hayat sürse de EVE’in gelmesi ile birlikte aşkı keşfeder ve hayatı değişir.

4- Moon (IMDb puanı: 7.9)

 

Duncan Jones’un yönetmenliğini yaptığı bu filmde sıra dışı bir deneyime tanık oluyoruz. Moon filminde Ay’da üç yıldır helyum madenciliği nedeniyle kalan bir astronotun yaşadığı kişisel buhranı izliyoruz. Astronot, Ay’da geçirdiği günlerde halüsinasyonlar görmeye başlar. Kimsesiz ve izole bir hayat süren astronotun hikayesinde hem dramı hem de bilim kurguyu bir arada görmek mümkün. Üstelik filmin sinematografisi ve Sam Rockwell’in muhteşem performansı seyir keyfini oldukça yükseklere taşıyor.

5- Her (IMDb puanı: 8.0)

Spike Jonze’un yönetmenliğini yaptığı Her’de bilim kurguya romantik bir bakış açısıyla yaklaşmak mümkün oluyor. Filmde Theodore isimli depresif bir yazarın Los Angeles’ta gelecek bir zamanda geçen yalnız hayatına tanık oluyoruz. Theodore, Samantha isimli yapay zekanın sanal asistanlığı ile bir işletim sistemi geliştiriyor. Theodore, yakın zamanda gerçekleşecek olan boşanmasının etkilerinden kurtulmaya çalışırken Samantha’dan etkileniyor. Film, bilim kurgu yönüyle öne çıkmaktansa yalnız bir adam ve işletim sistemi üzerinden ilerliyor. Bu sayede gelecekte yapay zekanın ve sanal asistanların gelecekte hayatımıza nasıl etki edebileceğine göz atabiliyoruz.

6- Gravity (IMDb puanı: 7.7)

 

Alfonso Cuaron’un senaryosunu yazdığı Gravity, sadece uzayda geçen bir film olmakla kalmıyor aynı zamanda insanoğlunun dayanıklılığını ve yaşadığı mücadeleyi de gözler önüne seriyor. Film, uzayda mahsur kalan iki bilim insanı ve Dünya’ya güvenli bir şekilde dönmek için gösterdikleri çabayı anlatıyor. Filmdeki rahatsız edici atmosfer ile Sandra Bullock ve George Clooney’nin etkileyici performansları ile birlikte tehlikeli bir maceraya tanık olacaksınız. Gravity’nin şimdiye kadar yapılmış bilim kurgu filmleri arasında bir başyapıt olduğu söylenebilir.

7- Edge of Tomorrow (IMDb puanı: 7.9)

Tom Cruise’un başrolünde olduğu filmde, bir uzaylı ırkı Almanya’ya ulaşmış ve istilaya hazırlanmaktadır. Ancak insanoğlu henüz böyle bir şeye hazırlıklı değildir. Daha önce savaş tecrübesi olmayan Binbaşı William Cage kısa bir zaman içinde öldürülür. Ancak hayatının son gününü tekrar tekrar yaşadığını fark eder. William’ın bu deneyimine kimse inanmaz ancak o, başına geleni avantaja çevirmeye çalışır. Daha önce aynı günün tekrar tekrar yaşandığını Groundhod Day filminde görmüş olsak da Edge of Tomorrow’da bilim kurgu ve aksiyonun bir araya geldiği sahnelerle heyecanlı dakikalar yaşayacaksınız.

8- Interstellar (IMDb puanı: 8.6)

Cristopher Nolan’ın yönetmenliğini yaptığı Interstellar’da, gelecekte dünya üzerinde yaşanan felaketler, kuraklıklar ve kıtlıklar sonrası insanoğlunun hayatta kalması için tek bir yol vardır: Yıldızlararası yolculuk. Güneş Sistemi’nde yeni keşfedilmiş bir solucan deliği bir grup astronotun insanlığın daha önce gidemediği bir yere gitmesini sağlar. Bu gezegen, insanlığın soyunun devam etmesi için uygun koşulları taşıyor olabilir.

9- Mad Max: Fury Road (IMDb puanı: 8.1)

1970’lerde çekilen orijinal Mad Max filmlerine yeni bir soluk getiren Mad Max: Fury Road ile iklim değişikliği, kaynaklarda yaşanan kıtlık ve genel kıyamet ortamını görsel efektler ve etkileyici oyunculuklarla birlikte çok etkileyici bir şekilde izleyeceksiniz. Kıyamet sonrası dünyayı konu alan filmde su ve petrol kıtlığı yaşanan bir ortamda, bir grup insanın kült liderinden kaçma hikayesini izliyoruz. Bu gruba Charlize Theron’un canlandırdığı Furiosa karakteri liderlik ediyor. Bir yandan gerilim bir yandan bilim kurgu türünü başarılı bir şekilde yansıtan filmde, insanlığın en büyük korkularından biri olan dünya üzerindeki kaynakların tükenmesini ve bununla birlikte kaos ortamının oluşmasını heyecanla izleyeceksiniz.

10- Arrival (IMDb puanı: 7.9)

Ted Chiang’ın Story of Your Life hikayesinden ilham alınarak çekilen film, uzaylı ziyaretçilerle insanoğlu arasında kurulan iletişimde dilin rolü üzerinde duruyor. Filmin merkezinde yer alan ve dil bilimci olan Louise Banks, dünyanın 12 yerinde görülen büyük ve gizemli uzay gemilerini araştırmaktadır. Dünya global bir savaşın eşiğinde dururken bu dünya dışı ziyaretçilerle iletişim kurmanın yolunu bulmak büyük bir önem taşımaktadır. Uzaylıların sırrı çözülebilirse insanlığı kurtarma fırsatı doğabilir.