Animasyon denildiği zaman kimilerinin aklına çocuk filmleri gelse de aslında animasyon filmlerin çoğu yetişkinlerin de zevk alabileceği türde oluyor. Özellikle de duygusal ve hikaye açısından başarılı olan filmler yetişkinler tarafından da çokça seviliyor.

Şimdiye kadar çekilmiş animasyon filmlere baktığımızda Disney klasiklerinden Japon anime tarzına kadar pek çok kaliteli filmin olduğunu görüyoruz. Listemizde IMDB’de yüksek puanlar almış animasyon filmleri bulabilirsiniz.

  • Toy Story 3 (IMDb puanı: 8.3)

Toy Story’nin ilk filmi 1995 yılında çekildikten sonra 3 devam filmi daha çekildi. İlk iki film de oldukça eğlenceli olsa da serinin üçüncü filminin bütün beklentileri aşarak her platformda yüksek puanlar aldığını görüyoruz. Teknoloji ilerledikçe daha da güzelleşen seyir kalitesi ile karşımıza çıkan Toy Story 3’ü hikayesi açısından olduğu kadar çizimleri açısından da çok beğeneceksiniz.

Toy Story 3’te ilk iki filmde çocuk olarak gördüğümüz Andy’nin üniversiteye gitmek üzere oyuncakları ile vedalaşmasına tanık oluyoruz. Oscar ödüllerinde En İyi Animasyon Film ve En İyi Özgün Şarkı ödüllerini kazanan film, aynı zamanda En iyi Görüntü alanında da Oscar’a aday gösterilmişti.

  • Toy Story 4 (IMDb puanı: 7.8)

Toy Story 3 vizyona girdikten yaklaşık 9 yıl sonra tekrar sevenleriyle buluşan Toy Story serisinin yeni filminin bu uzun aralıktan sonra gelmesi herkesi şaşırtmıştı. Bu şaşkınlığın nedeni biraz da üçüncü filmin, hikayeyi güzel bir şekilde sonlandırmasından kaynaklanıyordu. Ancak Pixar, Toy Story’nin sevenleriyle tekrar vedalaşabilmesi için yine iyi bir film ile geri döndü.

Serinin dördüncü filminde Bonnie isimli çocuğun hayatına adapte olmaya çalışan oyuncakların hikayesini izliyoruz. Woody artık favori oyuncak değildir ve bu konuda sıkıntı yaşamaktadır. Aynı zamanda Woody’nin, Bonnie’nin favori oyuncağını kurtarmak için bir maceraya atılması gerekecektir. Ailecek izleyebileceğiniz bu filmin yine her yaş grubundan insana hitap etmeyi başardığını göreceksiniz.

  • Princess Mononoke (IMDb puanı: 8.4)

Princess Mononoke 1997 yılında ilk kez yayınlandığında Japonya’da büyük ses getirmişti. Yıllarda ülke içinde beğeniyle izlenen film sonraları dünya çapında da ses getirmeyi başardı. Efsanevi yönetmen Hayao Miyazaki tarafından yönetilen film, çocuklar tarafından beğenildiği gibi yetişkinler açısından da önemli mesajlar içeriyor.

Princess Mononoke’de Emishi’nin prensi Ashitaka ve onun insanları ile ormanların tanrıları arasında kaynakların tüketimi konusundaki mücadelesine tanık oluyoruz. Film, nefesinizi kesebileceği bir yapım olmasının yanında bir yandan da çığır açan bir başarıya imza atıyor. Miyazaki’nin bu filminde doğa ve insanoğlu arasındaki mücadeleden etkileneceksiniz.

  • WALL-E (IMDb puanı: 8.4)

Pixar’ın 2008 yılında vizyona giren ve en başarılı yapımlarından biri olan WALL-E’de olağandışı bir hikayeye tanık olacaksınız. Bu hikayede neredeyse hiç diyalog olmaması enteresan ve aslında çocuk filmlerinde olmayan türden bir durum. Film, daha çok görsel anlatıcılığa odaklanarak hikaye hakkında anlatmak istediği her şeye değinmeyi başarıyor.

Filmin konusu, artık yaşanmaz hale gelmiş olan Dünya’daki atıkları toplamak üzere görevlendirilmiş bir robot etrafında şekilleniyor. Wall-E isimli robotun Eve isimli diğer bir robota aşık olması hikayeyi başka bir boyuta taşıyarak daha etkileyici bir hale getiriyor. En İyi Animasyon Film Oscar’ı kazanan filmde gördüğünüz aşk hikayesi iki robot arasında olsa da sizi oldukça etkileyecek.

  • Coco (IMDb puanı: 8.4)

Bir diğer başarılı Pixar filmlerinden biri de 2017’de vizyona girmiş olan Coco olarak karşımıza çıkıyor. Pixar bu sefer oyuncaklar, böcekler ya da arabalar üzerine hikaye anlatmaktansa Ölüler Günü’nde Ölüler Diyarı’na giden bir çocuğun hikayesini anlatıyor.

Ödül kazanmış müzikleri ve yaşattığı görsel şölen ile muhteşem bir keyif sunan filmde izleyiciler duygusal bir yolculuğa çıkıyor. Özellikle filmin sonunda çalan “Remember Me” şarkısı ile ağlamamanız mümkün olmayacak.

  • Your Name (IMDb puanı: 8.4)

2016 yılında yayınlanan anime filmlerden biri olan Your Name, yayınlandığı dönem büyük ses getirmişti. Makoto Shinkai’nin yönetmenliğini yaptığı filmde liseli bir kız ile bir erkeğin bedenlerinin değişmesinin hikayesini izliyoruz.

Animenin konusunu her ne kadar başka filmlerde daha önceden izlemiş olsa da hiçbiri bu filmde olduğu kadar güzel işlenmemişti. Filmin hem görsel hem de hikayesinin duygusal yönünden etkilenecek ve klasik bir konunun ne kadar güzel işlenebileceğine tanık olacaksınız.

  • Grave of the Fireflies (IMDb puanı: 8.5)

Bir diğer Japon animesine bakacak olursak 1988 yılında yapılmış olan Grave of the Fireflies, 1967 yılında yazılmış olan yarı otobiyografik bir hikayeye dayanıyor. Animelerde genelde savaşların konu edildiğine rastlamasak da İkinci Dünya Savaşı’nın son birkaç ayında iki kardeşin mücadelesine Grave of the Fireflys’da tanık oluyoruz.

Grave of the Fireflies, dünya çapında övgü alan ve İkinci Dünya Savaşı ile ilgili en etkileyici filmlerden biri olduğunu fark edecek ve filmi izlerken gözyaşlarınızı tutamayacaksınız.

  • The Lion King (IMDb puanı: 8.5)

1994 yılında yayınlanmış olan Aslan Kral’ın tüm zamanların en iyi animasyon filmi olduğu söylenebilir. Filmde Simba ve arkadaşlarının eğlenceli hikayesi ile bir yandan eğlenirken bir yandan da bazı sahnelerde gözyaşlarınızı tutamayacaksınız.

Aslan Kral aslında bir filmden daha fazlası. Aslan Kral, televizyon dizisi ve müzikal olarak da sonrasında geri dönüş yaptı. Ayrıca Aslan Kral, zamanının en çok satan VHS filmlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

  • Spider-Man: Into The Spider-Verse (IMDb puanı: 8.4)

Spider-Man’in yıllar içinde pek çok uyarlamasını görmüş olsak da en iyi uyarlamalardan birinin bu film olduğu söylenebilir. Spider-Man: Into The Spıder-Verse’de, Spider Man karakterinin çeşitli versiyonlarını görebiliyoruz.

Filmin başarısı hikayesinin yanında bir yandan da çizgi romandan fırlamış gibi duran kaliteli çizimlerinde de yatıyor. Muhteşem müzikleri, hikayesi ve seslendirme kadrosu ile Spider Man kayranı olsanız da olmasanız da bu filmi mutlaka izlemelisiniz.

  • Spirited Away (IMDb puanı: 8.6)

Animasyon filmlerden bahsedildiğinde Spirited Away’den bahsetmemek olmaz. Hayao Miyazaki’nin bir diğer muhteşem yapıtı olan bu film, ünlü yönetmenin en beğenilen filmi olarak kabul ediliyor.

Miyazaki diğer filmlerinde olduğu gibi bu filmde de muhteşem bir hikayeyi etkileyici anime tarzı ile bir araya getirmeyi başarıyor. Hem filmin hayranları hem de eleştirmenler tarafından tam not alan Spirited Away’de 10 yaşındaki bir kızın ailesi ile terk edilmiş görünen bir Lunapark’a uğraması, küçük kızın burayı gezerken doğaüstü yaratıklarla karşılaşmasının hikayesine tanık olacaksınız.