Yeni coronavirüs yayılmaya devam ederken, onun yayılması ile savaşta en önemli nokta insanların toplu olarak buluştukları pazarlar, müzik konserleri ve hatta 2020 Olimpiyatları gibi şeylerin iptal edilmesinden geçiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, coronavirüsün sebep olduğu COVID-19 hastalığını resmi şekilde bir salgın olarak nitelendirdi.

Bu durumda hükümetler, iş yerleri ve organizasyonlar toplu buluşmaların olacağı etkinlikleri iptal ediyorlar ve böylece virüsün yayılmasını yavaşlatmaya çalışıyorlar.

Bu çabalar arasında parkların kapatılmaları, liglerin durdurulmaları, festivallerin ertelenmeleri ve konferansların iptal edilmeleri de var.

Fakat bu toplu kapanışlar maalesef hastalığa dair endişe ve panik hissini de arttırdılar ve bunun sonucunda marketlerde un, tuvalet kağıdı, makarna gibi bazı ürünlere karşı çok yüksek talepler oluştu.

Tuvalet kağıdı stoklamanın verimliliği veya gerekliliği tartışılırken, uzmanlar atılacak en iyi adımın toplu alanlardan kaçınmak olduğunu belirtiyorlar.

Kalabalıkları Engellemek Hazırlık İçindir, Panik Değil

Dr. Robin Patel, virüsün yayılımını önlemek için en iyi yolun kalabalıkları önlemek olduğunu belirtiyor. Virüs çok endişe verici ve şu anda onunla başa çıkmanın en iyi yolu onu sınırlandırmak.

Yani vakalar olduğu zaman, bu vakanın hastalığı etrafa yaymasına engel olarak başka insanlara bulaşmasına engel olmak gerekiyor. Dolayısıyla insanların bir araya geldikleri etkinlikleri ve mekanları kapatmak oldukça mantıklı.

Yeni Coronavirüsün Yayılımına Dair Ne Biliyoruz?

Yeni coronavirüs, solunum yolu hastalıklarına sebep olan grip benzeri diğer virüslere benzer şekilde yayılıyor: öksürme, hapşurma ve nefes alma sonucu atılan damlacıklarla.

Bir birey, coronavirüse sahip bir insanın yakınında bulunduğu zaman, havadaki damlacıklar ile virüsü kapma ihtimali vardır.

Bu nedenle sağlık kuruluşları toplu alanlarda bulunmayı azaltmayı öneriyorlar.

Önerilerden bir tanesi de konser, festival gibi etkinlikleri ertelemek ve hali hazırda pek çok kuruluş buna uymuş durumda. Zira alınacak riskler çok fazla.

Coronavirüs Yüzey Temasıyla da Yayılabilir

Virüsle direkt temastan daha yüksek ihtimalli olan bir diğer bulaşma şekli ise yüzey teması.

Yeni araştırmalar insan coronavirüslerinin plastik ve paslanmaz çelik gibi yüzeylerde 3 güne kadar hayatta kalabildiklerini gösteriyorlar.

Havadaki damlacık bir yüzeye tutunduğu zaman, yani kapı kolu, klavye veya sık dokunulan nesnelere bulaştığı zaman, bu nesneler de onu yaymaya sebep olabiliyorlar.

Toplu Alanlarda Kendinizi Nasıl Korumalı?

ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre yaşlı bireyler ve ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olanlar gibi yüsek risk grubunda olanlar, kalabalık yerlerden ve buluşmalardan kaçınmalılar.

Sağlıklı bireylerin yaz planlarını illa ki iptal etmelerine gerek yok ancak güvenli kalabilmek için herkesin yapması gereken şeyler var.

El hijyenine dikkat etmek, göz, burun ve ağıza dokunmamak, yayılımı yavaşlatmak için çok önemli.

Ayrıca kendinizi güvende tutmak ve virüsün potansiyel yayılımını durdurmak için pek çok yol da mevcut.

Eğer öksürüyorsanız ağzınızı bir peçete veya dirseğiniz ile kapatın. Hastaysanız herkesin gittiği, bir araya geldiği yerlerden kaçınmalısınız.

Konserlerden spor müsabakalarına kadar pek çok şey iptal edilirken, hastalığa dair endişeleri paylaşabileceğiniz sosyal etkileşim imkanları da giderek sınırlanıyorlar.

Bireylerin kendi kendilerine yapmaları gereken bir değerlendirmek de mevcut.

Riskler ve bu riski üstlenme konusunda alınması gereken kararlar var.

Bir yere giderseniz hastalık kapma riskiniz yüksekse ve siz de yüksek riskli gruptaysanız, o yere gitmemek daha mantıklı olacaktır.