COVID-19’dan dolayı hükümet ve tıp profesyonelleri fiziksel mesafe uygulamamızı ve toplu buluşmalardan kaçınmamızı öneriyorlar. Ebeveynlerin aile dışında sosyal mesafe uygulaması istenirken, çocukların sosyal yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olmak hala mümkün. Meşgul insanlar olarak her zaman evdeki insanlar ile bağ kurmaya fırsatımız olmayabiliyor ancak sosyal mesafe dönemi bunu gerçekleştirebilmek için en ideal zaman.

Sosyal yetenekler yaşam yetenekleridirler ve başkaları ile bağ kurmak ruhsal ve fiziksel sağlık için temeldir. Çocukların bağlantıyı hissetmelerine yardımcı olmak oyun arkadaşları olmasa ve okullar kapalı olsa da mümkün.

Aşağıdaki denenmiş ve işe yaramış yöntemleri ailenizle iletişime geçmek ve çocukların elektronik cihazlar kullanmadan temel sosyal yetenekler öğrenmeleri için kullanın.

Birlikte Yemek Yiyin ve Göz Kontağı Kurun

Aile yemekleri çocukların ve yetişkinlerin bağ kurdukları ve birbirlerinden keyif almayı öğrendikleri bir zaman sağlarlar. Çocuğunuza neleri sevip sevmediklerini sorun. Onların gününün iyi ve kötü yanlarını sorun. Göz kontağı kurmalarını sağlayın ve kardeşleriyle konuşmalarını, gerçek bir sohbete dalmalarını dinleyin. Eğer çocuklar duygusuz hale geliyorlarsa, onlardan birbirlerinin ayakkabılarını giymelerini ve ne hissettiklerini söylemelerini isteyin. Böylece empatilerini arttırabilirsiniz.

Tartışmaları Destekleyin

Karşılıklı iletişim temel bir sosyal yetenektir. Spor, favori etkinlikler veya gelecek planlarına dair bir sohbet konusu başlatın. Çocuklardan birisi konuya her katkıda bulunduğunda, bir Jenga oyununa parça ekleyebilir veya takma oyuncağa bir parça takabilir. Bu da ona sohbetin gelişimine her bir yorumun diğer bir yorumun üzerinde şekillenmesine dair bir görsel temsil imkanı sunar.

İyi Bir Kazanan ve Kaybeden Olmak Üzerine Çalışın

İyi bir kazanan veya kaybeden olmak bazı çocuklar için zordur. Duygular çok yoğun olduklarında genelde sinirlenir ve öfkelenir, şikayet eder veya galibiyetlerini başkalarının yüzüne vururlar.

Çocuğunuzu bir oyun oynamak için davet edin. Oyun sırasında onun beden işaretlerine göz atın çünkü bunlar aşırı duygusal tepkinin uyarı işaretleri olabilirler.

Uyarılmış durumdayken oyunu durdurun veya ona bir koç gibi yaklaşın. Duygusal durumlarına dikkat etmelerine yardımcı olun ve bir tercih yapacak güçlerinin olduğunu hatırlatın.

Yaşadıkları şey, beden sinyalleri ve gelecek sefer kontrolü kaybettiklerinde ne yapabileceklerine dair boşlukları doldurmalarına yardımcı olun. Birlikte beyin fırtınası yaparak duygular çok güçlü hale geldiklerinde kullanabilecekleri stratejiler yaratın.

Paylaşım ve Puzzlelar Üzerine Çalışın

İnsanlarla tanışmak, ödünler vermek ve bir ekip olarak çalışmak temel sosyal yeteneklerdir. Bunu öğretmek için iki basit puzzle alın ve parçalarını önceden karıştırın. Böylece her bir kişinin elindeki parçaların en azından bir kısmı aslında diğerinin puzzleına ait olacaktır. Sonrasında çocukların sizinle bu konu üzerinde çalışmalarını rica edin.

Bu test çocukların çözümsüz kaldıklarını fark etmelerinin ne kadar sürdüğünü anlamanızı sağlar ve işbirliği yapmadan puzzleı çözemeyeceklerini de fark edebilirler. Birlikte çalışmaları için onları cesaretlendirin.

Birbirlerine Ulaşmalarını Sağlayın

Pek çok çocuk diğerlerine yaklaşmakta zorlanır ve kendi sosyalleşme imkanlarını yaratma konusunda çekingen olur. Fiziksel mesafe döneminde bile başkaları ile bağ kurmak ve onlara ulaşmak özellikle ergenler için çok önemli.

Onun mesaj göndermesine, görüntülü görüşme yapmasına, arkadaşlarını ve büyük ebeveynlerine ulaşmasına yardımcı olun. Kime ulaşmak istediklerine karar vermelerine ve bunu nasıl yapacaklarına yardımcı olun. Yetişkinler olarak kendi sosyal etkileşimlerimizi planlamamız gerekir ve bu yaşam yeteneğidir.