Bir şekilde hepimiz coronavirüs salgınının sonuçları ile yüzleşmek zorunda kalıyoruz. Bazıları işlerini kaybetti, bazıları temel sektörlerde çalıştığından hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Bazı aileler sevdikleri insanların kaybının yasını tutuyorlar, bazıları ise sağlıklarından endişe ediyorlar.

Şimdi birbirimize destek olmanın ve rahatlatmanın en önemli zamanı. Peki evimize kapanmış durumdayken ve fiziksel mesafeyi korurken bunu nasıl yapacağız? İşte lisanslı danışman ve çift terapisti Alicia Munoz’un bazı önerileri:

Ne Şekilde Olursa Olsun Ulaşın

Modern teknoloji ve sosyal medya çeşitli şekilde eleştiriliyor ancak şu anda sahip olduğumuz teknolojinin bize çok faydasının olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Telefon görüşmeleri, görüntülü görüşmeler ve sosyal medya sayesinde mesafeyi sosyal değil fiziksel olarak adlandırmak mümkün oluyor.

Bir arkadaşınıza onu özlediğinizi söylemenin bile çok faydası var. Bazen biraz garip hale gelebilen 10 dakikalık video görüşmeleri bile birisinin gününü daha güzel hale getirebilir. Birisine ulaştığınız zaman sohbeti açmaya odaklanıyorsunuz.

Sohbeti Mantıklı Şekilde Açın

Bazı kelimeler ve cümleler sohbete daha mantıklı şekilde başlamanıza yardımcı olabilirler. “Nasıl olduğunu merak ettim, sana değer veriyorum, yanında olabilseydim, şu anda sana yardımcı olmamın bir yolu var mı?” gibi cümleler, hatta sadece “Nasılsın?” demek bile sohbeti açmanın güzel bir yoludur.

Ancak burada temel nokta insanların zorlandıklarında hisleri, ihtiyaçları ve mücadelelerine dair hemen konuşmaktan biraz çekindiklerini bilmektir.

Biraz Hassasiyetlerinizi Gösterin

Acıları ve olumsuz deneyimleri gözardı etmek çok insani bir şeydir. Pek çok insan çok bağımsız bir zihin yapısı ile yaşar ve bu nedenle yalnız hissetse, yardıma ihtiyacı olsa ve ilgi ihtiyacı duysa bile bundan utanabilir.

Bu nedenle arkadaşlarınızın üstlerindeki basıncı atmaları biraz zaman alabilir ve sabırlı olmalısınız. Eğer sizinle bu konulardan konuşmuyorlarsa, ilk önce siz kendi mücadelelerinizi biraz anlatabilirsiniz. Bu da onun sizi örnek alarak izolasyonundan biraz çıkmasına yardımcı olabilir.

Konuyu Değiştirmekten veya İstenmeyen Tavsiyeler Vermekten Kaçının

Bir arkadaş veya aile bireyi zorlandığında, konuyu değiştirme eğilimimiz vardır çünkü bunun zihinlerini başka yöne çekme konusunda yardımcı olacağını düşünürüz ve hatta neler yapabileceklerini söylemeyi tercih ederiz ancak bu yaklaşım pek doğru değil.

Konuyu değiştirmeyin ve ardından arkadaşınız talep etmedikçe çözümler ve tavsiyeler sunmaya başlamayın. Onları dinleyin. Dinlerken sessiz kalın, kelimelerini ve deneyimlerini özümseyin, kendinizi onların yerine koyun ve içinde bulundukları durumda siz olsaydınız neler hissedeceğinizi gözden geçirin.

Yansıtıcı Dinlemeyi Uygulayın

Dinlemekten bahsetmişken, şimdi yansıtıcı dinlemeyi uygulamanın iyi bir zamanı. Yani dikkatinizi arkadaşınıza vermeli, kendi düşüncelerinizi, hislerinizi ve önceden hazırladığınız ifadelerinizi mümkün olduğunca bir kenara koymalı, onların söyledikleri şeyleri kısmen alıntılamalısınız.

Örneğin arkadaşınız “Annem keşke çok uzakta olmasaydı, hastalanmasından korkuyorum” dediğinde, kendi annenizden veya tavsiyelerden kaçınıp, arkadaşınız için duygusal olarak önemli olan bu konuya odaklanmalısınız. Şöyle diyebilirsiniz: “Anneni güvende tutabilmek için onun yanında olmayı diliyor gibisin”.

Mücadelelerini Dikkate Alın

Etkili ve destekleyici dinlemenin bir diğer büyük parçası ise arkadaşınız zorlandığında onu onaylamaktır. İnsanlar sık sık kendilerini yargılar ve değersiz hale getirirler ve bunu bilinçsiz yapabilirler. Onları onaylamak, korku, utanç, kafa karışıklığı ve kızgınlık hissetseler bile herhangi bir yanlışları olmadığını bilmelerinin yoludur.

“Dediğin şey mantıklı çünkü…” gibi cümleler ile onları onaylayabilirsiniz ve böylece mücadeleleri daha normal hale gelir ve duygularının normal olduğunu anlarlar.

Onların Size Yardımcı Olmasına İzin Verin

Bazen bir arkadaşa destek sunmanın en iyi yolu onların size destek olmasını istemektir. Bu durum arkadaşınıza sizin de ona ihtiyaç duyduğunuzu gösterir ve sizin de bu ilişkiye değer verdiğiniz ve onunla birlikte fayda gördüğünüzü yansıtır. Bu arkadaşınızdan neye ihtiyaç olabileceğinizi düşünün. Bu bir tavsiye de olabilir, haftada bir aranıp sorulmak da olabilir, arada bir gönderdikleri komik resimler de olabilir.

Sosyal mesafe uygulaması kolay bir iş değil ancak yine de ihtiyaç duyduklarında arkadaşlarımıza destek olamayacağımız anlamına da gelmiyor.