Pek çok yeni anne, sadece eşi ile ilişkisinde değil, aynı zamanda kendisine dair hislerinde de umutsuz, hapis kalmış ve kırılmış hissediyor. Bebek sahibi olmak büyük bir geçiş ve ne kadar araştırıp okusanız bile hazırlanması zor bir durum olacaktır.

Eşinizle olan ilişkinizi kaçınılmaz şekilde değiştirecektir ve özellikle de çalışan bir anne adayıysanız ve kurumsal basamakları tırmanıyorsanız bildiğiniz özgürlük seven, kendinize dönük paradigmanızı zorlayacaktır. Yeni bir anne olmak stresli olabilir. Eğer bu hisleri yaşıyorsanız bunlardan doktorunuza bahsedin, böylece yardım alabilirsiniz.

Şimdilik ebeveynlik stresli hale geldiğinde bile ilişkinizi sağlam tutmanızı sağlayacak bazı şeylere değineceğiz.

1- Sakinleştirici Olarak Seçin

Eşiniz sizin sakinleştiricinizdir. Eğer emziriyorsanız, dinlenmenizi, sıvı almanızı ve sabrı öğrenmenizi gerektirecek tam zamanlı bir işiniz var demektir. Siz besleyen kişisiniz. Bu işin bir parçası olarak kendi yatıştırıcılık görevinizi uyguluyorsunuz ancak yatıştırma konusunda eşiniz liderliği almalı çünkü böylece temel görevinize odaklanabilirsiniz: bebeğinizi beslemek.

2- Sihirbaz Olmadığınızın Farkına Varın

Bazen bebek ağlarken, bitmeyecek gibi görünen saatler boyunca onu besler, sallar, sarılırsınız ancak bazen buna bir ara vermek için yardıma ihtiyacınız olur. Daha da önemlisi, bir süreliğine zihinsel ve duygusal olarak birisinin işleri ele alması gerekir. İki problem çözen kişi bir kişiden daha iyidir.

Fiziksel ve duygusal olarak en zayıf noktanızda olduğunuzda yardım istemeyi öğrenmek, çevrenizdeki insanların öne çıkmasını sağlar ve güçlü bir takım olabilirsiniz. Zorlanıyorsanız yardım istemekten çekinmeyin. Her zaman öyle hissetmeseniz bile aslında yardım ve umut vardır.

3- Farklılıkları Benimseyin

Siz ve eşinizin farklı şekilde ebeveynlik yapabileceğini benimseyin. Muhtemelen pek çok şeyi farklı yapıyorsunuz ancak şimdiye kadar bu durum bu kadar gözünüze batmamıştır. Takım olmak ve bebeğiniz için süreklilik yaratmak istiyorsunuz ve çoğu zaman farklı olacak olan fikirlerinizi ortak noktada buluşturmak istiyorsunuz.

Farklı biberonları sevebilir veya belli oyuncakların diğerlerinden daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Hangi biberon veya oyuncağın daha iyisi olduğunu tartışma şekliniz bile farklı olabilir.

4- Güçlü ve Zayıf Yanlarınızı Bilin

Ebeveynlik görev ve sorumlulukların dengelenmesidir ve eşlerden birisinin bunların bazıları için daha fazla yeteneği veya sabrı olabilir.

Katkılarınızı değerlendirmek veya karşılaştırmak yerine, eşinizin güçlü yanlarını keşfedin. Ebeveynlik ilişkilerimize hepimiz farklı şeyler katarız. Çok çeşitli ebeveynler var. Bazıları çok soru soran analitik tiplerdir, bazıları araştırma odaklı ve pediyatrik önerilerin ardındaki kanıtları arayan tiplerdir, bazıları ise ebeveynliğin stresli zamanlarını rahatça atlatan insanlardır. Hepimizin bu işe katabileceği bir şeyler vardır.

Eşiniz uyku sorunlarını çok iyi çözebilir, siz ise banyoda daha iyi olabilirsiniz. Doğal yoldan güçlü olduğunuz şeylere göre işleri bölerseniz, daha iyi bir takım olacaksınız.

5- Eşinizi Katkı İçin En Baştan Cesaretlendirin

Kadınların işyerlerinde evdeki kadar güçlü olmaları için onlara destek olduğumuzda, modern annelik kavramını sonsuza kadar değiştirdik ancak erkeklerin modern babalığa dair bakış açılarını değiştirecek eğitimi onlara vermedik. Onların herhangi bir hazırlığa gerek olmadan alışacaklarını, sihirli yeteneklere sahip olduklarını ve bebeğe dair her şeyde bilgili olduklarını varsaydık. Güçlü anne reklamları ve tek başına bir şey yapamayan babalara dair yakıştırmalar da yeni babaların bu ebeveynlik paradigmasında nasıl yer alacaklarını bilememelerine sebep oldu.

Pek çok harika baba var. Pek çok baba, tipik bebek davranışlarından neler bekleyebileceğini veya yenidoğan bakımında liderliği nasıl ele alabileceğini bilmediğini, bu konunun kervan yolda düzülür misali bebeği yetiştirirken çözüleceğini ve liderliği annenin yapması gerektiğini düşünüyor.

Peki babaları erken dönem bebek bakımı sürecine nasıl dahil edeceğiz? Anne adayları olarak onları küçük çocuklara ebeveynlik için nasıl eşit hale getirecek ve onlara güç vereceğiz? Bu çabaların sonucunda babalığa daha hazır olabilirler ve artan güven de ilişkinizi güçlendirebilir.