Sivrisinekler, güzel giden bir günü kolayca berbat edebilir. Vızıltı sesleri, ısırıklar ve batmanın ötesinde, ciddi bir hastalık taşıyor olabilirler. Gece ısırıkları, çeşitli virüsler bulaştırabilir. Ve, agresif sivrisinekler, her zaman ısırmaktan mutludur.

Özellikle, havaların ısındığı yılın bu zamanlarında, sivrisineklerden korunmanın yollarını arama konusunda yalnız değilsiniz. Bununla birlikte, biraz düşünce ve özenle, sivrisineklerden korunmak için, toksik kimyasallar kullanmaktan daha fazlasını, daha sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.

Sivrisinek ve böcek öldürücülerin kullanılması, etrafta toksik kimyasal kalıntılar bırakarak, çocuklar ve evcil hayvanlar için risk oluşturabilir. Ayrıca, sivrisinekleri yiyen hayvanlar için de zararlı olabilir. Onlardan korunmak için, tek seçeneğinizin bu kimyasallar olmadığını, doğal yöntemler ile de korunabileceğinizi hatırlayın. Biraz daha yardıma mı ihtiyacınız var? İşte, sivrisineklerden kurtulmanın 10 doğal yolu!

  • Okaliptüs ve limon öz yağları

Limon ve okaliptüs öz yağları ile ilgili yapılan bilimsel bir çalışmada, bu ikilinin birlikte kullanımının, sivrisineklere karşı 12 saate kadar %100 koruma sağladığı bulunmuştur. Uzmanların, “çok iyi bir sivrisinek kovucu” olarak tanımladığı limon ve okaliptüs öz yağları, 3 yaşın altındaki çocuklar dışında herkesin kullanımına uygun olarak kabul edilmektedir.

Ek olarak: Okaliptüs ve limon öz yağları, ayrıca burun tıkanıklığı ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmede de faydalıdır.

  • Kedi nanesi yağı

Kedi nanesi yağının bilinen etkileri, genellikle kediler üzerinedir. Ancak, aynı zamanda sivrisinekleri kovmak ve korunmak için de kullanılabilir.

Kedi nanesi bitkisi, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ancak, yağın kullanımında bitkinin yarattığı yan etkiler genellikle görülmemektedir. Örneğin, sedir ağacının yapraklarına alerjiniz varsa, sedir ağacı yağında alerjik bir reaksiyon görülmeyebilir. Kedi nanesi yağı için de aynı durum geçerlidir.

Kedi nanesi yağının, sivrisinekler üzerinde 7 saate kadar tam koruma sağladığı belirtilmektedir.

  • Uygun ortamları ortadan kaldırın

Sivrisineklerin üreyebileceği uygun ortamların başında, durgun sular geliyor. Potansiyel sivrisinekleri yok etmek için; saksı bitkilerinin sularını düzeli olarak boşaltın ve değiştirin. Yüzme havuzunuz varsa, suyun düzenli olarak arıtıldığından emin olun.

  • Icaridin maddesi

Sivrisineklere karşı çok etkili olabilen icaridin, bir “böcek kovucu” olarak cilt yüzeyine ya da kıyafetlerin üzerine kullanılabilir. Özellikle sivrisineklerde geniş bir etkiye sahip olan icaridin, renksiz ve kokusuzdur. Ancak, kullanımı konusunda dikkatli davranılması gerekir. Yüksek miktarda kullanımı, ciltte tahrişe neden olabilir.

  • Limon otu yağı

Limon otu yağı, bilinen en iyi ve en doğal “sivrisinek kovucu”lardan biridir. Uygun bir dozda kullanıldığında, kimyasal ve hazır sivrisinek kovucular kadar etkilidir.

Limon otu yağı, çok hızlı bir şekilde buharlaştığından, kısa bir süre için etkili olmaktadır. Ayrıca, yüksek miktarda kullanımı, ciltte tahrişe neden olabilir.

Bu yağı doğrudan cilde uygulamak, 2 saate kadar sivrisineklere karşı %100 koruma sağlayabilir. Limon otu öz yağını mumlarda ya da uçucu yağ karışımlarında kullanmayı deneyebilirsiniz.

  • Fesleğen

Mutfaklarda yaygın bir bileşen olan fesleğen, sağlık yararları ile alternatif tıpta da sıklıkla kullanılmaktadır. Fesleğenin doğal bir etken olarak kullanıldığı alanlardan biri de sivrisineklerdir.

Orta dereceği bir “doğal sivrisinek kovucu” olarak fesleğenden yararlanabilirsiniz. Mutfakta ya da balkonda yer vereceğiniz saksı fesleğen, sivrisineklere karşı koruma sağlayabilir. 2011 tarihli bir çalışmada, saksı fesleğenlerin, kullanıldıkları alanda sivrisineklere karşı %40 oranında koruma sağladığı bulunmuştur.

Fesleğen öz yağının cilde uygulanması ile ise, 6-7 saate kadar tam koruma sağladığı belirtilmektedir. Fesleğen saksı bitkisi satın alabilir ya da dilerseniz fesleğen öz yağı satın alarak topikal olarak uygulayabilirsiniz.

  • Neem öz yağı

Cilt sağlığını geliştirmek için faydalı bir yağ olarak bilinen neem öz yağı, aynı zamanda iyi bir “doğal sivrsinek savar” olarak da bilinmektedir.

2015 yılında yapılan bir çalışmada, neem yağının 3 saat boyunca sivrisineklere karşı %70 oranında koruma sağladığı bulunmuştur. Bir başka çalışmada, neem yapraklarının 2 saat boyunca %76 oranında koruma sağladığı bulunmuştur.

  • Kekik

Neredeyse tüm dünya mutfaklarında popüler bir malzeme olan kekik, et ve tavuk yemeklerini lezzetlendirmenin ötesinde etkilere de sahip. Kısa süreler için etkili bir doğal sivrisinek kovucu olarak kullanabileceğiniz kekik, 2 saate kadar, sivrisineklere karşı %90 oranında koruma sağlayabilir.

Kekik öz yağının dışında, kekik yapraklarını yakmayı da deneyebilirsiniz. Evde kekik yaprakları yakmak, 2 saate kadar ortalama %85 oranında sivrisineklerden koruma sağlayabilir.

  • Sirke

Antiseptik özellikleri ile tanıdığımız sirke, sinekler için de “doğal bir kovucu” olarak kullanılabilir. Odanızın penceresinin kenarına, içerisine sirke koyduğunuz bir bardağı yerleştirin. Sirkenin güçlü ve yoğun kokusu, sivrisineklerin odadan içeri girmesini büyük ölçüde engelleyecektir.

  • Doğal Sivrisinek Savar Sprey

Market raflarında ya da eczanelerde bulabileceğiniz sivrisinek öldürücülerin hemen hepsi kimyasal ve toksik maddeler içerir. Bu ürünler, koruma sağlasa da evdeki çocuklar ve evcil hayvanlar için zararlı olabilir. Onun yerine, evde doğal sivrisinek kovucu spreyinizi hazırlayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler ise şöyle:

  • 5 damla limon öz yağı
  • 10 damla nane yağı ya da fesleğen yağı
  • 5 damla okaliptüs öz yağı
  • 1 bardak su

Sprey formdaki şişede tüm malzemeleri birleştirin ve çalkalayın. Sivrisineklerden korunmak istediğinizde, gün içerisinde belirli aralıklarda tekrarlayarak spreyi doğrudan cildinize ya da kıyafetlerinize sıkabilirsiniz. Doğal bir içerik olduğundan, herhangi bir maddeye alerjiniz olmadığı sürece, herhangi bir risk teşkil etmeyecektir.

Sivrisinekleri Kovmak İçin Diğer Öneriler

Oturduğunuz semtte suyun toplanabileceği alanların sayısı fazla ise, komşularınızla birlikte bu alanları organize etmeyi düşünün. Bazı sivrisinek türleri, kilometrelerce yol gidebilir.

Yaşadığınız mahalleyi sivrisineklerden korumak ve popülasyonlarını azaltmak için, haşere ilaçlaması yaptırabilirsiniz. Sivrisineklerin büyümesini azaltmaya yardımcı kimyasal bir ilaçlama bir süre rahat etmenizi sağlayacaktır.

Evi serinletmek için kullanacağınız fanların yarattığı hareketli hava, sivrisinekleri bulunduğunuz odadan kolayca kovabilir. Evin odalarında fan çalıştırmak, sivrisineklerin sevmeyeceği bir ortam yaratacaktır.

Klima için de aynı şey geçerli, ancak farklı şekilde. Klimalar sivrisinekleri kovmasa da, pencereleri açmanızı engelleyeceği için, istenmeyen zararlılardan korunmanıza yardımcı olabilir.