Veganizm, hayvanların kullanımına ve hayvanlara uygulanan zalimliği minimize etmeye çalışan bir yaşam tarzıdır.

Bu nedenle veganlar, et, yumurta, süt ve hayvanlardan üretilen tüm gıdaların tüketmekten kaçınırlar.

Ancak pek çok insan bunun bal gibi böcekler tarafından yapılan gıdalara da uygulanıp uygulanmadığını merak ediyor.

Bu makalede balın vegan olup olmadığına bakacağız.

Çoğu Vegan Neden Bal Yemiyor?

Bal, veganlar arasında tartışmalı bir gıda.

Et, yumurta ve süt gibi hayvansal gıdaların aksine böceklerden alınan gıdalar genelde vegan kategorisine girmeyebiliyorlar.

Hatta bazı veganlar tamamen bitkisel beslenmelerine karşın beslenmelerine balı katabiliyorlar.

Bununla birlikte çoğu vegan balı vegan görmüyor ve bir kaç sebepten dolayı tüketmekten kaçınıyor. Bu sebeplerden bazıları aşağıda.

Bal, Arılardan Faydalanarak Elde Edilir

Pek çok vegan arıcılık ile diğer hayvan yetiştiricilikleri arasında bir fark görmüyor.

Karlarını arttırmak isteyen ticari bal üreticileri, vegan standartlarına göre etik olmayan uygulamalarda bulunuyorlar.

Bu uygulamalar arasında kraliçe arının kanatlarını keserek onun kovandan ayrılmasına engel olmak, toplanan balın yerine besin değeri bakımından zayıf şeker şurubu koymak, hastalık yayılmasına engel olmak için ilaç vermek yerine bütün koloniyi yok etmek gibi uygulamalar var.

Veganlar bal ve diğer arı ürünlerinden kaçınarak bu faydacı uygulamalara karşı duruyorlar ve bu ürünler arasında bal petekleri, polenler, arı sütü ve propolis bulunuyor.

Bal Üretimi Arı Sağlığına Zarar Verebilir

Pek çok vegan baldan kaçınıyor çünkü ticari bal üretimi arıların sağlığına zarar verebilir.

Balın temel fonksiyonu, arıların karbonhidratlar ve amino asitler, antioksidanlar ve doğal antibiyotikler gibi diğer besinlere erişimlerini sağlamak.

Arılar balı depolarlar ve onu bal üretiminin olmadığı kış ayları boyunca tüketirler. Bu da onlara enerji verir ve ayrıca soğuk aylarda sağlıklı kalıp hayata devam etmelerini sağlar.

Satılmak istenen bal arılardan alınır ve yerine genelde sukroz veya yüksek fruktozlu mısır şurubu konulur.

Bu takviye karbonhidratların amacı arıların soğuk aylarda aç kalmalarını önlemektir ve bazen bahar aylarında da verilerek koloninin gelişimi ve nektar akışının uyarımı sağlanır.

Ancak sukroz ve şuruplar, arıların balda buldukları aynı faydalı besin değerlerini sunmazlar.

Ayrıca tatlandırıcıların arıların bağışıklık sistemini bozabildiklerine ve genetik değişimlere sebep olarak onların böcek ilaçlarına karşı dirençlerini düşürebildiğine dair kanıtlar var. Bu etkiler sonucunda kovan hasar görebilir.

Bala Vegan Alternatifler

Bazı bitkisel seçenekler balın yerine geçebilirler. En yaygın vegan alternatifler şöyle:

  • Akçaağaç şurubu: Akçaağaç’ın reçinesinden elde edilen bu şurupta pek çok vitamin ve mineral ile 24 koruyucu antioksidan bulunur.
  • Pekmez: Yoğun, koyu renkli bir sıvı olan pekmez, şeker kamışını veya diğer meyveleri üç defa kaynatma ile elde edilir. Demir ve kalsiyum bakımından zengindir.
  • Arpa maltı şurubu: Filizlenmiş arpadan elde edilir. Bu şurup altın rengindedir ve aroması pekmeze benzer.
  • Esmer pirinç şurubu: Malt şurubu olarak da bilinir ve esmer pirincin içinde bulunan nişastaları parçalayan enzimlere maruz bırakılması sonucunda elde edilir.
  • Kuru üzüm şurubu: Karamel renkli bu sıvı, pişmiş üzümün sıvı kısmının çıkarılması ile elde edilir. Kaynamış kuru üzümleri suyla karıştırarak evde de yapabilirsiniz.
  • Arısız bal: Elma, şeker ve taze limon suyu ile elde edilen bir baldır. Bal gibi görünen ve tadı bala benzeyen bir vegan alternatiftir.

Bal gibi pek çok vegan tatlı da şeker bakımından yüksek değerlere sahiptir. Bu nedenle ölçülü tüketmek gerekir çünkü çok fazla şeker sağlığınıza zarar verebilir.

Sonuç Olarak

Veganlar hayvanların tüm suistimallerine karşı çıkıyorlar ve buna arılar da dahil. Bunun sonucunda pek çok vegan bal tüketiminden kaçınıyor.

Bazı veganlar arı sağlığına zarar verebilen arıcılık uygulamaları nedeniyle de bala karşı çıkıyorlar.

Bunun yerine veganlar bitkisel olarak üretilen akçaağaç şurubu ve pekmez gibi ürünleri tercih ediyorlar. Ancak bunların şekeri bol olduğundan ölçülü tüketmeye dikkat etmelisiniz.