Bazı kadınlar için menopoz yaşamlarının hoş karşılanan bir aşaması olabiliyor. Ortalama 51 yaşında ortaya çıkan menopoz, adet kanamalarınızın en az 12 ay boyunca tamamen durması anlamına geliyor.

Menopoz toplamda ortalama yedi yıl kadar sürebiliyor. Bazen daha uzun sürmesi de mümkün.

Adet döngüsünün yoksunluğunun yanında, menopozun vücut üzerinde başka etkileri de var. Sıcak basması gibi bazı belirtiler rahatsız edici olabiliyorlar ancak bazıları fark bile edilmiyorlar.

Menopozun etkilerine ve en yaygın belirtilerine birlikte göz atalım.

Menopozun Beden Üzerindeki Etkileri

Östrojen ve progesteron, üreme sistemi ile bağlantılı birincil kadınlık hormonlarıdırlar. Yaşla birlikte yumurtalık fonksiyonları geriledikçe, yumurtlama düzenli olarak olmaz. Bu da düzensiz veya eksik adetlere sebep olur.

Yumurtalıklar zamanla yumurtlamayı tamamen bırakırlar ve adetler de son bulur. Bunun sonucunda yumurtalıklar tarafından üretilen östrojen ve progesteron düzeyleri de düşer.

12 defa arka arkaya adet görmediğinizde menopoza resmi olarak girmişsiniz demektir. Yaşamın bu doğal aşaması genelde 40’ların ve 50’lerin ortalarında başlar ve bir kaç yıl sürebilir.

Menopoz artık adetler ile uğraşmak zorunda olmadığınız ve hamile kalmayacağınız anlamına gelse de, azalan östrojen düzeylerinin beden üzerinde pek çok etkisi vardır.

Üreme Sistemi

Adet düzeniniz perimenopoz adı verilen dönemde bir kaç yıldır düzensiz hale gelmiş olabilir ancak aylık adetleriniz tamamen son bulmadan teknik olarak menopoza girmiş sayılmazsınız. Yani bedeniniz döllenme için yumurta üretmeyi bırakır.

Her ay döllenmemiş yumurtanın atımı olmadığı zaman, adet de görülmez.

Menopoz üreme sisteminin diğer parçalarını da etkileyebilir. Artık aylık döngünüz olmadığı için, döngünün ortasına doğru olan rahim ağzı mukusunun yoğunlaşmasını yaşamazsınız. Bu yoğunlaşma genelde yumurtlamaya işaret eder.

Menopozda genel vajinal kuruluk ve libido eksikliği de ortaya çıkabilir ancak bunların kalıcı olmalarına gerek yok. Kayganlaştırıcılar işe yarayabilirler.

Menopoz nedeniyle bu etkiyi yaşıyorsanız doktorunuz cinsel isteğinizi arttırmak için yollar bulmanıza yardımcı olabilir.

Endokrin Sistem

Üremeden sorumlu olan hormonlar da endokrin sisteme dahildirler. Bunlar arasında menopoz ile bağlantılı olan östrojen ve progesteron yoksunluğu da bulunur.

Sıcak basması menopozun en çok bahsedilen etkisidir. Bu durum östrojen eksikliğinden kaynaklanır ve menopozdan sonra bir kaç sene devam edebilir.

Sıcak basması aniden gelen bir sıcaklık hissidir ve bu sırada terleme ve ciltte kızarma da ortaya çıkabilir. Gündüz veya gece herhangi bir anda birden gelir. Bir kaç saniye de sürebilir bir kaç dakika da.

Yaşam tarzı değişimleri sıcak basmasını önlemek ve yönetmek için çok önemli. Bunlar arasında kafeinden ve sıcak içeceklerden kaçınmak da bulunuyor.

Meditasyon ve hipnoz gibi mindfulness teknikleri de sıcak basmasını hafifletmeye yarayabilirler.

Menopoz bedenin daha fazla enerji depolamasına sebep olur. Yani yağ ve kalorileri eskisi kadar hızlı yakmayacaksınız. Bu da kilo alımına sebep olabilir. Menopozdaki kadınların bel kısmından yağlanma ihtimalleri de daha fazla.

Sinir Sistemi

Menopoz genel ruh halinizi etkileyebilir. Bir gün mutlu, bir başka gün çok kötü hissedebilirsiniz.

Ayrıca huzursuzluğa sebep olan ruh hali dalgalanmaları da yaşayabilirsiniz. Eğer bir kaç haftadan daha uzun süre anksiyete ve depresyon yaşarsanız doktora görünmek önemli. Menopoz depresyon için bir tetikleyici de olabilir.

Menopozda uyku da zorlaşabilir. Östrojendeki düşüş sıcak basmasına ve gece terlemelerine sebep olarak sizi geceleri uyanık tutabilir. Bu etkiler uykuya dalmanızı da zorlaştırabilirler.

Bilinmeyen bir sebepten dolayı menopozun hafızayı da etkilediği söyleniyor. Hafıza kaybı yaşla birlikte daha yaygın hale geliyor ancak menopozla sıkı bir bağının olup olmadığı veya başka bir faktörün mü etkili olup olmadığı bilinmiyor.

Bağışıklık ve Boşaltım Sistemleri

Östrojen düzeylerindeki düşüş mesaneden kaçaklara sebep olabilir. Daha sık idrara çıkma isteği duyabilir veya güldüğünüzde, fiziksel olarak zorlandığınızda veya hapşurduğunuzda idrar kaçırabilirsiniz. Sık idrara çıkmak uyku düzeninizi etkileyebilir.

Kardiyovasküler Sistem

Östrojen beden üzerinde kardiyovasküler sistemi koruyucu bir etki gösterir ve östrojendeki düşüş bu nedenle kalp damar sistemi hastalıklarının riskini arttırır. Östrojen düşüşü bedendeki kolesterolü de etkiler ve bu da kalp krizi ve inme riskini arttırabilir. Doktorunuz bu etkilere karşı gelebilmek için hormon replasman tedavisi önerebilir.

İskelet ve Kas Sistemleri

Menopoz kemiklerinizin yoğunluklarını kaybetmelerine sebep olur. Bu da kemik çatlaklarının riskini arttırır. Menopozdaki kadınların osteoporoz geliştirme riskleri de artar.

Menopozdaki kas kaybı, geçmişten daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Eklemleriniz de sert ve ağrılı hale gelebilir. Düzenli spor kemik ve kas kaybının önüne geçmeye yardımcı olabilir ve ayrıca eklem ağrılarının da belirtilerini azaltabilir.