Ihlamur ağacı özellikle ıhlamur çayının çok popüler olması nedeniyle genelde herkes tarafından biliniyor ve ayrıca şehirlerde bile sık sık karşımıza çıkabilen ağaç türlerinden birisi.

Ihlamur ağacı özellikle kuzey yarımkürenin ılıman iklime sahip bölgelerinde bulunur. Bu uzun ve güzel ağaç yüzyıllar boyunca yaşar ve geniş yaprakları ile küçük beyaz çiçekleri öne çıkar. Bu çiçekler bahar sonlarında ve yaz aylarının başlarında her sene açarlar.

Bazı türleri nemli havalarda çok fazla nektar salgılar ve bu nektar sabahın erken saatlerinde çiçeklere bakacak olursanız çıplak gözle bile görülebilir haldedir.

Eğer doğru şartlar oluşursa, ıhlamur çok üretken bir bal ağacıdır. Tek bir ağacın çiçeklerinden 18 kilogram kadar yüksek kaliteli bal nektarı elde edilebilir ve bal arıları her bir çiçekten 28 grama kadar nektar toplayabilirler.

İlginç şekilde, ıhlamur balının görünümü ve kalitesi onun türüne göre pek değişmez ve bu nedenle monofloral bir bal olarak bilinir. Taze ıhlamur balı ya yeşildir ya da yeşil tonlu açık renkli bir baldır ancak yaş aldıkça biraz daha sarı hale gelir ve amber rengine kavuşur. Glukoz-fruktoz oranı yüksektir ve bu nedenle biraz çabuk kristalize olur ancak bu durum balın kalitesini değiştirmez.

Ihlamur balının aroması güçlü ve farklıdır, renginden beklenmeyecek kadar güçlüdür. İlk koklamada taze odunsu kokuyu alırsınız ve ardından mentole benzer bir koku gelir.

Tadı görece yumuşaktır ancak görünümüne göre de serttir. Çok tatlıdır ve en tatlı bal türleri ile yarışabilir. Aroması ise odunsu ve nanemsidir ve tadımdan sonra gelen tat hafif acımsıdır. Ihlamur balı portakal veya akasya balından çok daha tatlıdır ancak karabuğday ve manuka balındaki kadar ezici bir aroması yoktur.

Ihlamur Balının Besin Değerleri ve Kullanımı

Ihlamur balı diğer bal türlerine göre daha fazla vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. B ve C vitaminleri, biyotin ve niyasin bakımından zengindir ve içerisinde çinko, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi insan bedeni için gerekli oran mineraller insan bedenindeki oranlarda bulunurlar ve bu nedenle çok hızlı şekilde emilebilirler.

Tatlılığına ve yüksek glukoz içeriğine karşın diğer bal türlerine benzer bir karbonhidrat ve kalori oranına sahiptir. 17 gram net karbonhidrat ve 68 kalori. Yani diğer besin faydaları ve sağlığa faydalarına karşın ölçülü olarak tüketilmeli.

Ihlamur balını nasıl kullanmalı? İstediğiniz her şekilde kullanabilirsiniz. Tatlılığı nedeniyle hamur işleri ve yemekler için ideal bir bileşen haline gelir ve ekmeğe sürülebilir, kahvaltıda tüketilebilir, yoğurtla, dondurma ile tüketilebilir veya çay ile kahveye tatlandırıcı olarak katılabilir. Ancak normalde tariflerde bulunan miktardan daha az kullanmalısınız. Yani bir bardak şeker diyorsa, dörtte üç bardak bal kullanmalısınız. Hatta ıhlamur balının tatlılığından dolayı daha az bile kullanabilirsiniz.

Ihlamur Balının Sağlığa Faydaları

Ihlamur balının yaprakları tarih boyunca soğuk algınlığı kapanlarda terletme amacıyla kullanılmış. Bu ağacın nektarından elde edilen balı da çay veya limonla karıştırarak aynı şekilde tüketebilirsiniz. Bu şekilde hafif soğuk algınlıkları, grip ve boğaz ağrısına iyi gelebilir. Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri olduğu için aynı tedavi genelde bronşit ve alerjik rinit için de kullanılır. Kolit ve gastrit gibi sindirim problemleri için de kullanılır ve bir diüretik olarak iş görebilir. Ihlamur balı aynı zamanda yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve uykusuzluk ile strese iyi gelebilir.

Özellikle çiğ bal tüketimi gerçekleştirilmeli. Bahsettiğimiz bu faydalar ve besin değerleri sadece çiğ bal için geçerli çünkü pastörizasyon ve ultra filtreleme yöntemleri baldaki propolisi ve polenleri ortadan kaldırıyor. İşlenmiş bal faydalı pek çok içeriğini kaybediyor ve bu nedenle balın faydalarını elde etmek için onu daima işlenmemiş halde satın almak gerekiyor.