Lavanta yağını düşündüğünüz zaman aklınıza tatlı ve çiçekli bir koku geliyordur. Ancak lavanta, güzel bir koku olmanın ötesindedir. Lavanta yağı hakkında düşünüyorsanız ve esansiyel yağlar ve doğal içerikler konusunda yeniyseniz, her amaç için kullanılabilen lavanta yağının cilt için sağladığı faydaları bilmek isteyebilirsiniz. Lavanta yağının, diğer esansiyel yağlardan farklı olmasının nedenini ve lavanta yağını günlük cilt bakım rutininize neden eklemeniz gerektiğini bu yazıda bulabilirsiniz.

Özet Bilgiler

Ürün: Lavanta Yağı

Bileşen türü: Esansiyel yağ

Esas faydaları: Cildi pürüzsüzleştirir, aknelere iyi gelir, cildi serbest radikallere karşı korur, bakteriyel ve mantar rahatsızlıkları ile savaşır.

Kimler kullanmalı: Genel olarak lavantaya ya da kokuya alerjisi olmayan ve hassas cilde sahip olmayan, akneye eğilimli tüm ciltler kullanabilir.

Ne sıklıkla kullanılmalı: Bileşene karşı herhangi bir alerjiniz yoksa günlük rutininizde lavanta yağını kullanmanız tamamen güvenlidir. Ne sıklıkla kullanacağınız ise ürünün türüne bağlı olarak değişiklik gösterir.

Ne ile kullanılabilr: Lavanta yağı, sabit yağlar ile seyreltilebilmektedir. Lavanta yağı; hindistancevizi, jojoba ve üzüm çekirdeği yağı ile karıştırılarak kullanıldığında cilt üzerinde muhteşem faydaları olmaktadır.

Ne ile kullanılmamalı: Herhangi bir ilaç ya da ürün kullanıyorsanız, lavanta yağını denemeden önce doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Lavanta yağı nedir?

Öncelikle esansiyel yağlardan bahsedelim. Bu konsantre sıvılar bitkilerin çiçek, kök ve yaprak gibi aromatik kısımlarından distilasyon denilen yöntemle elde edilir. Lavanta yağı, lavanta bitkisinini çiçeklerinden elde edilen esansiyel bir yağdır. Bu yağın ana bileşenleri linalool, linalil asetat, lavandulol, geraniol ve eucalyptol olmakla birlikte bunların anti-mantar özellikleri olduğu gibi anti-bakteriyel etkileri de vardır. Araştırmalar, farklı bileşimleri ve farklı kimyasal özellikleri nedeniyle pek çok çeşitte lavanta yağı olduğunu göstermektedir.

Lavanta yağı kendi başına konsantre bir şekilde bulunabildiği gibi (serin ve karanlık bir yerde saklanması gerekir) kremlerin, nemlendiricilerin, yağların ve mistlerin içinde de kullanılabilmektedir. Lavanta yağının uygulanma şekli (bölgesel uygulama, soluma ya da sindirme), lavanta yağının etkisini değiştirecektir. Lavanta yağını bölgesel olarak uygulamak, cilt için en fazla faydayı sağlarken solunması ise olfaktör sistem ile duyu nöronlarını tetikleyebilir ve sinirler üzerinde etkisi olabilir. Sindirme ile ise bağırsaklar tarafından emilip kan akışına karışarak sistemik etkilerde bulunabilir.

Lavanta Yağının Cilt Üzerindeki Faydaları

Bilim, lavanta yağının sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirmeye henüz son zamanlarda başladı. Ancak şimdiden lavanta yağının yapabildiklerini gösteren bir sürü kanıt bulunuyor. Bu nedenle lavanta yağı şu aralar dünyadaki en popüler esansiyel yağlardan bir tanesi. Lavanta yağının cilt için potansiyel faydaları aşağıda yer alıyor:

Serbest radikallere karşı korur: Antioksidan özelliği ile lavanta yağı, cildin çevresel faktörlere karşı korunmasına yardımcı olur. Rahatsızlıklar açısından en yaygın ve en tehlikeli risk faktörleri genelde serbest radikaller, toksinler ve kirleticilerden kaynaklanır. Serbest radikaller bağışıklık sisteminizi devre dışı bırakabilir ve vücudunuza zarar verebilir. Lavanta yağı, doğal ve antioksidan bir yağdır ve hastalıklara karşı koruyucu ve hastalıkları geriletici bir etkisi vardır.

Cildi pürüzsüzleştirir: Ciltteki mantarlar ve bakteriler inflamasyona neden olduğu için lavanta yağının anti-mantar özellikliği, kaşıntı ve inflamasyon karşıtı etkiler gösterir.

Akneleri iyileştirir: Antibakteriyel özellikleri ve anti-inflamatuar etkisi ile lavanta yağı, aknelerin iyileştirilmesine katkıda bulunabilmektedir.

Yaraların iyileşmesini destekler: Bazı araştırmalar, lavanta yağının yanıkların, kesiklerin ve yaraların iyileşmesini hızlandırabildiğini göstermektedir. Ayrıca yara izi üzerinde de etkili olabilmektedir.

Enfeksiyonları önler: Lavanta yağı, enfeksiyonları önlemek ve bakteriyel hastalıklar ve mantar hastalıkları ile savaşmak için kullanılmaktadır.

Lavanta Yağının Yan Etkileri

Esansiyel yağlar oldukça kuvvetli oldukları için lavanta yağının alerjiye neden olabilmesi mümkündür. Lavantaya karşı alerjiniz olmasa da cildin bağışıklık sistemi alerji geliştirebilir ve bu da dermatite neden olabilir. Genel olarak hassas bir cildiniz varsa kokulu ürünlerden kaçınmanız gerekebilir. Lavanta yağı, genelde bölgesel olarak uygulandığında iyi bir şekilde tolere edilebilmektedir. Ancak yağı bütün cildinize yaymadan önce yüzünüzden başka bir yerde, küçük bir alanda deneme yapmanız gerekir. Çünkü göz kapakları, alerjenlere karşı oldukça hassas olabilir. Bu nedenle göz bölgesinden kaçınmanız önemlidir.

Hamile ve emziren kadınlarda lavanta kullanımının güvenli olduğuna dair yeterince bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle lavanta yağından bu dönemlerde uzak durmalısınız. Ayrıca lavanta yağını sindirim yolu ile tüketmeden önce bu yol genelde tavsiye edilmediği için doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.

Lavanta yağı nasıl kullanılır?

Lavanta yağını cildinize doğrudan uygulayabilir (pek çok esansiyel yağda bunu yapmamalısınız) ve fazladan fayda, emilim ve güvenlik için başka bir madde ile seyreltilebilmektedir. Seyreltme oranı, kullanıma, cildinizin ihtiyacına ya da uygulama yöntemine bağlı olarak değişebilmektedir (buhar, nemlendirici, tonik). Lavanta yağını; hindistancevizi, jojoba ya da üzüm çekirdeği yağı ile kullanabilirsiniz. Lavanta yağı ayrıca pek çok ürünün içerisine eklenebilmektedir. Nazik, köpüksüz ve sülfatsız sabunlarla ve seramit ya da hyalüronik asit içeren merhemler ile kullanılabilmektedir. Lavantayı eklediğiniz ürün, hangi bölge için tasarlanmışsa ürünü o bölgede kullanmanız gerekir. Yani ağır vücut kremlerini yüzünüzde kullanmayın ve yüz ile vücut için farklı temizleyiciler kullanın.