Daha önce hiç “kocam neden bana karşı bu kadar kaba ve saygısız?” diye düşündünüz mü? Bunu düşündüyseniz bu yazı sizin için. Tek taraflı bir ilişki içerisindeymiş gibi hissediyorsanız ve düşünceleriniz evliliğinizle ilgili sorunlara yöneliyorsa evliliğinizde yanlış giden bir şeyler olabilir. Bunun nedeni ise kocanızın size her zaman saygısız bir şekilde davranması olabilir.

Şimdi bu yazıda saygısız bir kocanın nasıl olduğuna ve onunla nasıl başa çıkacağınıza göz atacağız. Ek olarak bir erkeğin karısına saygısızlık belirtileri göstermesinin ne anlama geldiğini tartışacağız. En sonunda ise kocanızın size saygı duyup duymadığını nasıl anlayacağını cevaplayacağız. Bu sorunların cevapları sayesinde evliliğinizde işleri yoluna koyabilmek için yeterli bilgi ve güce sahip olacaksınız.

Evlilikte saygısızlığın yer aldığının işaretleri nelerdir?

Bir eşin saygısız olduğunu gösteren çok fazla işaret vardır ve bunların hiçbiri ile başa çıkmak kolay değildir. Bir ilişkide saygısızlığın yer aldığını gösteren en önemli 5 işarete bakarak evliliğinizde doğru gitmeyen bir şeyler varsa bunların farkına varabilirsiniz.

  • Sizin fikrinizi hiç sormaz

Kocanızın saygısız olduğunu gösteren en önemli işaretlerden bir tanesi hiçbir şey hakkında fikrinizi sormamasıdır. Sizin bir katkınız olmadan kararlar aldığını görüyorsanız ya da sizin onayınız olmadan hareket ediyorsa bunlar saygısızlığın büyük bir işaretidir. Bu saygısızlık nedeniyle sıkça sessiz muameleye maruz kalıyor olabilirsiniz.

Bunun anlamı eşinizin, sizin ya da ailesinin yaptıkları ile alakalı olarak sizin düşüncelerinizi ve tavsiyelerinizi dikkate almadığıdır. Ancak sizin fikirlerinizi hiçbir zaman sormaması, sizin bakış açınızın ilgisini çekmemesinden de kaynaklanıyor olabilir. Bu durum ile hayatınızın herhangi bir alanında karşılaşabilirsiniz, sadece sizin bir aile olarak karar vermeniz gereken durumlarda değil.

Karısını seven ve ona saygı gösteren bir koca, çeşitli konular hakkında karısının bakış açısını dikkate almalıdır. Bunu yağmadığı takdirde iki eş arasındaki sohbet tükenir. İki eşin arasındaki sohbet, arzu ve ilginin kıvılcımlarını belli bir seviyede tutmak için evlilikler için gereklidir.

  • Sizi aşağılıyor

Saygısız bir erkeğin en önemli işareti, karısını ya da partnerini aşağılamasıdır. Bu davranış kadının arkasından da gerçekleşebilir yüzüne karşı da; ancak her iki şekilde de saygısızlığın olduğu bir ilişkide partnerinizin size karşı aşağılama içeren kelimelerini fark edebilirsiniz.

İlişkide aşağılama, her türlü nedene bağlı olarak gerçekleşebilir ve kocanız sizi aşağıladığı zaman burada yer alan diğer işaretleri de görebilirsiniz. İlişki açısından bakıldığında saygısız bir kocanın ya da erkek arkadaşın bu davranışı oldukça incitici olabilmekle beraber saygısızlığın sözlü olarak görüldüğü en önemli durumlardan birisi bu durumdur.

Bir insanla ilişkide olduğunuz zaman, ilişkide olduğunuz kişi sizi neredeyse herkesten daha iyi tanır. Sonuç olarak sizi en fazla incitmek için nasıl aşağılayabileceğini bilir. Hatta sevdiğiniz insandan bu hakaretleri duymak durumu çok daha zor hale getirmektedir. Kimse eleştirilmeyi sevmez, özellikle de eleştiriler eşinden geldiği zaman.

  • Sizi garanti olarak görüyor

Saygısızlığın işaretlerinden birisi de partnerinizin sizi elinde görüyor olmasıdır. İlişkide bu durum çok kolay bir şekilde gerçekleşmekte ve saygısızlık olmadığı sürece bu durum taraflar için bir sorun yaratmamaktadır. Ancak ilişkinizde eşinizin saygısız olduğuna dair başka işaretler görüyorsanız bu durum, eşinizin sizi avcunun içinde görüyor olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Eşinizin sizi avcunun içinde görüyor olması, kendini kötü bir tavır ve onun, sizin istekleriniz hakkında varsayımlarda bulunması ile gösterebilir. Bunun yanı sıra ev işlerini adil bir şekilde paylaşmak ya da çocuklara birlikte bakmak yerine çoğu işi siz üstleniyor olabilirsiniz.

Birinin sizi avucuna aldığını düşünmesi kolay bir şey değildir. Bu nedenle ilişkinizin başından itibaren ya da eşinizin davranışlarında bu tavrı görmeye başladığınızdan itibaren bunun farkında olmanız önemlidir.

  • Sizi desteklemiyor

Partnerden destek görememek, saygısız bir kocanın işareti olabilir ve bu durumun çok iyi bir şekilde farkında olmanız gerekir. Bir ilişkide en iyi şeylerden bir tanesi karşılıklı olarak destek almak ve destek vermektir.

İlişkinin dinamikleri yerinde değilse evliliğinizde çoğu zaman kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Aşk ve saygının yer aldığı bir ilişki ya da evlilikte eşler, korumacı doğaları gereği neredeyse otomatik olarak birbirlerini destekler.

Erkeğin bu korumacı doğası artık kaybolduğunda siz acı çekseniz de sorununuz ne olursa olsun sizi desteklemeyecektir.

  • Sizi aldatıyor

Kocanızın size saygısı olmadığını gösteren en büyük işaret sizi aldatmasıdır. Aldatma, pek çok kadının gözünde boşanmaya zemin hazırlar. Kadının sürekli olarak saygısızlık gördüğü bir ilişkide esas sorun sizin, onun davranışlarındaki değişim üzerinde bir talepte bulunmadan sizi defalarca aldatabilmesidir.

Bunun böyle olmasının nedeni, onun diğer davranışlarının kendinize saygınızı azaltması ve deneyimlediğinize göre aldatan bir kocayı hak ettiğinizi düşünmenizden kaynaklanmaktadır. Sizi başkalarının eşleriyle, çocukların bakıcısıyla, sizin bir arkadaşınızla ya da başka bir kadınla aldatıyor olması, sizin onun için, size sadık kalacağı kadar iyi olmadığınızı düşünmenize yol açmasın.

Saygısız bir koca ile nasıl başa çıkılır?

Saygısız bir koca ile başa çıkmanın çeşitli yolları vardır. Ancak özellikle de uzun süredir eşinizin olumsuz davranışlarına maruz kaldığınız için kendinize olan güveninizin azaldığı bir ilişki içerisindeyseniz bu durumu aşmak için cesaretinizi toplamanız gerekir. Uzun süreli mutluluğunuz, hayalleriniz ve hayat tarzınız tehlikede olduğu için durumu kontrol altına almanız ve eşinizin davranışları ile başa çıkmanız önemlidir.

  • Onunla konuşun

Yukarıda listelenen ve saygısız bir kocanın sahip olduğu işaretleri görüyorsanız yapacağınız en iyi şey onunla oturup evliliğiniz hakkındaki endişelerinizi ve size nasıl davrandığını konuşmanız gerekir. İlişkinizi düzeltmek için koymak istediğiniz sınırları tartışmalı ve ikinizin arasında var olduğunu düşündüğünüz sorunlar hakkında açıkça konuşmalısınız.

  • Kendinize saygı duymayı unutmayın

Saygısız bir koca ile başa çıkmanın en iyi yollarından biri onun davranışlarının onu ilgilendirdiğini, sizin saygıyı hak eden bir insan olduğunuzu unutmamaktır. Bu sayede aşkı ve sevgiyi hak eden bir insan olduğunuzu düşündüğünüzde kendinize doğal olarak saygı duyacaksınız.

Kendinize saygı duymanın önemini küçümsememelisiniz. Kendinize saygı duymazsanız kocanızın size saygı göstermesini nasıl bekleyebilirsiniz? Sizin ne kadar harika bir insan olduğunuzu söyleyen pek çok dostunuz varsa sadece kocanızı dinlemek yerine onları dinlemeyi deneyebilirsiniz.

  • Kendinizi savunun

Kendinize saygı duyduğunuzda ve güvendiğinizde iyi şeyleri hak eden bir insan olduğunuzu hatırlarsınız ve kocanızın size saygısızlık yaptığını düşünüyorsanız kendinizi savunmanız gerekir.

Bunu yapmanız sadece evliliğinizde büyük değişiklikler yapmak için değil aynı zamanda kendinizi geçmiştekinden, evliliğinizin şu anki durumuna gelmesine izin veren halinizden daha fazla sevmenizi sağlaması açısından önemlidir.

  • Danışmanlık alın

İlişkilerde iletişimin en iyi yollarından biri ister birlikte ister tek başınıza danışmanlık almaktır. Kocanız bir terapiste danışmak istemiyorsa en azından siz terapi seanslarınızdan evliliğinizdeki krizleri çözmek adına yardımcı olacak bilgiler ve deneyimler elde edebilirsiniz. Kocanız, sizinle seanslara katılmak istemese de bir evlilik danışmana gitmeniz, evliliğiniz için gerçekten de faydalı olabilir.

  • Çocuklarınıza, kariyerinize ya da arkadaşlarınıza yoğunlaşın

Kocanız, sizinle uzlaşmaya ya da evliliğinizle ilgili olarak davranışlarını değiştirerek sorumluluk almaya yanaşmıyorsa yapabileceğiniz şeylerden bir tanesi, hayatınızın diğer alanlarına odaklanmak olacaktır. Çocuklarınız, işiniz ya da arkadaşlarınız gibi eğlenmenizi sağlayacak şeyler üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

Hayattaki başarınızın tek ölçütü evlilik olmak zorunda değildir.

Kocanızın size saygısızlık yapması ne anlama gelir?

Kocanızın size saygısızlık yaptığını düşünüyorsanız bu durum, pek çok anlama gelebilir. Kocanızın neden bu şekilde davrandığını ve neden saygının olmadığı bir evlilik içerisinde olduğunuzu anlamak için okumaya devam edin.

  • Kocanızın kendine duyduğu özgüveni az

Bir erkeğin karısına karşı saygısız olmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi kendisinin özgüveninin düşük olmasıdır. Bununla başa çıkma yolu olarak karısının kendini küçük hissetmesini istiyor olabilir ve her hatasında bunu gözüne sokuyor olabilir. Belki de evlilik dışında bir kadının kollarında tatmin olmaya çalışıyordur. Terapistler, taraflardan birinin kendi yeteneklerine yönelik güveninin az olması durumunda evlilikte çatışmalar olacağından söz ederler.

  • İlişkinizin yeniden dengelenmesi gerekiyor

Eşiniz, ilişkinize yeni başladığınız zamanlarda hayal bile edemeyeceğiniz şekilde size saygı duymamaya başlamış olabilir. Zaman geçtikçe insanlar, evlilikte kötü alışkanlıklar edinebilirler ve bazı durumlarda saygı, ilişkinin önceliği olmaktan çıkmış olabilir. Bu, kocanızın siz ya da aileniz adına bütün kararları verdiği, evliliğinizde dengesizliğin başladığı anlamına gelebilir.

  • Kendinize az saygı duyuyorsunuz

Kocanızın saygısız olmasının nedeni onun değil, sizin kendinize saygı duymuyor olmanızdan kaynaklanabilir. Kendi adınıza hiç konuşmuyor ve eşiniz haddini aştığında bunu belirtmiyor olabilirsiniz. Sizinle nasıl konuştuğunu ona söylemiş olsaydınız kocanıza size saygısız davranacağı fırsatı vermemiş olacağınız için aranızdaki tartışmaların evliliğinizde faydalı olduğunu görebilirdiniz.

  • Evliliğinizde kırgınlık var

Aranızda bir süredir büyüyen bir kırgınlık varsa kocanız, saygısız davranışlar sergilemeye başlamış olabilir. Evliliklerde, belli bir süre sonra taraflardan birinin diğerinden rahatsız olması alışılmadık bir durum değildir. Size saygısızlık gösterilmesi ya da saygısız bir kocanın gösterdiği işaretler geçmişte olmuş bir kırgınlıktan kaynaklanıyor olabilir.

Kocanızın size saygı göstermediğini nasıl anlarsınız?

Yukarıda listelenen uyarı işaretlerinin yanı sıra kocanızın size saygı duymadığını gösteren başka şeyler de vardır. Bazı işaretler yazılı olarak belirtildiğinde bunların saygısızlık olduğu apaçık ortadadır. Ancak saygısız bir eş ile birlikteyseniz çoğu zaman kendinizi kötü hissedersiniz ve onun kötü davranışlarını tanımanız belli bir zaman alabilir.

  • Lafınızı kesiyordur

Daha önce onunla ya da arkadaşlarınızla konuşurken kocanızın, sizin cümlenizi bitirmesine engel olduğunu hissettiniz mi? Bu hareket, eşinizin size saygı duymadığının bir göstergesidir. Biriyle muhabbet ederken her iki tarafın da o konuşmaya dahil olması gerekir. Sizin söylediklerinizin üzerine konuşuyorsa sizin düşüncelerinizi dinlemek ile ilgilenmiyor demektir. Ancak bu, kimsenin sizi dinlemek istemediği anlamına gelmez. Sizin söylediklerinizin de dinlenmeye değer olduğunu ve onları dinlemek isteyecek insanların olduğunu unutmayın.

  • Birbirinize olan arzunuz azalmış olabilir

Kocanız artık sizinle bir yakınlık paylaşmak istemiyorsa ve sizin ihtiyaçlarınızın karşılandığı son cinsel birlikteliğinizi ne zaman yaşadığınızı hatırlamıyorsanız eşiniz size ilk başlardaki gibi saygı duymuyor olabilir.

Tabi ki bunu tek başına kocanızın size saygı duymadığı şeklinde yorumlamamalısınız. En mutlu evliliklerde bile seksin ve yakınlığın azalması ile eşler birbirlerinin arkadaşı ve yardımcısı haline gelebiliyorlar. Ancak yine de eşler arasındaki arzu form değiştirse de kalır. Bu arzunun eşinizle aranızda tamamen yok olduğunu görüyorsanız ortada yanlış giden bir şeyler olabilir.

  • Ekonomisine karışmanıza izin vermiyor

Erkeklerin, eşlerine saygı duymadıklarını göstermelerinin yollarından bir tanesi ev masrafları hakkında kadınlara söz hakkı tanımamalarıdır. Bu durumda erkek, genelde karısının ev ile ilgili olan şeylere karışmasına ihtiyaç görmüyordur. Evinizi eşiniz geçindiriyor ve banka hesabı gibi şeylerde bilginizin olmasını istemiyorsa bu, onun tarafında saygının eksildiğine dair uyarıcı bir işaret olabilir.

Sonuç Olarak

İnsanlar genellikle ilişkilerinin eşsiz olmadıklarını ve başkalarının da hayatlarında aynı yollardan geçtiklerini bildiklerinde kendilerini rahatlamış hisseder. Bu durum, özellikle ortada büyük bir dengesizliğin olduğu evliliklerde ve eşlerden birinin diğerine saygı göstermediği ilişkilerde geçerlidir. İnsanlar bazen yaşadıkları hayata alışır ve kötü alışkanlıklara kendilerini kaptırdıklarında kendileri için ayakta durmayı unuturlar.

Bazı şeyleri değiştirmek için gücünüzün olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve mutlu olmanın tek yolunun, durumu kontrolünüz altına almaktan ve kendinize güvenmekten geçtiğini unutmayın.