Lupus, bir otoimmün hastalık. Yani bedenin bağışıklık sisteminin, bedene zarar verebilecek yabancı maddelere saldırmak yerine sağlıklı doku ve organlara saldırmasına sebep oluyor. Hastalık eklemler, deri, kalp, damarlar, beyin, böbrekler, kemikler ve akciğerler gibi bölümlere çok geniş çaplı hasar verebilir.

Lupusun farklı türleri var ve her birinin tetikleyicileri ve belirtileri birazcık farklı. Araştırmacılar lupusun tam sebebini bilmiyorlar ancak genetiğin rol oynadığını biliyoruz ve kadınlarda çok daha yaygın.

Lupus sahibi olan insanların büyük kısmı hastalıkları süresince bir tür cilt problemi yaşıyor. Ciltteki belirtiler lupus türüne göre ve onun ne kadar aktif olduğuna göre değişkenlik gösterecektir.

Lupusun işaretlerinden bir tanesi yüzde tahrişler oluşması. Burunda ve yanaklarda kelebek gibi görünen kızarıklık olabilir. Bu kızarma genelde yüzde olur ancak kollarda, bacaklarda veya başka bir bölgede de ortaya çıkabilir.

Lupus cildin güneşe veya yapay UV ışınlarına karşı da daha hassas olmasına sebep olur. Korunmasız şekilde güneşe çıkmak, halka şekilli işaretlere sebep olabilir ve bunlar kızarabilir, soyulabilirler. Bunlar yüzde veya kafa derisinde ortaya çıkabilirler veya boyun, kol gibi güneş alan başka bölgelerde de olabilirler.

Ağızda, diş etlerinde yaralar ortaya çıkabilirler. Bunlar burunda, kafa derisinde veya vajina dokusunda da ortaya çıkabilirler. Bu yaralar acımayabilirler ama biraz ağrı da olabilir. Bunlar hastalıktan kaynaklı inflamasyonun işaretidirler ve rahatsız edici olabilirler.

Sjogren sendromu da lupus gibi otoimmün hastalıklara sahip olanlarda yaygındır. Ağız ve gözlerin çok kuru olmasına sebep olur. Konuşma ve yutkunma zorluğu çekebilir, kaşıntılı, yanan gözlere sahip olabilirsiniz.

Ağızda kuruluk olması diş çürüğü riskini de arttırır çünkü tükürük dişleri bakterilerden korur. Çürükler diş etlerinin hizasından başlarlar ve Sjogren’e güçlü şekilde işaret ederler.

Lupus sahibi bazı insanlarda saç kaybı da olabilir. Lupus saçların daha kuru ve çatlak olmasına sebep olur. Saçlar kırılabilir veya dökülebilirler ve özellikle alın bölgesi problemli olur. Saçlar geri çıkabilirler veya kalıcı olarak kelleşme olabilir.

Endokrin Sistem

Pankreas, midenin arkasında bulunan ve bedenin şekeri nasıl işleyeceğini düzenleyen sindirim enzimleri ve hormonları kontrol eden bir bezdir. Eğer doğru şekilde çalışmazsa, enfeksiyon, sindirim problemleri ve diyabet riski artar.

Lupus pankreasta inflamasyona sebep olabilir ve buna pankreatitis adı verilir. Bu etki inflamasyona uğramış kan damarlarından veya lupusu tedavi etmek için kullanılan steroidler veya immunosuppressantlardan kaynaklanabilir.

Dolaşım Sistemi

Lupus sahibi olmak kalp ve damarları etkiler. Sistemik lupus eritematoz (SLE) olan insanlarda kalp damar hastalığı geliştirme riski daha fazladır. Kalp hastalıkları lupus sahibi insanlardaki en yaygın ölüm sebepleri arasındalar.

Anti inflamatuvar beslenme düzeni ve fiziksel olarak aktif kalmak gibi ekstra önlemler almanız ve böylece sağlıklı tansiyon ve kolesterol düzeylerini korumanız gerekebilir.

Lupus damarların da inflamasyona uğramasına sebep olur. Bu inflamasyon damar çatlaklarına ve içinde bulundukları dokuda kanamaya sebep olur. Bu deri gibi kılcal damarlarda olduğunda tek belirti deride renk değişimidir. Beyin ve kalp gibi diğer dokularda ise kanayan bir damar büyük bir risk oluşturur ve potansiyel olarak ölümcül olabilir. İnflamasyon, enfeksiyona da sebep olabilir.

Daha az yaygın olsa da anemi de lupustan kaynaklanabilir. Beden daha az alyuvara sahip olduğunda anemi oluşur. Lupus olan insanlarda bunun sebebi inflamasyon, kanama veya bağışıklık sisteminin onlara saldırması olabilir.

Sinir Sistemi

Hafıza problemleri ve “beyin sisi” olarak adlandırılan düşünme sorunları genelde bir kaç yıldır lupus olanlarda görülür. Beynin belli kesimlerindeki inflamasyon veya oksijen yoksunluğu, bilişsel işlevleri etkiler. Ayrıca davranış değişimleri yaşayabilir, halüsinasyon görebilir veya düşüncelerinizi ifade etmekte zorlanabilirsiniz.

Fibromiyalji adlı kronik ağrı bozukluğu da lupus ve diğer otoimmün bozukluklar sırasında ortaya çıkabilir. Fibromiyalji kronik ağrılara, gerginliğe, bitkinliğe, rahatsız bağırsaklara ve uyku problemlerine sebep olabilir. Lupus sahibi insanların hissettikleri ağrıların sebebi olabilir. Beyin ve omurilikteki yolların değişiminden veya beyindeki ağrı merkezlerinden kaynaklanabildiği düşünülüyor.

Migren gibi hissettiren baş ağrılarına genelde lupus baş ağrısı denilir ve beyindeki inflamasyonlu damarlardan kaynaklanır.

Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sisteminiz bedeninizi hasardan korur. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi bakteri, virüs gibi yabancı maddeler ile savaşır.

Lupus ise diğer otoimmün hastalıklar gibi bağışıklık sisteminin bozulmasından ve bedendeki sağlıklı dokulara saldırmasından kaynaklanır. Bu sağlıklı dokulara gelen saldırı, zamanla kalıcı hasara sebep olur.

Belli bölgelerde ortaya çıkan inflamasyon, akyuvar hücrelerinin maddelere saldırısı sonucunda ortaya çıkar. Akyuvarlar bir şeye saldırdıklarında, o şey ortadan kalktığında inflamasyon da geçer. Eğer sağlıklı dokuyu bir tehdit olarak görürlerse, inflamasyon kalıcı olur çünkü saldırı sürekli devam eder. İnflamasyonun kendisi ağrıya ve ayrıca kalıcı hasara sebep olan uzun vadeli yaralara sebep olabilir.

Sindirim Sistemi

Sindirim sistemi gıdaları beden boyunca hareket ettirir, besinleri alır ve atıkları atar. Bu süreç ağızda başlar ve bağırsaklardan geçer. Lupus ve onu yönetmek için kullanılan bazı ilaçlar, sindirim sisteminde yan etkilere sebep olurlar.

Yemek borusunda yaşanan inflamasyon göğüste yanmaya sebep olabilir.

Bulantı, kusma, ishal ve kabızlık gibi sindirim problemleri genelde lupus tedavisinde kullanılan ilaçlardan kaynaklanır. Nonsteroid anti-inflamatuvar ilaçlar lupus ve diğer kronik rahatsızlıklara sahip olan insanlarda ağrıları tedavi etmek için kullanılırlar ancak mide dokusunda kanamalı ülser riskini arttırırlar.

Karaciğer sindirime yardımcı olur ve kandan alkol ile diğer maddeleri toplar. Karaciğerde inflamasyon doğru şekilde çalışmasına engel olur ve karaciğere kan getiren damarlarda pıhtı yapabilir, bunun sonucunda karaciğer büyümesi ortaya çıkabilir.

İskelet Sistemi

Lupus bağışıklık sisteminin eklemlere saldırmasına sebep olabilir ve bu da ağrı ile artrit yapar. Eklemler inflamasyona uğradıklarında, bu durum ağrı ve uzun vadeli hasar yaratabilir. Lupus artriti arada bir diz ve kalça gibi büyük eklemleri etkiler ancak el ve bilek gibi küçük eklemleri daha sık etkiler.

Lupus tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da kemik kaybına ve erimesine sebep olabilirler. Bu da kemik çatlakları ve kırılmalarına karşı sizi daha açık hale getirir.

Solunum Sistemi

Lupus sahibi olmak enfeksiyon ve zatürree riskini arttırır.

Akciğerlerdeki İnflamasyon ve sıvı birikimi lupus sahibi insanlarda çeşitli komplikasyonlara sebep olabilir. Derin bir nefes aldığınızda göğüs ağrısı da ortaya çıkabilir.

Üreme Sistemi

Lupus üreme organlarınızı doğrudan etkilemez ancak hastalık hamilelik döneminde komplikasyonlara sebep olabilir. Lupuslu hamilelik yüksek riskli olarak görülür ve daha fazla doktor kontrolü gerektirir. Riskler şöyle:

  • düşük
  • erken doğum
  • preeklampsi

Ayrıca bebeğin neonatal lupus sendromu, yani kalp atımını etkileyen ve tahrişlere sebep olan bir rahatsızlık ile doğması da mümkündür.

Ancak lupus olan kadınlar genelde sağlıklı bebekler doğuruyorlar. Tek gereken hamilelikte daha fazla bakım olabilir.

Boşaltım Sistemi

Böbrekler iyi bir sağlık için çok önemliler. Kandan atıkların atılmasına yardımcı olurlar, kan hacmini ve basıncını düzenlerler ve atıkları filtrelerler.

Böbrek problemleri lupus olan insanlarda yaygındır ve genelde böbreklerdeki uzun vadeli inflamasyondan kaynaklanır. Böbrek hastalıklarının belirtileri şöyle:

  • idrarda kan
  • karında şişkinlik
  • bilek ve bacaklarda şişkinlik
  • bulantı ve kusma

Sonuç Olarak

Lupusun tüm bedende belirtiye sebep olma yeteneği olsa da, bunların hepsini illa ki yaşamazsınız.

Bireysel belirtileriniz ve şiddetleri, lupus türünüze ve diğer faktörlere bağlı. Bunlar arasında genetiğiniz ve ne kadar süredir hastalığa sahip olduğunuz bulunuyor. Eğer lupusunuz iyi kontrol edilirse, çok hafif belirtileriniz olur.