Bir erkeğe aşık olduğunuz zaman o aşkın, okuduğunuz masallardaki mutlu sonlar gibi sonsuza kadar sürmesini istersiniz. Yani, nikah defterine imza atacağınız zaman kocanızın sizi artık eskiden sevdiği gibi sevmediği bir aşamaya geleceğinizi düşünmezsiniz. Özellikle de bir gün uyanıp da “kocam benden nefret ediyor” demek istemezsiniz.

Burada önemli olan soru şudur: Kocanızın sizden gerçekten de nefret ediyor mu? Ya da ilişkiniz bir zorluktan geçse de sonunda ilişkinize aşkı tekrar getirebilecek misiniz? Neyse ki aşk ve nefret, aralarında çok ince bir çizgi olan iki duygudur.

Yani kocanızın sizden nefret ettiğini düşünüyorsanız davranışlarınızı değiştirerek onun, size tekrar aşık olmasını sağlayabilirsiniz. Sizinle ne kadar kavga etse de, sizi ne kadar görmezden gelse de ve size kendinizi dünyadaki en nefret edilesi kadın olarak hissettirse de bunun bir önemi yoktur. Kocanız hala oradadır ve sizi terk etmemiştir, yani hala bir şansınız vardır ve henüz sizden vazgeçmemiştir.

Bu yüzden kocanızın sizden nefret etmesinden endişelenmek yerine neden sizden nefret ettiğini anlamaya çalışmalı ve evliliğinizi düzeltmenin yollarını aramalısınız. Size bu konuda yardımcı olmak için kocanızın sizden rahatsız olmasına neden olabilecek en yaygın olarak görülen 6 nedenden bahsedeceğim. Bu sayede alışkanlıklarınızda değişime gidebilirsiniz.

  • Birbirinizle etkili bir şekilde iletişim kurmuyorsunuz

Her ne kadar erkekler kendilerini kadınlara karşı duyguları olmayan bir erkek gibi göstermeyi sevseler de gerçekte kocalarımız bakılmaya ihtiyaç duyulan hassas varlıklardır. Bu nedenle evlilik içerisinde iletişim çok önemli bir şeydir.

Bir düşünün, her akşam işten eve geldiğinizde birbirinizle aktif olarak konuşuyor musunuz? Bu soruya verilen cevap genellikle “hayır” olur. Bu nedenle pek çok kadın kendi davranışlarına da bakmadan önce “kocam benden nefret ediyor” şeklinde sonuca atlar.

Örneğin, kocanız bütün gün yoğun bir şekilde çalışıyor olabilir. Hatta işteyken çok fazla stresle başa çıkmaya çalışıyor olabilir. Eve geldiğinde gününün nasıl geçtiğini sormuyorsunuz ya da sorsanız bile ne dediğini dikkatlice dinlemiyorsunuz. Peki, bu hareketiniz ona kendini nasıl hissettiriyordur? Kocanız bu durum karşısında kendini üzgün ve sevilmeyen biri gibi hissedebilir. Sonuç olarak da sizden nefret etmeye başlayabilir ya da size karşı kin güdebilir.

Zamanla bu kin ve nefret büyüyerek en sonunda kocanızın patlamasına ve evliliğinizin hiçbir şey ifade etmediğine karar vermesine yol açabilir. Hatta en sonunda iletişim kurabileceği ve duygularına önem veren bir kadın ile evlilik dışı bir ilişkiye bile başlayabilir.

Evliliğinizde iletişim eksikliğinin bir sorun olduğunu düşünüyorsanız sakin olun. Bu durumu değiştirmek için çalışabilir ve evliliğinizi kurtarabilirsiniz. Örneğin, bir akıl sağlığı uzmanı ya da terapist ile görüşerek ilişkinizdeki iletişim hakkında profesyonel bir görüş edinebilirsiniz.

Evlilik terapisi seanslarında, kocanızın neden sizden nefret ettiğini bilmek istediğinizi açıkça söyleyin. Kocanız sizin böyle hissettiğinizi bilmiyor olabilir, hatta sizin ondan nefret ettiğinizi düşünerek endişe duyuyor olabilir. Bu nedenle seanslar sırasında birbirinize karşı açık olma fırsatını kaçırmayın. Ancak bu şekilde davranışlarınızı değiştirebilir ve aranızdaki iletişimi iyileştirebilirsiniz.

Terapiste gitme fikri kendinizi rahat hissetmiyorsa kendi başınıza da iletişiminizi iyileştirmek için şansınız var. Bunu yapmak için kocanızla daha fazla sohbet etmeye çalışın. Ona gününün nasıl geçtiğini sorabilirsiniz. Konuşmak istemiyorsa bu durum, aranızdaki zayıf iletişimin bir süredir sürüyor olmasından ve eşinizin konuşmaya isteksiz olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle çaba göstermeli ve hayatında neler olup bittiğine gerçekten önem vermelisiniz.

  • Küçük şeyler yüzünden kavga ediyorsunuz

Evliliklerde sürekli kavga olduğu zaman genelde eşimizi suçlarız ve onun toksik bir insana dönüştüğünü düşünürüz. Ancak genelde hayatta sizin için yeni olan küçük şeyler hakkında kavga ediyorsunuzdur ve bu da onun evlilikte acı çekmesine neden oluyordur.

Tabi ki bu noktada bir yanlış anlaşılmayı aydınlatmak gerekiyor. Sizinle en ufak bir davranışınızda ya da bir şey söylediğinizde sürekli olarak kavga eden bir eşiniz varsa “neden kocam benden nefret ediyor?” diye sormanız ilginç değildir. Bu noktada ilişkinize bakmalı ve kendiniz de aynı şeyi yapıyor musunuz diye düşünmelisiniz. Siz de küçük şeylerden dolayı kavga çıkarıyorsanız eşinizin de sizinle aynı şeyi düşünüyor olduğunu görebilirsiniz.

Kavga konusunu çözümlemek için ikinizin de çabalaması gerekir. Bunun için öncelikle kavgaları, gerçekleşmeden önce engellemelisiniz. Yani, size ters bir şey söylediğinde normalde yaptığınız gibi ters cevap vermeyin. Bunun yerine umursamayın ve konuyu değiştirin ya da iyi bir şeyler söyleyin.

Zamanla sizin kavga etmek istemediğinizi gördükçe o da sizin davranışınızı uygulayabilir. Ancak bunu yapmazsa evliliğiniz çok fazla hasar almış ve bazı şeyler sona ermiş olabilir.

  • Size iyi davranmak ile ilgilenmiyor

 

Daha önce hiç oturup da kocanızın sizi artık eskisi kadar neden şımartmadığını düşündünüz mü? Belki önceden size her hafta çiçek getiriyordu. Ya da dışarı çıkıp eğleneceğiniz küçük buluşmalar ayarlıyordu. Bu günlerde ise doğum gününüzü ya da yıl dönümünüzü bile hatırlamıyor ve sizin üzgün ve sevgisiz hissetmenize neden oluyor olabilir. Bu da “kocamdan nefret ediyorum” düşüncesine neden olabilir.

Kocanızdan, size ilgi göstermediği için nefret etmeden önce sizin kocanıza karşı en son ne zaman sevgi gösterisinde bulunduğunuzu düşünün. Bir düşünün, onun en sevdiği yemeği yapıyor musunuz ya da akşam oturup onun sevdiği bir filmi izliyor musunuz? En son ne zaman güzel bir şey yaptığınızı hatırlamıyorsanız, kocanız da sizin için aynı şeyleri hissediyor olabilir.

İkiniz de birbirinizi ihmal ettiğiniz için evliliğiniz zarar görmüş olabilir. Bu nedenle aşkınızı geri getirmek için çabalamanız gerekebilir. Bunu yapmak için ufak adımlar atmalı ve ona kendini özel hissettirecek şeyler bulmalısınız. Bu şekilde davrandığınız zaman kendine değer verilmiş hissedebilir ve bu hareketinize karşılık verebilir.

İlişkiniz hakkında oturup konuşmak istiyor da olabilirsiniz. Ancak bunu yapmak istiyorsanız, onu artık sizi şımartmadığı için suçlamamalısınız. Bunun yerine ikinizin de diğerini artık eskisi gibi sevmediğini ve birbirinize yakın hissetmeniz için dışarda buluşmalar yapmanız gerektiğini söyleyin. Küçük değişikliklerin, evliliğinizde nasıl değişiklikler yapabildiğini görünce oldukça şaşıracaksınız.

  • Onu garanti olarak görüyorsunuz

Erkeklerin, eşlerinden nefret etmeye başlamalarının en büyük nedenlerinden bir tanesi, eşlerinin onları garanti olarak görüyor olmasıdır. Evliliğinizde on yıl ya da yirmi yıl geçmiş olabilir ve bu nedenle hayatınız biraz durağan hale gelmiş olabilir. Onca yıldan sonra kocanızın sizi terk edebileceğini düşünmediğiniz için onu avcunuzun içinde görüyor olabilirsiniz. Bu da erkeğin ilişki yaşayabileceği, sizin ona önceden nasıl davrandığınızı hatırlatacak daha genç bir kadın bulma arayışına girmesine neden olabilir.

Eşinizin size karşı daha uzak olduğunu ve sizi sevmediğini hissediyorsanız, sizin onu cepte gördüğünüzü düşünüyor olabilir. Özellikle ona olan sevginizi göstermiyorsanız ya da evi ve ailesi için yaptıkları için takdir etmiyorsanız böyle düşünebilir. Ayrıca eskiden yaptığı şeyleri artık yapmadığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu, akşam yemeğinden sonra sizin için hemen bulaşıklarla ilgilenmesi kadar basit bir hareket olabilir. Ya da önceden işe gitmeden önce sizi öpüyordu ancak artık öpmüyor. Bu tarz davranışlar kesildiği zaman kadınlar, sonuca atlayarak kocalarının onlardan nefret ettiğini hatta bir ilişkisi olduğunu düşünebilir.

Dehşete kapılmadan önce bir an durum ve ilişkiniz hakkında düşünün. Kocanızı avcunuzun içinde gibi mi görüyorsunuz? Eğer öyleyse kocanızın geri çekilmesi ve sevgi göstermek istememesi anlaşılabilir.

Kocanızı garanti olarak görüyor olabileceğinizi fark ettiyseniz evliliğinizi kurtarmak için hala zamanınız var. Sadece değişiklikler yapmaya başlamalı ve eşinizi ne kadar sevdiğinizi ve önemsediğinizi ona göstermelisiniz. Bu yöntem işe yararsa yakın zamanda onun, sizin bu davranışlarınıza yanıt verdiğini göstereceksiniz. Bu sayede yıllardır hissettiğinizden daha fazla sevilmiş hissedeceksiniz.

  • Cinsel birlikteliğe teşvik etmiyorsunuz

Evlilikte seks her şey demek olmasa da siz ve eşiniz arasındaki sevgiyi göstermenin yollarından biri şüphesiz ki seks yapmaktır. Ne zaman seks yaptığınızı hatırlamıyorsanız ilişkinizde ciddi bir sorun olabilir.

Yıllar öncesini düşünün, geçmişte cinsel birliktelik için teşvik ediyor muydunuz? Belki seksi iç çamaşırlar giyiyor ve özel buluşmalar ayarlıyordunuz. Geçmişte her ne yapıyorduysanız belki de bu sayede kocanıza birlikte olmak istediğinizi ve birbirinize daha yakın olmak istediğinizi gösteriyordunuz. Bugünlerde ise farkında olmasanız da kocanız size yaklaşmak istiyorken onu ihmal ediyor olabilirsiniz. Bu nedenle kendini sevilmemiş hissediyor ve özellikle sizin onu sevmediğinizi düşünüyor olabilir.

Bunu bilinçli olarak yapmasanız bile durum bundan ibaret olabilir. Özellikle de erkekler için fiziksel sevgi, bir erkeğin sevildiğini hissetmesi için önemlidir. Bu nedenle sizin tarafınızdan geri çevrildiğini düşünüyorsa sonraki zamanlarda da bir girişimde bulunmayacaktır. Hatta fiziksel sevgiyi hissetmek için sosyal medyadan eski bir kız arkadaşını bulabilir ya da işten tanıdığı birini arayabilir.

Seksten zevk almaktan kaçınmanız sonucu kocanız kızgın ve sinirli hissetmeye başlamış olabilir. Sonunda bu hisler düşmanlığa dönüşebilir ve size artık aşık olmadığını düşünebilir. Bu nedenle kocanızın sizden nefret ediyor olduğunu düşünebilirsiniz. Bu nedenle kötü duygulara odaklanmak yerine eski seks hayatınızı ilişkinizde tekrar yaşayarak evliliğinize eğlence ve aşkı getirebilirsiniz. Bunu, bir geceliğine otel odası tutmak ya da güzel bir yemeğin yanında bir şeyler içmek gibi yavaş adımlarla gerçekleştirebilirsiniz. Ya da ona daha fazla dokunarak ya da sarılarak daha fazla sevgi gösterebilirsiniz. Bu tarz güzel değişiklikler zamanla artacak ve ikinizin tekrar yakınlaşmasını ve hatta aşık olmanızı sağlayacaktır.

  • Onu her zaman rahatsız ediyor gibi görünüyorsunuz

Kocanızın sizden nefret ettiğini hissetmenize neden olacak tek bir sebep varsa o da ilişkinizde söylediğiniz her küçük şeyde onun rahatsız oluyor gibi görünmesidir. Yıllar önce belki de saat ikiye kadar uyanık kalarak hatıralarınız ve sizi geçmişte mutlu eden şeyler hakkında konuşabileceğinizi düşünüyordunuz. Bugünlerde ise kocanız sizin hayatınız hakkında tek kelime bile duymak istemiyor. Bu, evlilikte çok rahatsız edici bir davranıştır.

İlişkinizin devam etmesini istiyorsanız kişiliğinizden neden bu kadar rahatsız olduğunu anlamaya çalışmalısınız. Bunu yapmak bir ayınızı ya da bir yılınızı alabilir. Ancak aranızda sevgi eksikse ilişkiniz sonunda bozulacaktır.

O halde evliliğinizin devam etmesi için ne yapabilirsiniz? Bu durumda tek çareniz birlikte terapiste gitmektir. Eğitim almış bir uzman, eşinizin sizden neden rahatsız olduğunu ve sizin, onun sizden neden nefret ettiğini düşünmenizin nedenlerini anlayabilir. Ancak bunu yapmak zaman alabilir ve ilişkiniz daha iyiye gitmeden önce daha kötüye gidebilir. Yine de tekrar birbirinize aşık olmak için yapabileceğiniz en iyi şey budur.

Terapiste gitmiyorsanız birlikte oturup sohbet edebilirsiniz. Birbirinize en az beş dakika konuşabileceğiniz süreler verin. Bu sürede kimse birbirine müdahale etmeyecek ve duygularınız hakkında mümkün olduğunca dürüst olacaksınız. Bu şekilde neden kocanızı rahatsız ettiğinizi düşündüğünüzü anlayabilir ve bununla ilgili neler yapılabileceğini düşünebilirsiniz.

Kocanızın sizden rahatsız oluyor gibi görünmesinin nedeni ona yeterince ilgi göstermemeniz ya da ilişkinizin başlarındaki gibi davranmamanız olabilir. Belki kariyerinize çok odaklandınız ya da bütün ilginizi çocuklarınıza verdiniz. Sorun her ne ise neler olduğunu değerlendirmeli ve hangi değişikliklerin yapılması gerektiğine karar vermelisiniz.

Kocanızın sizden nefret ettiğini düşünmek kadar kötü bir şey yoktur. Sonuçta o, hayatınızın geri kalanını birlikte geçirmek istediğiniz erkektir. Hatta belki de onu bir gün çocuklarınızın babası olması için seçtiniz.  Bu da evliliğe dahil olan herkesin daha fazla üzgün hissetmesine neden olabilir.

Onun nasıl hissettiğini hala umursuyor olduğunuz ve sizi henüz terk etmediği gerçeği aslında oldukça olumlu bir şeydir. Bu, evliliğinizi eski sevgi dolu zamanlara döndürebileceğinize dair hala bir şansınız olduğu gösterir. Ancak bunun zorlu bir süreç olacağını ve her ikinizin de alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmanız gerekeceğini göz önüne almalısınız. Bu da ikiniz için zor olabilir. Özellikle de ikiniz de bu değişiklikleri yapabileceğinizi düşünmüyorsanız.

Ayrıca artık uyum birbirinize sağlayamayabileceğiniz kararını vermek zorunda kalmış da olabilirsiniz. Bu durum, özellikle çocuklarınız varsa ve ailenizi bir arada tutmak istiyorsanız oldukça zordur. Ancak sürekli kavga eden ebeveynler görmenin, çocuklar için ayrılmanızdan daha fazla zararlı olabileceğini unutmayın.

Ne karar verirseniz verin, her ikinizin de nefret duygusundan kurtulduğunuzdan emin olun. Nefret duymak, gelecekteki ilişkilerinize ya da işleri yoluna koymayı denediyseniz de ilerde ayrılmanıza neden olabilir.