Cildinizin kuru ve çatlamış olduğundan şikayetçiyseniz kesinlikle yalnız değilsiniz. Pek çok insan yüzüyle ilgili bu sorunları yaşar. Bu sorunları geçirmek için havalı ürünlere para harcamak çekici gelse de evde yapabileceğiniz nemlendirici cilt bakımı ile kuru bir cilt ile başa çıkabilirsiniz. Cildiniz elementlerden dolayı nemsiz kalmış, doğal yaşlanma sürecinden dolayı kurumuş ya da nedenini anlayamadığınız bir şekilde çok kurumuşsa bu tarifler oldukça işinize yarayacaktır.

Tariflerde yer alan şeylerin çoğunu mutfak dolaplarınızda ya da buzdolabınızda kolaylıkla bulabilirsiniz. Bunların arasında avokado, bal, süt ve esmer şeker gibi kuru cilt için mükemmel olan şeyler bulunuyor.

Cildiniz hassas ise bu tarifleri öncelikle boynunuzda ya da bileğinizde test etmeniz iyi olacaktır. Ancak bu içeriklerin her biri saf olduğu için pek çok insan (bu maddelere karşı alerjisi olan kişiler hariç) sorun yaşamayacaktır. Hazırlayacağınız tarifler genelde dışardan alabileceğiniz ürünlere iyi bir alternatif olacaktır. Çünkü hazır olarak alacağınız ürünlerde genelde ürünü korumak amaçlı kimyasallar kullanılır ve bu kimyasallar cildin kuruluğunu arttırabilir.

Tariflerden bahsetmeden önce şu noktaları dikkate almanız faydalı olacaktır:

  • Her cildin farklı ihtiyaçları vardır. Bir kişide etkili olan bir şeyin sizde de mutlaka işe yarayacağının garantisi yoktur. Bu nedenle bu yazıda yer alan tariflerden birini denerseniz ve sonuçlar umduğunuzdan daha az etkili olursa başka bir tarife geçmeyi deneyebilirsiniz.
  • Su, su, su. Mükemmel bir cilde sahip olan insanlar genelde çok fazla su içerler.
  • Cildinizin ışıldamasını istediğiniz büyük etkinliklerden önce alkolden ve şekerden uzak durun.
  • Temizleyicinizi gözden geçirin. Kuru bir cildiniz varsa cildinizdeki yağı söküp atmayacak krem yapılı bir temizleyici kullanın.
  • Cildi soymak çok önemlidir. Cildinizin nemlendirici ya da yağı emebilmesi için ölü hücreleri temizlemeniz gerekir. Ancak kızarıklık sorununuz varsa cildinizi aşındıracak kese, şeker ve mikroboncuklar (çevre için de zararlıdır) içeren scrublar yerine enzim bazlı peelingler deneyebilirsiniz. Bu enzimler (genelde meyvelerde bulunanlar) ölü cildi doğal olarak yıkar ve cildin olduğundan daha kuru bir hale gelmesinin önüne geçer.

Avokadolu yüz maskesi

Avokadonun nemlendirici bir özelliği vardır. Aşağıda yer alan dört muhteşem avokado maskesi kuru, normal ve karma ciltler için idealdir. Özellikle olgun, kırışmış ve kuru ciltler bu maskeleri nemlendirici bulacaklardır.

  • Kenevir tohumu yağı + Limon + Avokado

Avokado ile kenevir tohumu yağı bu maskenin nemlendirici özelliğini arttıracaktır. Sadece bu üç malzemeyi kullanarak kuru bir ciltle savaşabilirsiniz. Bu maskeyi hazırlamak için püre haline getirilmiş yarım avokado, yarım yemek kaşığı kenevir tohumu yağı ve bir çay kaşığı limon suyuna ihtiyacınız var. Bu üç malzemeyi karıştırarak 6-8 dakika cildinizde bekletmelisiniz. Kalan maskeyi buzdolabınızda iki gün bekletebilirsiniz. Avokado yağı cildin derinlerine nüfuz edebildiği için cildi yumuşak ve nemli bir hale getiriyor.

  • Yulaf ezmesi + Avokado + Bal

Avokado maskenize yulaf ezmesi ekleyerek cildinizi doğal yollarla soyabilirsiniz. Bu tarif için yarım avokado, 1-2 çay kaşığı ham bal ve 2 çay kaşığı yulaf ezmesine ihtiyacınız var. Bu üç malzemeyi karıştırdıktan sonra temizlenmiş cildiniz üzerinde 20 dakika bekletin. Sonrasında maskeyi temizleyerek her zamanki cilt bakım rutininizi uygulayabilirsiniz.

  • Limon + Avokado + Zencefil + Yoğurt

Bu maske için 2 yemek kaşığı limon suyu, bir tutam zencefil ve 3-4 yemek kaşığı yoğurt ile çatalla ezdiğiniz 1 adet avokadoyu bir kaba alın ve hepsini iyice karıştırın. Maskeyi yüzünüze sürdükten sonra yarım saat bekletebilirsiniz. Sonrasında maskenin kalanını bir kavanoza doldurarak üstüne ince bir tabaka olacak şekilde limon sıkabilirsiniz. Hazırladığınız karışım muhtemelen 5-6 sefer kullanmanıza yetecektir. Karışımın üstünün kahverengiye döndüğünü görüyorsanız bu tabakayı sıyırarak geri kalanını kullanmaya devam edebilirsiniz.

  • Avokado + Salatalık + Elma sirkesi

Pürüzsüzleştiren bir yüz maskesine ihtiyacınız varsa bu maskeye şans verebilirsiniz. Bu maske için orta boy avokado, 2 çay kaşığı organik tatlı badem yağı, 1 çay kaşığı organik elma sirkesi, 4 dilim organik salatalık ve 1 çay kaşığı ham bala ihtiyacınız var. Bu dört malzemeyi blenderda yüksek ayarda 60 saniye boyunca karıştırın. Sonrasında maskeyi yüzünüzde ve boynunuzda 15 ila 30 saniye arasında bekletin ve ılık suyla yıkayın.

Yukardaki tariflerden hepsinde taze avokado yer alıyor. Bu tariflerde olgun, taze ve organik bir avokado alarak kremsi bir yapıya gelene kadar iyice ezmeniz gerekir. Tariflerin yanı sıra ezdiğiniz avokadoyu havuç, yağ, yumurta ya da buttermilk ile karıştırdığınızda cildiniz tazelenecek ve nemlenecektir.

Esmer şeker scrubı

Esmer şeker doğal bir soyucu olduğu için yüz scrubları için mükemmel bir malzemedir. Esmer şeker scrubı tarifleri ile cildiniz sadece ölü hücrelerden temizlenmeyecek aynı zamanda cildinizi nemlendirecektir.

Hindistancevizi yağı ve esmer şekerden ya da bal ve hindistancevizi yağından yaptığınız karışıma sevdiğiniz çiçeklerin esansiyel yağlarını ekleyebilirsiniz. Ancak esmer şeker kullandığınız bir scrubın kuru ya da hassas ciltleri tahriş edebileceğini unutmayın. Ayrıca bu tarz bir scrub uyguladığınızda etkiyi maksimuma çıkarmak için nemlendirici krem ya da yağ kullanmayı ihmal etmeyin.

Ev yapımı süt maskesi

Süt, cildi güzel bir şekilde nemlendirir ve sütün içerisindeki laktik asit ölü cilt hücrelerinin temizlenmesini sağlar. Süt tozu, bal, aloe vera ve esansiyel yağlar kullanarak kendi maskenizi hazırlayabilirsiniz. Bu tarz canlandırıcı maske ile en kuru ciltler bile saha sağlıklı görünecek ve hissedecektir.

Hindistancevizi yağı ve kakao yağı nemlendiricisi

Mutfağınızda, özellikle de kuru ciltler için güzellik sırlarının en iyilerinden bir tanesi bulunuyor. Hindistancevizi yağı, kendi başına bile büyük işler başarır ve kışın her gün kullanmak için idealdir. Hindistancevizi yağından bir miktar alıp yüzünüze sürdükten sonra fazla yağı silerek makyajınızı yapmaya geçebilirsiniz. Hindistancevizi yağı mükemmel bir fondöten bazıdır ve çok kuru ciltlerin nemli kalmasına yardımcı olur. Ek nemlendirme için hindistancevizi yağını kakao yağı ve zeytinyağı ile karıştırarak kendi nemlendiricinizi yapabilirsiniz. Bunun için çeyrek fincan ekstra saf hindistancevizi yağı, üç çeyrek fincan kakao yağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve isterseniz esansiyel yağlar (lavanta, gül ve okaliptüs) kullanabilirsiniz. Ancak hindistancevizi yağının bir yağ olduğunu, yani gözenekleri tıkayabileceğini unutmayın. Bu nedenle yağlı ya da akneye eğilimli bir cildiniz varsa bu tariften kaçınmalısınız.

Cilt aydınlatıcı zencefil yüz maskesi

Zencefil, körinin içerisinde kullanılan açık sarı renkli bir baharattır ve kuru ya da yaşlanan ciltler için maske yapımında kullanılmak için idealdir. Zencefil kullanarak hazırlayacağınız maske ile baharatın antioksidan ve antibakteriyel özelliklerinin yanında inflamasyon azaltıcı özelliğinden de faydalanabilirsiniz. Zencefil yüz maskesi için zencefil ezmesi, çiçek balı ve hindistancevizi yağına ihtiyacınız var. Hindistan’da güzellik bakımında yüzyıllardır kullanılan bu maske, cildi sadece nemlendirmez aynı zamanda da aydınlatır. Ancak maskenin içerisindeki zencefil geçici de olsa cildinizde renklenme yapabilir. Bu nedenle maskeyi yüzünüzde kullanmadan önce 5 ila 10 dakika kadar küçük bir alanda denemeniz iyi olacaktır.

Bitter çikolata yüz maskesi

Bütün çikolatalar yüzünüz için kötü değildir. Hatta bitter çikolata maske içerisinde kullanıldığı zaman kuru ciltler için mükemmel bir nemlendiricidir. Bitter çikolata, tuz ve süt kullanarak yapacağınız maske ile sadece 15 dakikada nemlenmiş ve tazelenmiş bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu maskeyi yapmak için yaklaşık 100 gram bitter çikolata, 1 fincan süt ve 3 yemek kaşığı tuza ihtiyacınız var. Benmari usulü erittiğiniz çikolataya sütü ve tuzu ekleyin. Sonrasında maske biraz soğuduğu zaman cildinize uygulayın ve 15 dakika beklettikten sonra nazik bir temizleyici ve suyla yıkayın.

Eller için parafinli bakım

Kurumaya ve çatlamaya eğilimli tek bölgeniz yüzünüz değildir. Pek çoğumuz ellerimizi özellikle kışın ya da sıkça yıkadığımız zamanlarda yeterince nemlendiremeyiz. Bu gibi durumlarda parafin sayesinde ellerinize bakım yapabilirsiniz.

Bunun için ellerinizi erimiş parafinin içerisine daldırarak parafinin ellerinizi kaplamasını sağlayın. Sonrasında ısıyı tutmak için ellerinize havlu sarın. 10-15 dakika sonra ya da parafin tamamen sertleşip soğuduktan sonra parafini soyun. Bu sayede elleriniz yumuşacık olacaktır. Parafini ellerinizde olduğu gibi ayaklarınızda da kullanabilirsiniz. Ancak parafini kullanmadan önce ısıttığınız zaman çok fazla sıcak olmadığına dikkat edin.

Şeker ya da tuz scrubları

Kuru bir cilt ile savaşmak için cildinizi ölü hücrelerden arındırmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Kuru cilt hücreleri en büyük düşmanınızdır, çünkü bu hücreler cildinizi kaplayarak nemlendiricilerin etkin bir şekilde işe yaramasını engeller. Cildinizi ölü hücrelerden arındırarak cildin yenilenmesini ve temizlenmesini sağlayabilir ve en sevdiğiniz nemlendiriciyi uygulayabilirsiniz.

Scrub için ürünlere fazla para harcamanıza gerek yok. Az miktarda şeker, tuz ve su ya da yağ kullanarak basit bir şekilde yüz ya da vücut scrubı hazırlayabilirsiniz. Şeker ve tuz kullanarak hazırlayabileceğiniz tarifler çok sayıda olmakla birlikte cildiniz üzerinde harikalar yaratacaktır. Ancak şeker ve tuzun fiziksel soyucular olduğunu, bu nedenle de bazı ciltler üzerinde tahriş edici etki yaratabileceğini unutmayın. Şeker genelde tuzdan daha naziktir ancak yine de dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekir. En iyisi tuzu yüzünüzde kullanmamak ve vücudunuzda şeker ve tuz kullanmadan önce küçük bir bölgede deneme yapmanız iyi olacaktır.