Tenisçi dirseği dirsekte bulunan tendonların genelde bilek ve koldaki tekrar eden hareketlerden dolayı aşırı yüklenmesi sonucunda ortaya çıkan ağrılı bir rahatsızlıktır.

Adının aksine sadece sporcularda ortaya çıkmaz. Tesisatçı, marangoz, kasap, boyacılar gibi tenisçi dirseğine sebep olanlara benzer hareketler gerektiren mesleklere sahip olanlarda da görülebilir.

Ön kol kaslarının dirseğin dış kısmında bulunan yere bağlandıkları bölgede yer alan tendonlarda ortaya çıkan rahatsızlıkta, ağrı ön kol ve bileklere de yayılabilir.

Dinlenme ve ağrı kesiciler genelde rahatsızlığın geçmesi için yeterli olur. Eğer konservatif tedaviler yardımcı olmazlarsa veya belirtiler hareketi kısıtlıyorlarsa, doktor ameliyat da önerebilir.

Belirtileri

Tenisçi dirseği ile bağlantılı olan ağrı dirseğin dış kısmından ön kola ve bileklere yayılabilir. Ağrı ve güçsüzlük şunları zor hale getirir:

  • El sıkma veya bir nesneyi tutma
  • Kapı kolunu çevirme
  • Kahve fincanı tutma

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Eğer dinlenme, buz ve ağrı kesiciler ağrı ve gerginliğe çare olmazlarsa doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Sebepleri

Tenisçi dirseği kasların aşırı kullanımı ve yırtılmasından kaynaklanır. Sebebi el ve bilekleri düzleştirip kaldırmayı sağlayan ön kol kaslarının tekrar tekrar kasılmasıdır. Tekrar eden hareketler ve baskı dokuda yer alan tendonlarda bir seri küçük yırtığa sebep olur.

Adından da belli olacağı üzere tenis oynamak, özellikle de kötü bir teknikle tekrar tekrar ters tutuşta bulunmak, tenisçi dirseğinin muhtemel sebeplerinden birisidir. Ancak tenisçi dirseğine sebep olabilen pek çok diğer yaygın kol hareketi de vardır ve bazıları şöyle:

  • Tesisat makinelerini kullanmak
  • Boyama
  • Tornavida kullanma
  • Özellikle et gibi malzemeleri kesmek
  • Devamlı bilgisayar faresi kullanımı

Risk Faktörleri

Tenisçi dirseği riskini arttırabilecek faktörler şöyle:

  • Yaş: Tenisçi dirseği her yaştan insanları etkileyebilse de, genelde 30-50 yaşları arasındaki yetişkinlerde yaygın.
  • Meslek: Bilek ve kollarda tekrar eden hareketler gerektiren mesleklere sahip olan insanlarda tenisçi dirseği geliştirme ihtimali daha fazladır.
  • Belli sporlar: Raket sporlarına katılmak tenisçi dirseği ihtimalini arttırır, özellikle de kötü bir tekniği olan kişilerde.

Teşhis

Fizik muayene sırasında doktor ilgili bölgeye baskı uygulayacaktır veya dirsek, bilek ve parmaklarınızı çeşitli şekillerde hareket ettirmenizi isteyecektir.

Pek çok durumda tıbbi geçmişiniz ve fizik muayene doktorun tenisçi dirseği tanısı koyması için yeterli olacaktır. Ancak doktor başka bir şeyden şüphe ederse röntgen veya tarama testleri de talep edebilir.

Tedavi

Tenisçi dirseği genelde kendi kendine daha iyi hale gelir. Ancak ağrı kesici ilaçlar ve diğer bakım yöntemleri yardımcı olmazsa, doktor fizik terapi önerebilir. Ağır tenisçi dirseği vakalarında ameliyat gerekli olabilir.

Terapi

Eğer belirtileriniz tenisle bağlantılıysa, doktor uzmanların tenis tekniğiniz ve hareketlerinizin uzmanlar tarafından değerlendirilmesini isteyebilir. Ayrıca yaralı doku üstündeki baskıyı azaltmak için atmanız gereken adımlar değerlendirilebilirler.

Fizik terapist size kaslarınızı aşama aşama esnetmek ve güçlendirmek için egzersizler öğretecektir ve bunlar özellikle ön kolla bağlantılı olacaktır. Eksentrik egzersizler, yani bileğinizi yükselttikten sonra yavaşça alçaltmanızı gerektiren egzersizler, çok yardımcı olurlar. Ön kolun sargılanması da yaralı dokuya gelen baskıyı azaltabilir.

Cerrahi ve Diğer Yöntemler

  • İğne: Doktor trombosit zengini plazma iğnesi, botoks veya bir rahatsız edici madde enjeksiyonu önerebilir. Kuru iğneleme de yardımcı olabilir.
  • Ultrasonik tenetomi: Bu işlemde, ultrasonla birlikte cilde ve tendonun hasarlı kısmına özel bir iğne batırılır. Ultrasonik enerji iğneyi çok hızlıca titreştirir ve böylece hasarlı doku sıvılaşır ve dışarı alınabilir.
  • Ameliyat: Eğer belirtileriniz 12 ay boyunca terapi ve cerrahi olmayan işlemler sonucunda iyileşmezlerse, hasarlı dokunun cerrahi olarak alınması gerekebilir. Bu tip işlemler bir büyük kesik veya bir kaç küçük kesik ile uygulanırlar. Rehabilitasyon egzersizleri iyileşme dönemi için önemlidir.

Yaşam Tarzı ve Evde Çözümler

Doktor aşağıdaki özbakım önlemlerini önerebilir:

  • Dinlenme: Dirsek ağrısını arttıran aktivitelerden kaçının.
  • Ağrı kesiciler: Reçetesiz ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
  • Buz: Günde 3-4 defa 15 dakika boyunca buz uygulayın.
  • Teknik: Aktivitelerinizde doğru teknik kullanın ve tekrar eden bilek hareketlerinden kaçının.