Öksürük uyku ve iş düzeninizi etkileyebilir ve diğer konularda da etkileri olabilir.

Balgam söktürücü ise balgamın yumuşamasını sağlar ve böylece onu öksürerek atmanızı sağlar. Bunu yapabilmesinin sebebi ise balgamın su içeriğini arttırmasıdır ve böylece öksürüğü daha üretken hale getirir.

Balgam söktürücü belirtilere sebep olan enfeksiyonu doğrudan tedavi etmeyecektir ancak daha iyi uyumanızı sağlayacaktır ve böylece bağışıklık sisteminiz de işini daha iyi yapacaktır.

Reçetesiz balgam söktürücüler her zaman çok etkili değiller ve bu nedenle pek çok insan doğal tedavilere göz atıyor. Pek çok nesil boyunca doğal reçeteler uygulandılar ama peki bunlar ne kadar etkililer?

Nem

Göğüsteki balgamı atmanın en doğal ve basit yollarından birisi sıcak, buharlı bir banyo yapmaktır. Sıcalık ve nem hava yollarındaki inatçı balgamın atılmasına yardımcı olur. Ayrıca bir oda nemlendirici kullanarak soluduğunuz havayı da nemlendirebilirsiniz.

Su İçmek

Bedeninizi susuz bırakmamak en iyi şekilde işlev göstermesini sağlayacaktır. Öksürük veya soğuk algınlığınız olduğunda sıvı alımını arttırın. Su veya bitki çayı içmek daha fazla sıvı almanın en iyi yoludur.

Öksürüğünüz varken kafein almaktan veya alkol tüketmekten kaçının. Bunun yerine su ve meyve sularını tercih edin. Sağlıklıyken ölçülü bir kafein tüketiminde yeterince su aldığınız sürece problem yok.

Bal

Bal lezzetlidir, doğaldır ve yatıştırıcıdır. Göğsünüzdeki balgamın gevşemesine de yardımcı olabilir.

Öksürük tedavisinde bu tatlı arı ürününün verimliliğini test eden çok az çalışma mevcut. Üst solunum yolu enfeksiyonuna sahip çocuklar ile yapılan bir çalışmada, balın öksürüğü azalttığı ve çocukların uykusunu iyileştirdiği görülmüş. Ancak bu anketteki veriler ebeveynlerden alınmış ve bu tip veriler biraz taraflı veya yanlış olabiliyorlar.

Yatmadan önce bir çay kaşığı balı bir bardak ılık süte veya çaya katın. Bal botulizm riskinden dolayı 1 yaşından küçük çocuklara verilmemeli.

Nane

Nane genelde sakızlarda, diş macunlarında veya çaylarda aroma versin diye kullanılır ancak öksürük tedavisinde de işe yarayabilir. Nanede mentol adı verilen bileşen bulunur ve bu madde balgamı inceltir ve gevşetir.

Nane çayı her yerde bulunabiliyor ve güvenli bulunuyor. Ayrıca taze nane yapraklarından bir kaç tanesini sıcak suya atarak kendi çayınızı da yapabilirsiniz. Yan etkileri yoktur ve alerjiniz yoksa tehlike oluşturmaz. Naneye karşı alerjik reaksiyon çok nadir değil.

Saf mentol ise zehirli ve asla tüketilmemeli. Mentol veya nane yağı cilde uygulandığında bazı insanlarda tahrişe sebep olabiliyor. Eğer seyreltilmiş yağını cildinize sürmek isterseniz, ilk önce küçük bir bölgede test edin ve 24-48 saat bekleyip bir reaksiyon olup olmadığını görün.

Sarmaşık Yaprağı

Duvar sarmaşığı olarak adlandırılan hedera helix sarmaşığının balgam sökücü etkilerinin olduğu görülüyor. Uzmanlar onun yapraklarında bulunan saponinlerin balgamı daha az yoğun hale getirdiğini ve böylece onu öksürerek atabildiğinizi belirtiyorlar. Ona ait çaylar aktarlarda veya internette bulunabilirler.

Küçük bir çalışmada duvar sarmaşığı ekstresi, kekik, anason tohumu ve marshmallow kökünden oluşan bir bitkisel karışımın öksürük belirtilerini iyileştirdiği görülmüş. Ancak bu çalışmada plasebo etkiler gözlenmemiş ve bileşenler tek tek denenmemişler.

Başka çalışmalarda da sarmaşık yaprağının öksürük tedavisinde etkili olabildiği görülüyor. Son araştırmalar bu mekanizmayı daha iyi anlamaya yardımcı oldular.

Sonuç Olarak

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı öksürük genelde özellikle çocuk doktorlarına gelen en yaygın şikayetler arasında yer alıyor. Balgam söktürücünün temel hedefi balgamı gevşetmek ve böylece ıslak öksürük ile daha kolay atmanızı sağlamak. Böylece bedeniniz enfeksiyon ile savaşırken daha iyi hissedebilirsiniz.

Bazı plasebo kontrollü çalışmalar mevcut ve bunlar doğal tedavilerin verimliliğini kanıtlıyorlar. Eğer öksürüğünüz iki haftadan daha fazla devam ederse doktorunuzla görüşün. Daha ciddi bir enfeksiyon riskiniz olabilir.