Herkese merhaba! Bugün, sizlere medikal detokstan bahsetmek istiyorum. O halde, sözü uzatmadan başlayalım…

Medikal Detoks Nedir?

Medikal detoks deyince, bazı insanların aklına “juice” kullanmak geliyor. Biliyorsunuz ki, son zamanlarda en çok trend olan diyet yöntemlerinden bir tanesi, birçok sebzenin blender’dan geçirilip sıvılaştırılmış formlar şeklinde içiliyor olması. Ancak, medikal detoks bu demek değil!

Hekimlerin yapmasının uygun olabildiği, bazı tahlillerinizle birlikte mikroorganizmalarınıza, enzimlerinize, ağır metallerinize, ara elementlerinize, ara vitaminlerinize bakılarak; aynı zamanda kimyasallarla ve besinlerle olan ilişkinize bakılarak, sizin genel metabolik balansınız ile ilgili bir tablo elde etmektir. Bunun için, en çok kullandığım testin adı “Vega test”tir.

Vega Test Nedir?

Vega test, sizin sayfalarca gelen bir raporunuzdur. Sizin organik stresiniz, asit-alkali durumunuz, bağırsak metabolizmanız, yani bağırsaklarınızda istenen mikroplar ile istenmeyen mikroplar arasında nasıl bir ilişki var? Örneğin; probiyotikleriniz dediğimiz, sağlıklı mikroplarınız azalmış mı? İstemediğimiz bir parazit üremiş mi?

Hormon eksiklikleriniz var mı? Vitamin eksikliğiniz var mı? Oksijen eksikliğiniz var mı? Psikolojik bir yüklenmeniz var mı? Organlarınız nasıl çalışıyor? Vega testin, bunlar hakkında bir puanlama sistemi vardır. Bu puanlama sistemine göre; eğer bir hastalığa yatkınlığınız varsa, kronikleşme riskiniz varsa, bunları tespit etmek şansımız var.

Genelde de vakalarda şunu gözlemleriz; bir noktada semptom vardır, ancak başka bir yerde, onun aslında destekleyici bir bulgusu daha vardır ama hasta onu fark etmiyordur. Çok alakasız gelebilir! Örneğin; bağırsaklarında problemi vardır ama aynı zamanda sinüzit problemi de vardır. Ve hasta, bunların birbiriyle olan ilişkisini ayırt edemeyebilir. Bu nedenle, bağırsağın ikinci beynimiz olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum.

Peki, bu ne demek oluyor? Vücudunuzdaki bütün organlarınızın, dişli çarklar gibi nasıl çalıştığını anlamlandırmam anlamına geliyor. Peki, bununla neden ilgileniyorum? Çünkü, gerçek güzelliğin gerçek sağlıkla birlikte olduğuna inanıyorum. Her bireyin kendini daha iyi, daha sağlıklı hissedebilmesi için; dönem dönem vücudundaki bu tarz değişen bulguların yakalanması ve yerine konulması, eğer vücutta atılması gereken toksinler varsa bunların da attırılması gerekiyor. Dolayısıyla, biz bu programın adına medikal detoks diyoruz.

Medikal Detoks Ne Kadar Sürer?

Bu program, genellikle 4 ay sürer. Öncelikle, kan tahliliniz alınır ve 2 hafta içerisinde kan tahlili raporlarınız gelir.

Hastanın bu raporları ile birlikte; kullanması gereken bir takviyesi varsa, eczaneden alması gereken bir ilacı, enzimi vs. varsa, bunların düzenlenmesini yaparız. Şunu da unutmamak gerekiyor; bazen, vücutta bir şeyin depolanması için, başka bir şeye daha ihtiyaç vardır. Bazen, vücuttaki bir şeyin atılabilmesi için, başka bir organımızın da daha sağlıklı olmasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle, bunların iyice saptanması ve dişli çarkların tekrar yerine konması gerekir.

Medikal detoks, metabolik balans sağlama işlemidir. Dolayısıyla, ben medikal detoksu, aklınıza gelebilecek her şeyde kullanıyorum. Akne tedavisinde, egzama tedavisinde, alerjiler, sseboreik dermatitler… Yani, cildin kustuğu bütün rahatsızlıkların altında metabolik hangi problemler olduğuna mutlaka bakıyorum.

Size bir örnek vereyim; ergenlik döneminde akne çıkarmak çok normaldir. Çünkü, biliriz ki hormonlarımız daha yeni değişmekte ve bir balansı yoktur. Ancak, sonrasında, 30’lu ve 40’lı yaşlarda, “Ben hiç akne çıkarmamıştım, 30’lu yaşlarda ilk defa çıkartıyorum” diyebilir.

Böyle bir hastaya, akne tedavisi yaptığınız 15-25 yaş kategorisi gibi yaklaşamazsınız. Çünkü, o hasta size şunu söyler; “Benim, belli bir yaştan sonra vücudumdaki bağışıklık dinamiklerinin arasında bir oynama var. Ve, aslında bu oynayan şeyler yüzünden cildim akne kusuyor. Bu hormon da olabilir, mineral de olabilir, stres de olabilir ve birçok etkene dayalı olabilir. Bunu çözersek eğer, gerçek anlamda o hastayı tam tedavi etmiş oluruz.

O hastanın cilt inceleme işlerini planlarken; cilt bakımı, peeling, lazer, nelerden faydalanacaksam, vücudunu da arındırmadan faydalanıyorum. Bunu yaparken yanıma aldığım destek tedaviler de var. Örneğin; ozon tedavisi ve glutatyon tedavisi.

Zayıflama ve Medikal Detoks

Zayıflamada şuna inanıyorum; diyet dediğimiz şeyin kişiye özel olması gerekiyor. Nasıl ki, ben bireysel ve bütünsel tıbba inanıyorsam, kişiye yönelik, özel plan ve program yapmaya inanıyorsam, zayıflamada da bu şekildedir.

Evet, kalori hesabı yaparak zayıflayabiliriz. Bir sürü diyet var. Ancak, acaba vücudunuz hangi diyeti istiyor? Bunu bulmamız gerekiyor.

Vega testten alınan sonuçlar ile; sizin aslında kaç saatte bir beslenmeniz gerektiği, gece ne kadar süre aç kalmanız gerektiği, katı gıdaları nasıl tüketmeniz gerektiği gibi birçok şeye bakıyorum. Dolayısıyla, bu aynı zamanda bir mindfulness sistemi oluyor.

Vücudunuza doğru bir format atarsak, zaten vücudunuz o formatla birlikte yaşamak isteyecektir. Yağlarınızı atıp, bunu sizi yormadan, üzmeden, tam tersine enerjinizi yükselterek yapacaktır. Zayıfladıktan sonra da kilo kontrolünü sağlamak artık zor olmayacaktır. Bence, şimdiden aklınıza yattı! Gelin, biraz daha detaylandıralım…

Birçok insan şunu söyler; “Ne yesem yarıyor, kilo alıyorum”. Başka birisi şunu söyler, “Gece midem kazınıyor, buzdolabını açmadan uyuyamıyorum, zaten midem kötü oluyor”. Bunların hepsinin, aslında biyolojik yapınızda, altta yatan bir şeyle ilgisini bulmamız gerekiyor. Örneğin; gece midesi kazınan birçok hastada bulduğum şey, bir Candida’dır. Bağırsaklarınızda bir Candida gibi bir mikrop varsa; canınız sütlü tatlı ister, çikolata ister, şeker ister ya da özellikle süt ürünleri ister. Dolayısıyla, böyle insanlar hem geceleri mideleri kazınır hem de geceleri atıştırma olarak daha şekerli gıdalar tercih ederler. Aklınıza, yine çok yattı değil mi?

Bunun gibi örneklere bakacak olursak, sizin Vega Test’inizden, vücudunuzdan çıkan bütün sonuçları ele alarak, normal kilo alımınızı ya da vermenizi etkileyenleri tek tek ayıklamak gerekiyor. Ayıkladıktan sonra, o dişli çarklar tekrar çalışmaya başlıyor.

Aslında, bütün vücutlar kendini belli bir kiloda tutmak ister. Yalnızca, yaz ve kış arasında +/- 2 kilo ile oynamak ister. Ben, bunu çok uzun yıllardır kendime yapabiliyorum. Ama bunu nasıl yapabiliyorum? Evet, ben de pasta, hamur işi yiyorum ama mindfulness mantığıyla tüketiyorum. Çünkü; bir haftalık programımda, etim de köftem de sebzem de ya da yiyeceğim diğer hayvansal ürünler de belli bir dengede gidiyor.

Vücudum, zaten aynı şeyleri üst üste istemiyor. Öğle yemeğinde et yediysem, akşam yemeğinde et canım istemiyor, ertesi gün öğlen de istemiyor gibi düşünün. Bu bir mindfulness’tir. Vücuda istediğini verecek şekilde ve verdiğinizde de bunun vücudunuza yararlı olacağını bilmek, bir mindfulness’tır.

Örneğin; canınız muz çekiyorsa, belki o an potasyumunuz düşmüş olabilir. Ya da şekerinizde bir düşüklük olabilir. Ancak, vücudun isteği ile aldığı arasında denge sağlamak için, sizin test raporlarınızın gözükmesi gerekir. Bana gelen bilgilerden bir tanesi de şu oluyor; “Ben, çok yoğun check-up’lar yaptırıyorum. Mutlaka, onlardan bir şey çıkardı”. Evet, haklısınız. Check-up’larınız, ana hastalıkları yakalamak içindir.

Bir buzdağı hayal edin. Buzdağı oluşurken, önce bir alt katmanı vardır, sonra suyun üzerine çıkan bir katmanı vardır. Siz, suyun üzerine çıkan katmanı görebilmek için hastaneye başvurursunuz. Orada, suyun üstüne çıkacak katmanı ayrıştırmak için bazı tahliller yapılır. Kimseye binlerce parametre işaretlenerek tahlil yapılamaz. Bu, zaten dünya sağlık sistemlerinin hiçbirine uygun bir şey değil.

Ancak, koruyucu hekimlik dediğimiz kısım ya da daha sağlıklı yaşam yönetimi dediğimiz kısım; buzdağının alt tarafıdır. Kişinin o anki kondisyonuna baktığımızda, mutlaka aslında bize ipucu veren bulguları vardır ama biz bazen onlarla yaşamaya alışırız. Yani, sürekli gaz sıkıntısı yaşamaya alışan insanlar da vardır ya da ağız tadının bozuk olmasına da alışanlar vardır. Sık sık saçlarda dökülme atağı geçirmeye ya da arada bir döküntü, kaşıntı geçirmeye de alışanlar var. Ya da, kronik hastalığı olup, bu kronik hastalığı artık ilerliyor olduğunu da kabul edenler var.

Tam olarak buradan bahsediyorum! Mutlaka, vücudumuzda değişen parametrelerin bir açıklamasını bulmamız gerekiyor. Artık, gelişen teknolojiler ile birlikte, sağlık sisteminin bunları açıklayabilecek parametreleri var.

Vega Test’ten 6 yıldır faydalanıyorum. Şimdiye kadar, birçok zayıflama, alerji, egzama, döküntüler, akne gibi hastalıkları tedavi ettim. Üzerine, kişinin daha kaliteli yaş almaya ihtiyacı varsa ya da depresyonu, yorgunluğu varsa, onlara da yeni bir ateşleyici körük haline getirdik. Dolayısıyla, medikal detoks 7’den 70’e herkesin ihtiyacı olan bir şey.

Hava aynı hava değil, toprak aynı toprak değil!

Yediğimiz içtiklerimizin besin değerlerini artık bilmiyoruz, havada artık karbonmonoksit miktarı da çok yükselmiş durumda. Doğru takviye kullanımı önemli ancak bunun için de bazı testlere ihtiyaç var. Bazen, aylarca omega-3 içersiniz ama sizin gerçek ihtiyacının CoenzimQ10’dir ya da bir probiyotiktir. Bunların ayrıştırılması gerekiyor.

Dolayısıyla; doğru beslenme, doğru takviye kullanımı ve doğru sağlık-güzellik için, ayrıştırılarak tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle; güzellik için iyilik, sağlık bir arada olmalı, medikal detoksu da hayatınıza dahil ederek daha iyi değerlere kavuşabilirsiniz.

Bugünlük benden bu kadar. Şimdilik hoşça kalın!