İş dünyasında, zorlu kararlar vermek için zihinsel olarak güçlü olmamız gereken anlar vardır.

Liderlik ederken çok sayıda bilgi arasında yolumuzu bulabilmek için zihinsel güce ihtiyacımız olur.

Yaşamımızda da zihinsel olarak sağlıklı olmamızı gerektiren ve hızlıca iyi kararlar vermeyi gerektiren anlar olur.

Bu anlarda zihinsel olarak güçlü olmanız gerekir. Yani duygularınızı yönetmeli, düşüncelerinizi ayarlamalı ve durum ne olursa olsun pozitif eyleme geçmelisiniz.

Ancak fiziksel güç gibi, zihinsel güç de durduk yere ortaya çıkmaz. Geliştirilmesi gerekir.

Zihinsel olarak daha güçlü hale gelmenin 15 etkili yolu şöyle:

Ana Odaklanın

Zaman zaman ortaya çıkan zorluklar irademizin esneme ve değişme gücünü test ederler. Yapabileceğiniz en kötü şey durumu gözardı etmek ve çözüm geliştirmeyi geciktirmektir. Mücadele şu anda başlar ve zorluk da şimdi vardır. Enerjinizi şu ana verin ve önünüzde olan şeyi gözden kaçırmayın. Ana odaklandığınızda işleri yoluna koyacak gücü de bulabilirsiniz.

Zorlukları Benimseyin

Zihinsel güç önümüzdeki engelleri bir basamak olarak görme yeteneği kazandırır. Engelle karşılaştığımızda, bunun bir çıkmaz sokak olmadığını, daha derin bir anlayış ve bilgiye giden yol olduğunu fark edebiliriz.

Zihin Egzersizi Yapın

Kaslarınızda olduğu gibi zihninizin de güç kazanmak için egzersiz yapması gerekir. Gelişim ve büyüme için sürekli çalışmak gerekir ve kendinizi son zamanlarda zorlamadıysanız, sandığınız kadar gelişememiş olma ihtimaliniz var. Zihinsel güç pek çok küçük kazanç ile elde edilir ve her gün verdiğimiz kararlar ile sürdürülür. Güç kazanmak için zihinsel dayanıklılığınızı arttıracak günlük işler yapın.

Kendinizi Zorlayın

Albert Einstein şöyle demiş: “Kolayca erişilebilecek hedefleri kovalamamak gerekli. En büyük eforu sarfederek zar zor erişebileceğiniz hedefleri kovalamalısınız.” Kendinizi küçük görmek ve güvenli tarafta kalmak başarılı olmanıza engel olur. Kendinize ve yeteneklerinize inandığınızda, hayallerinizin ötesine geçebilirsiniz.

Pozitif Tepki Verin

Karşınıza çıkan her şeyi kontrol edemezsiniz ancak bunlara nasıl tepki vereceğiniz sizin kontrolünüz altındadır. Başınıza gelen şeyler önemlidirler ancak tepkiniz kadar önemli değillerdir. Tepkilerinizi kontrol altına aldığınızda yaşamınızda ve liderliğinizde inanılmaz ilerlemeler olur.

 

 

Mindfulness’i Benimseyin

Mindfullness pratiğinde odağınızın kontrolünü ele alırsınız ve dikkatinizi vereceğiniz şeye dair niyetlice hareket edersiniz. Bu bir duygu, düşünce, inanç, tepki veya çevreye dair bir şey olabilir. Mindfulness uygulamasında her şeye meraklı, yargılayıcı olmayan, açık ve kabul edici bir yaklaşım sergilemeniz gerekir. Zihinsel olarak güçlü ve dirençli olmak için gerçekte ne istediğinize odaklanmak için vakit ayırmalısınız.

Korkularınıza Yenilmeyin

Dirençli ve zihinsel olarak güçlü olmak demek, korkularınızla nasıl başa çıkacağınızı bilmek demektir. Korkutucu durumlara bunun sizin büyümeniz için bir fırsat olduğunun farkında olarak girerseniz, güveniniz korkunuzu yener.

Kendinize Karşı Konuşmalarınızın Farkında Olun

Başkalarına karşı nasıl konuştuğumuzla o kadar meşgul oluruz ki, kendimize konuşma şeklimizi takip etmeyiz. Kendinize karşı da başkalarına karşı olduğu gibi pozitif ve destekleyici olun çünkü zorlu zamanlar geldiğinde bunu aşabileceğinize inanmanız gerekiyor. Kişisel şüphelerinizi pozitiflik ile değiştirin.

Yapamam Demeyin

Bir şeyi yapamayacak gibi göründüğünüzde, odağınızı pozitif tutun. Yapmanız gerekiyor. Yapamam, asla, olmaz, gibi kelimeler yerine yapabilirim gibi daha pozitif kelimeler kullanın.

Başarıya Doğru Atlayın

Winston Churchill bir defasında şöyle demiş: “Başarı, tutkuyu kaybetmeden başarısızlıktan başarısızlığa atlamaktır.” Sonuna kadar direnmek her zorlukla yüzleşmenizi sağlar ve yenilmeden zorlukları aşabilirsiniz. Hiç bir şey yapmadığınız için hayat boyu yaşayacağınız büyük bir pişmanlık yerine bir şeyler öğrendiğiniz hayat boyu yaşanmış küçük başarısızlıklar yaşayın.

Çözüm Bulun

Daima problemler olacak. Her işin bir karmaşası ve zorluğu var ancak vaktinizin %90’ını çözümlere ve sadece %10’unu problemlere harcamayı öğrenirseniz, patinaj çekmek yerine etkili şekilde tepki vermeyi öğreneceksiniz.

Şükredin

İş dünyasında genelde şükranı gözardı ederiz. Şükran her gününüzü bir festivale çevirebilir ve rutin işinizi eğlenceli hale getirir, sıradan fırsatları müteşekkir olduğumuz fırsatlara çevirir.

Kendinizi Fırtınaya Hazırlayın

Zorluklar kaçınılmazdırlar. En iyi şekilde hazırlanın ve böylece tüm gücünüzle savaşın ve çözüme ulaşın.

Anlarınızı Tanımlayın

Ne kadar ileri gidebileceğinize dair endişeleriniz olduğunda, ne kadar yol aldığınızı düşünün. Yüzleştiğiniz şeyler, kazandığınız savaşlar, üstesinden geldiğiniz korkular için kendinize hakkınızı verin.

Her Günü Bir Kovalamaca Haline Getirin

Zihinsel gücün büyük kısmı ekstrem durumlarda geliştirilip gösterilmez, günlük yaşam ve liderlik ile ortaya çıkar.

Pozitiflik, hazır olmak, irade, disiplin, odaklanma ve uzun vadeli bir görüş size iyi hizmet eder. Zihinsel gücü deneyimleyin ve zaman içerisinde ne kadar güçlü olduğunuza şaşırın.