Yaşa göre belirlenen hamilelik istatistikleri hakkında bilgi sahibi olduğunuz zaman 20’lerinizde, 30’larınızda, 40’larınızda ve sonrasında hamile kalma şansınızı arttırabilirsiniz.

Karnınızın içinde ne olup bittiğinin ilginizi çektiği tek zaman adet döneminiz ise yalnız değilsiniz. Kadınların çoğu için hamile kalmak büyük bir soru işaretidir. Bu yazıyı, hamilelik hakkında hızlı bir kurs olarak düşünebilirsiniz.

Öncelikle, temel şeylerle başlayalım: Doğduğunuzda 1 ila 2 milyon yumurtanız vardır ve bu yumurtalar hayatınız boyunca sahip olacağınız yumurtalarınızdır. İlk adetinizle birlikte yumurta sayınız yaklaşık olarak 300 bine düşmüştür.

12 ila 52 yaşları arasında bir kadının 500 defa yumurtladığını ve bu yumurtaların hepsinin sağlıklı olmadığını düşünürsek hamilelik gerçekten uygun olan az sayıda seçilmiş yumurta olduğunu görürüz.

Üstelik durumu daha da kötü hale getiren bir durum da var ki o da insan üremesinin tamamen etkin olmamasıdır. Adet döngünüz içerisinde sadece bir hafta boyunca hamile kalma şansınız yüksektir ve insanların pek az bir kısmı o bir haftada bebek sahibi olmak için kendilerini adayabilir. Bu nedenle her yaşta hamile kalma şansınız hakkında bilgi sahibi olmanız, gereken şartların çoğunu yerine getirmenizde yardımcı olacaktır.

20’lerin Başı (20-24 yaş)

İşte, bebek yapmak için mükemmel zamanlar! Bir kadın 21 yaşındayken, yumurtalarının yüzde 90’ı kromozom olarak normaldir, bu da sağlıklı bir bebek sahibi olma şansını arttırır. Kadın doğurganlığının en üst noktaya vardığı yaş ise ortalama olarak 24’tür.

25 yaşın altında olan kadınların, her ay hamile kalmayı denemeleri halinde bir yıl içinde hamile kalma ihtimalleri yüzde 96 olmaktadır. Erkek, 25 yaşın altındaysa bu oran yüzde 92’ye düşmektedir. Çünkü genç çiftlerde genelde doğurganlık ile ilgili sorunlar erkek tarafında olmaktadır. Sorunların pek çoğu kolayca tedavi edilebilir ve hamile kalma bir yıldan uzun sürmediği sürece bir uzmandan yardım almak gerekmez.

20’lerin Ortaları ve Sonları (25-29 yaş)

25 ila 34 yaşları arasında, bir yıl denedikten sonra hamile kalma olasılığınız yüzde 86 olmaktadır. Düşük olasılığı yüzde 10’dur ve bu oran, 20’lerin başlarındaki orandan sadece çok az yüksektir. Şimdiye kadar ne yapıyorsanız onu yapmaya devam ederseniz bir yıl içinde bebek sahibi olma ihtimaliniz var. 12 ay boyunca başarılı olmayı denemeden önce bir uzmana danışmanıza gerek yoktur.

30’ların Başı (30-34 yaş)

Hamile kalma şansınız hala yüksektir. Bir yıl boyunca hamile kalmayı deneyen çiftlerde başarı oranı yüzde 86’ya kadar çıkmaktadır. Bu yaş aralığındaki tek değişim, 30 yaş ile birlikte düşük olasılığının yüzde 20’ye yükselmiş olmasıdır.

Genelde 30’larınızın başında, bir yıl başarısız olmadan önce doğurganlık tedavisi görmeye ihtiyacınız olmadığını söylenir. Ancak bazı doktorlar 9 ay deneyip de hamile kalamama durumunda bir kadın doğum uzmanınıza görünmenizi tavsiye ederler.

Bu sayede doktorunuz, 35 yaşından sonra doğurganlığınız hızla azalmaya başlamadan önceki zamanda ortada herhangi bir sorun varsa tespit edebilir ve tedavi önerebilir.

30’ların Ortaları ve Sonları (35-39 yaş)

Bu yaş aralığında, özellikle de 37 yaşından önce hamile kalmak için hala iyi bir şansa sahipsiniz. 35 yaşında pek çok kadının bir ay içinde hamile kalma şansları yüzde 15 ila yüzde 20 arasında olmaktadır. Bu, bir yıl içinde hamile kalma olasılığının yüzde 78 olduğu anlamına gelmektedir.

Ancak 35 yaş ile birlikte doğurganlık azalmaya başlar. Bunun en yaygın nedeni yumurta kalitesinin azalmasıdır. İşe yarar çok sayıda yumurtanız olabilir ancak bu yumurtaların daha fazla kromozomal kusurları olduğu için bu durum, yumurtaların hayatta kalabilme yeteneklerini etkileyebilmektedir. Ayrıca düşük, Down sendromu ve anormal gebelik açısından da biraz daha yüksek riske sahip olursunuz. Aşılama (inseminasyon), yardımcı üreme tekniklerinden daha az invazif bir yöntemdir ve işe yarayabilir, ancak tüp bebek tedavisi daha iyi bir tedavi seçeneği olabilir.

Son olarak, şu an hamile kalmayı düşünmüyorsanız sonraki bir tarihte kullanılmak üzere yaşayabilecek yumurtalarınızı dondurmak için son şansınız olabilir. Bir kadın, yumurtalarını 40 yaşına kadar dondurabilir, ardından yıllar sonra hatta 40’lı yaşlarının ortasında bile hamilelik şansı yüksek olabilir.

40’ların Başları (40-44 yaş)

İlerleyen yaş ile birlikte yumurta kalitesi ve miktarı azalır. Bu aşamada, hamile kalmayı ve hamileliği sürdürmeyi zorlaştıran yeni zorluklar ile karşılaşırsınız.

Bir kadın 40’larındayken yumurtalarının yüzde 90’ı kromozomal olarak anormaldir. Bu dönemde yardımcı üreme tekniklerinden yararlanmak daha yaygındır ve bunun nedeni sadece yumurta sorunlarından kaynaklanmamaktadır. Erkek partnerin daha yaşlı olması ile ilgili sorunlar olabilir ve yaş ile birlikte bazı kadınlarda rahim içi zar sorunlarında artış olabilmektedir. Rahim iç zarı yaş ilerledikçe incelir ve buraya giden kan azalır. Bu da yumurtanın yerleşmesini daha zor bir hale getirebilmektedir.

Menopoza yaklaşan kadınların adet döngüleri kısalmaya başlar (Menopoz başlangıcı genelde 40-60 yaşlar arasındadır). Bu ise döngüler kısaldıkça, döngü içinde yumurtlamanın dokuz güne kadar daha erken gerçekleşmesine neden olabilir. Bu nedenle cinsel ilişkinin yumurtalama zamanı gerçekleşmesi için zamanlamayı ayarladığınızdan emin olmalısınız.

Bu yaşlarla ilgili olarak bilinmesi gereken en önemli şey, doğal yollardan hamile kalmak için yumurtlama zamanı her iki günde bir cinsel ilişkiye girmeniz gerektiğidir. Yumurtlamanın yaklaştığını gösteren en iyi işaret, berrak vajinal sıvıda yaşanan artıştır. Ayrıca yumurtlama testleri de cinsel ilişkinin zamanlaması konusunda yardımcı olabilmektedir. Üç aydan fazla bir süredir hamile kalmayı deniyorsanız bir an önce doktorunuzu görmeniz gerekir.

40 yaşından büyük olan kadınlarda, aşılama ile birlikte uygulanan geleneksel tedaviler düşük başarı oranlarına sahiptir. En iyi seçenek tüp bebek olmaktadır. 42 yaşındaki bir kadının rahmine beş embriyo yerleştirildiğinde hamilelik şansı yüzde 10 ila yüzde 20 arasında olmaktadır (Hamilelik başarılı olduysa çoğul gebelik yaşanma şansı yüzde 20’dir ve bunun da kendi riskleri vardır). Düşük yumurtalık rezervine sahip olan ve sadece birkaç embriyo üretebilen kadınlarda ya da 43 yaşın üstündeki kadınlarda yumurta bağışı en iyi seçenek olmaktadır.

45 Yaş ve Üstü

45 yaşındayken bir kadının hamile kalma şansı yüzde 3-4’ten fazla olmamaktadır. Bu, hamile kalmanın imkansız olduğu anlamına gelmese de tüp bebek başta olmak üzere yardımcı üreme teknikleri neredeyse her zaman gereklidir.

Daha az yumurtanız kaldıkça kromozom anomalileri olabilir, bu nedenle tüp bebek tedavisinden önce tarama yapılması çok önemlidir. Hamile kalma konusunda başarı oranının yüzde 0-1 arasında olduğundan 46-50 yaşları arasında daha genç kadınların bağışladığı yumurtalar kullanılabilir.

40’larının ortasındaki bir kadın biyolojik hamilelik yaşamak istiyorsa yumurta bağışı en iyi seçenektir. Sağlıklı, 25-30 yaş aralığında olan bir kadının yumurtası ile hamile kalmak ve hamileliği sürdürmek daha kolay olmaktadır. Menopozda olunsa bile başarı şansı yüzde 60 ila yüzde 65 arasında olmaktadır.

Her Yaşta Hamile Kalma Şansınızı Arttırmanız için Yapmanız Gerekenler

Yaşınızdan bağımsız olarak, hamile kalma şansınızı yumurtalamanın tam olarak ne zaman gerçekleştiğini hesaplayarak en yükseğe çıkarabilirsiniz.

Yumurtlama genelde, adet döngünüz ne kaç gün olursa olsun sonraki adetinizden 14 gün önce gerçekleşir. 34 günlük bir döngünüz olduğunu düşünürsek 20. gün civarı yumurtlama gerçekleşir. 26 günlük döngüsü olan bir kadın ise 12. günde yumurtlar. Yumurtladığınız gün ne zaman olursa olsun, o tarihten beş gün öncesi ve takip eden iki gün için cinsel ilişkiye girmeyi planlamalısınız.

Yumurtanın salınımı gerçekleşmeden 1 ila 4 gün önce berrak, kaygan vajinal mukus üretmeye başladığınız zaman yumurtlamanın yaklaştığını bilirsiniz. Bir diğer tahmin yöntemi ise yumurtlama testleridir. Bu testler yumurtalamaya hazırlandığınızı gösterdiğinizde doğurganlık penceresini yakalamak için sonraki iki gün ilişkiye girmeniz gerekir. En iyi pencereyi yakalamak için 24-36 saat içinde cinsel ilişkinin gerçekleşmesi gerekir.