Artık tüm dünya meditasyona karşı sıcak bakmaya başladı. İnsanlar artık meditasyonu duydukları zaman gözlerini devirmiyor ya da homurdanmıyorlar. Şu bir gerçek: Meditasyon gerçekten işe yarıyor.

Günümüzün hızlı tempolu kurumsal yaşamı, sosyal yaşam ve teknoloji istilasına uğramış dünyasında meditasyonun cazibesini inkar edemeyiz. Hayatımız gittikçe stresli hale geliyor ve bu adrenalin yorucu olabiliyor. Vücutlarımız anksiyete ve yorgunlukla kuşatılmış durumda. Meditasyon, fırtınanın ortasında sakinlik sağlar ve arada sırada herkes bundan fayda sağlayabilir.

Meditasyonun sağladığı en belirgin fayda stresi azaltmasıdır. Rehberli meditasyon, zihni gündelik endişelerin yarattığı sesten kurtarmaya ve tek bir noktaya odaklanmaya zorlar. Bu nokta zihnin rahatlamasına olanak tanır. Tüm gerginliğin atılmasına ve sürekli olarak şimdiki zamana odaklanmaya yardımcı olur.

Meditasyonun vücut üzerinde sağladığı etkiler hemen gerçekleşir. Beyin, artık adrenalin bezlerine savaş ya da kaç sinyalleri göndermediği için adrenalin ve kortizol üretimi devam etmez. Bu da en sonunda kızgın bir sobanın üzerinden saatler boyunca uzaklaşarak vücudun hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğunu düşündüğü hormonları ürettikten sonra sonunda dinlenmek için ihtiyacı olan zamanı bulmasını sağlar.

Adrenalin, damarlarınızdan çıktıktan sonra kendinizi mucizevi bir şekilde stresten uzaklaşmış, daha sakin, daha rahatlamış ve daha odaklanmış hissedersiniz. Vücudunuz artık stres-tepki modunda değildir. Artık tekrar kendiniz gibi hissedebilirsiniz.

Bilim dünyası da bu duruma katılıyor. Teksas Teknik Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, mindfulness meditasyonunun deneklerde anksiyeteyi önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. Yapılan bir diğer meta-analizde ise farklı mindfulness temelli stres azaltma (MBSR) teknikleri incelendi. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre MBSR, klinik ya da klinik olmayan sorunlarda pek çok bireye yardımcı oluyor.

Kulağa iyi geliyor, değil mi? Meditasyonun etkileri bunlarla bitmiyor. Meditasyon, hem zihniniz hem de vücudunuz için çok sayıda fayda sağlıyor. Bu faydaların pek çoğu şaşırtıcı gelebilir. Meditasyonun faydalarını, sağlığınız ve zindeliğiniz için ne anlama geldiğini aşağıda okuyabilirsiniz.

Meditasyon kilo vermenize yardımcı olur

Gelin meditasyonun ilginç bir faydası ile başlayalım. Derin nefes alarak oturmanın ve içe dönmenin sadece zihin için işe yaramadığı ortaya çıktı. Stresli olduğumuzda adrenal bezleri aşırı miktarda kortizol üretir. Kronik yüksek kortizol seviyeleri ise zamanla mide çevresinde ve diğer bölgelerde yağ birikmesine neden olur. Meditasyon, kortizol seviyelerinin düşük olmasını sağlayarak hormonlara bağlı olarak bel çevresi yağının artması riskini azaltmaya yardımcı olur.

Ayrıca araştırmalar mindfulness meditasyonun tıkınırcasına yeme riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Çok sık stresli olan insanların kendilerini mutlu etmek için aşırı yeme ya da “duygusal yeme” eğilimleri olmaktadır. Diyet yapıyorsanız ve sorununuzu belirlemek istiyorsanız meditasyon cevabınız olabilir.

Daha iyi uyumanıza yardımcı olur

Günlük olarak meditasyon yapmak daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Uygulamalı Psikofizyoloji ve Biyogeribildirim dergisinde yayınlanan bir araştırmada Kriya yoganın (meditasyon egzersiz türü), kronik insomnia yaşayan insanlardaki etkileri incelendi. Araştırmada toplam uyku süresi, uyku etkinliği, uyku kalitesi ve depresyonun meditasyon yapan insanlarla iyileşme gösterdiği görüldü. İyi bir uyku ile iyi sağlık, daha hızlı kilo kaybı ve düzelmiş beyin fonksiyonları birlikte geliyor.

Daha iyi ilişkiler kurmanızı sağlar

İnsan zihni ya geçmiş olayları kurcalama ya da gelecek hakkında çılgınca planlar yapma eğilimine sahip. Zihniniz başka yerdeyken kendinizi gittikçe sevdiklerinizden daha uzakta bulabilirsiniz. Mevcut pişmanlıklarınız ve endişelerinizin bir parçası olmak sinir bozucu ve zor olabildiği için aileniz ve arkadaşlarınıza ilgi göstermelisiniz.

Her gün rehberli meditasyon yaparak şimdiki zamanda yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu ayrıca etrafınızdaki insanlara ve mekanlara daha fazla odaklanabilmenizi sağlayacaktır. Sevdiğiniz insanlarla aranızda daha büyük bir bağ hissedebilirsiniz. Ayrıca hayatınızdaki insanlarla daha sağlıklı ilişkiler geliştirebilirsiniz.

Üretkenliği arttırır

Meditasyon, gün boyunca daha iyi çalışmanızı ve üretken olmanızı sağlar. Transandantal meditasyon ile işteki üretkenlik arasındaki ilişkiyi değerlendiren bir araştırmada meditasyonun büyük bir fark yaratabildiği görüldü. Meditasyon yapan katılımcılar artan iş tatmini, daha iyi performans ve süpervizörleri ile iş arkadaşları arasında daha iyi ilişkiler gözlemledi.

Teslim tarihi yakın bir işiniz varsa ve gerekli motivasyonu bulmakta zorlanıyorsanız parka inerek 10 dakikalığına rehberli meditasyon yapmayı deneyin.

Beyninizi yeniden inşa eder

Meditasyonun zihniniz ve vücudunuz üzerinde sağladığı faydalara şüpheci yaklaşıyorsanız bu madde size göre. Harvard Tıp Okulu’ndaki araştırmacılar, meditasyonun beyin üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Araştırmacılar, sekiz haftalık bir süreç boyunca MR tarama kullandılar. Sonuçlar, kontrol grubunda hiçbir değişiklik olmadığını gösterirken düzenli meditasyon yapan kişilerin beyinlerindeki gri maddede ciddi artışlar olduğunu gösterdi.

Gri madde, merkezi sinir sisteminin önemli bir parçası. Gri madde, beynin kas işlevini, görmeyi, duymayı, hafızayı, duyguları ve konuşmayı kontrol eden bölgelerinde bulunuyor. Evet, bu yüzden oldukça önemli bir mesele. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre kontrol grubu ile karşılaştırıldığında MBSR grubundakilerin beyin analizlerinde posterior singulat kortekste, temporoparietal bağlantıda ve beyincikte artış olduğu  görülüyor.Türkçe ifade etmek gerekirse beyniniz büyüyor.

Sabah insanı olmanızı sağlayabilir

Sabahları erken kalkmaktan nefret ediyorsanız meditasyon yapmak iyi bir fikir olabilir. İlk uyandığınız an birkaç dakikalığına meditasyon yapmanız zihninizi temizlemeye ve gün boyunca enerjik olmanıza yardımcı olacaktır. Yapmanız gereken görevlere odaklanabilir, gün ile alakalı ne endişeniz varsa bunlar hakkında rahatlayabilir ve hiçbir zaman kurtulamayacaksınız gibi görünen uykululuk halinden kurtulabilirsiniz.

Anksiyete ve depresyonu rahatlatır

Araştırmalar, meditasyonun anksiyete ve depresyon üzerindeki rahatlatıcı etkilerini defalarca kanıtladı. Uzmanlar, ruh halinde görülen bu pozitif etkinin insanların bir köşeye sıkışmış ya da çaresiz hissetmektense meditasyon yardımı ile sorunlara yönelik daha yaratıcı çözümler getirme yeteneklerinden kaynaklandığını düşünüyor. Örneğin, 2012 yılında yapılan bir araştırma Budist meditasyon yapan kişilerin, yapmayan kişilere göre daha iyi zihinsel esnekliklerinin olduğunu gösteriyor. Bu da meditasyon yapan insanların hayata karşı daha pozitif bakışlarının olmasından ve sorun çözerken daha efektif olmalarından kaynaklanıyor.

Cinsel hayatınızı düzeltebilir

Meditasyonun en şaşırtıcı etkilerinden biri cinsel hayatınızı önemli ölçüde düzeltmesi olabilir. Meditasyon öncelikle stresi azaltır yani kortizol seviyelerini azaltır. Artan kortizol, daha düşük libido ve orgazm ile ilişkili olduğu için daha çok meditasyon yaptıkça cinsel ilişkiden o kadar daha fazla zevk alırsınız.

Meditasyon daha fazla enerjinizin olmasını sağlar. Bu enerji sadece koşmak ya da daha üretken çalışmak için değil aynı zamanda yatağa girdiğinizde kullanmanız için de gereklidir. Son olarak meditasyon, odaklanmanızı ve şimdiki zamanda yaşama yeteneğinizi arttırır. Bu da partneriniz ile bağ kurmak ve cinsel ilişki yaşamak için önemlidir.