Sıvı altın olarak nitelendirilen anne sütü, şu anda yaşamınızdaki pek çok şeyden daha değerli durumdadır.

İlk yıl ve ötesinde o kadar emziriyorsunuz ki, işe gittiğiniz, gece dışarı çıktığınız veya bir seçeneğiniz daha olsun dediğiniz anlarda sütü pompalayıp depolamak isteyebilirsiniz.

Depolama seçenekleri kafanızı mı karıştırıyor? O halde yalnız değilsiniz. Sütü taze ve güvende tutmak için bilmeniz gereken her şeye değindik.

Depolama Rehberi

Sütü depolama şekliniz depolama sıcaklığı ve sütün taze veya daha önceden dondurulmuş olması ile bağlantılı.

Rehberimizde sütün bakteri barındırmaması için gerekenlere değindik ve ayrıca içeriğindeki besin değerlerinin korunmasına da özen gösterdik.

Taze süt aslında oda sıcaklığında pompalandıktan sonra bir süre daha dayanabilir ve sonrasında kullanabilir veya depolayabilirsiniz. Bunun ardından buzdolabına atmanız veya uzun vadeli depolama için dondurucuya koymanız gerekir.

Dayanma süreleri ve sıcaklık arasındaki ilişki şöyle:

25 dereceye kadar oda sıcaklığı: pompalamadan sonra 4 saat

4 dereceye kadar buzdolabı: 4-5 gün

Soğuk torbalar ile izole bir kutuda: 24 saat

-18 derece dondurucuda: 6-12 ay

Daha önce dondurulmuş olan çözülmüş sütte ise farklı kurallar işliyor:

25 dereceye kadar oda sıcaklığı: 1-2 saat

4 dereceye kadar buzdolabı: 24 saat

Dondurucu: Çözülmüş sütü tekrar dondurmayın.

Sütü nasıl depolarsanız depolayın, bebeğiniz bitirdikten sonra tüketimden arta kalanları 2 saat içerisinde atın.

Yukarıdaki zaman aralıkları zamanında doğmuş bebekler için. Eğer erken doğum bir bebek için pompalama yapıyorsanız değişkenlik gösterebilirler. Ancak insan sütünün erken doğmuş bebeklerin gelişim ve büyümesi için çok faydalı oldukları belirtiliyor.

Erken doğum bebekler için pompalanmış sütün zaman aralıkları biraz daha kısa ancak daha fazla detay için bir emzirme danışmanı ile görüşebilirsiniz.

Anne Sütünü Güvenle Depolamak

Ellerinizi daima ılık, sabunlu suyla yıkadıktan sonra pompa malzemelerine ve süte dokunun. Eğer sabun bulamazsanız en az %60 alkollü bir dezenfektan kullanabilirsiniz.

Pompalama için ipuçları:

  • Kullanmadan önce pompanızı kontrol edin. Kirli veya hasarlı yerler varsa bunlar sütü bozabilirler.
  • Süt pompalandıktan ve kaba girdikten sonra, miktarını, tarihini üzerine yazın. Islanınca silinmemesi için silinmeyen bir mürekkep kullanın.
  • Sonraki kullanıma kadar pompayı güzelce temizleyin ve açık havada kurutun. Böylece küf ve bakteri birikimine engel olabilirsiniz.
  • Elektrikli pompalarda mekanik kısmın hiç ıslanmaması gerekir. Bunlar ıslanırsa kuruması çok zor olur ve bu da küf birikimine sebep olabilir.

Dondurma için ipuçları:

  • Eğer taze sütü hemen kullanmayacaksanız, kalitesini korumak için doğru şekilde dondurmalısınız.
  • Donmuş sütü küçük miktarlarda dondurmaya çalışın. Böylece bebeğin bitirmeyeceği miktarları boşa harcamazsınız.
  • Kabın üst kısmında hacim artışı için biraz boşluk bırakın. Ayrıca süt tamamen donana kadar ağzını sonuna kadar sıkmayın veya kapatmayın.
  • Sütü kapı kısmında değil dondurucunun arka kısmında saklayın. Böylece onu sıcaklık değişimlerinden koruyabilirsiniz.

Çözdürme ve ısıtma için ipuçları:

  • Her zaman rotasyondaki en eski sütü kullanın.
  • Buzdolabında gece bırakarak çözdürebilirsiniz. Bebek öyle istemediği sürece ısıtmanız gerekmiyor.
  • Eğer ısıtıyorsanız, kabını bu süreçte kapalı tutun. Ilık su akışına tutun. Ayrıca bir ılık su kabına da koyabilirsiniz.
  • Sütü ısıtmak için mikrodalga kullanmayın. Bu uygulama süte zarar verebilir ve sütte bebeği yakabilecek sıcak noktalar oluşturabilir.
  • Bebeğe vermeden önce sütün sıcaklığına bileğinizden bakın. Eğer sıcaksa biraz soğuyana kadar bekleyin.
  • Yağ ve sulu kısmını karıştırmak için sütü çalkalamayın. Bunun yerine yavaşça karıştırın.

Depolama Seçenekleri

Anne sütünü buzdolabı ve dondurucuda saklamak için pek çok seçenek var. Hangisini tercih edeceğiniz bütçenize ve tercihlerinize bağlı.

Saklama Poşetleri

Tek kullanımlı saklama poşetleri kullanışlıdırlar çünkü düz şekilde donarlar ve dondurucuda daha az yer kaplarlar. İyi poşetler BPA ve BPS barındırmazlar, gıdalar için yapılmışlardır, önceden sterilize edilmişlerdir ve kaçırmazlar. Ayrıca tarih bilgilerini doğrudan üstüne yazabilirsiniz.

Bulunabilen pek çok seçenek pompayı direkt poşete vermenize imkan tanır ve böylece kirlenme olmaz. Bunların dezavantajlarından birisi saklama kaplarına göre daha kolay delinebilmeleri.

Buzluk organizerleri de bulabilirsiniz. Bu küçük aletler buzluk rafında dururlar ve en son pompalanan sütü en üste koymanıza olanak tanırlar. Emzirme zamanı geldiğinde en alttakini çekersiniz ve böylece en eski sütü kullanabilirsiniz.

Saklama Şişeleri

Eğer biraz daha fazla yeriniz varsa, şişede saklamak daha iyi olabilir. Şişeler tekrar kullanılabilirler ve bu nedenle daha az atık üretirler.

Direkt şişeye pompalamak, buzdolabı veya buzlukta saklamak ve sonrasında doğrudan şişeden emzirmek de mümkün. Şişeler bulaşık makinesine konularak kolayca temizlenebilirler.

Eğer şişe tercih ederseniz biraz etiket de alın çünkü üstüne tarih yazmanız gerekecek.

Saklama Rafları

Eğer daha az miktarda anne sütünü buzluktaki buz kısmında olduğu gibi bir rafta saklamak isterseniz bunları kullanabilirsiniz. Sütü rafa dökün ve dondurun. Gerektiğinde birer küp alın.

Silikondan yapılmış veya BPA, BPS  olmayan rafları tercih edin ve gıdalara uygun olsun. Ayrıca sütü soğuk yanığından korumak için üstü de kapanmalı.

Bu seçeneğin dezavantajı, sütü ne zaman pompaladığınızın kaydının biraz zor tutulabilmesi. Donduktan sonra küpleri başka bir kaba alabilir ve tarih yazarak saklayabilirsiniz.

Kullanılmaması Gerekenler

Eski kaplarda ve buz rafında sütü saklamamalısınız. BPA ve BPS bulunmayan, gıdaya uygun maddeler kullanmalısınız. Eğer kabın üstünde geri dönüşüm 7 etiketi varsa, bu BPA içerdiği anlamına gelir.

Cam ve plastik kapakların sıkı kapandıklarından emin olun. Eğer poşet kullanıyorsanız doğru şekilde kapandıklarından emin olun. Normal gıdalar için hazırlanmış poşetleri de kullanmaktan kaçının.

Ayrıca bebeğiniz hastaysa bir süreliğine eski sütleri kullanmayı bırakıp taze süt kullanabilirsiniz. Depolanmış sütün bebeğe faydaları devam eder ancak bazı hücreler zamanla yok olmaya başlayabilirler.

Buna ek olarak, taze anne sütünde bebeğin yakın zamanda maruz kalmış olabileceği hastalıkları önleyecek antikorlar bulunurlar. Bu nedenle hasta bebek taze sütten daha fazla fayda görür.

Sonuç Olarak

Yeterince pratik yaparak süt depolama işinde uzman olabilirsiniz ve bebeğiniz de siz nerede olursanız olun anne sütünün keyfini çıkarabilir.

Seçenekler fazla geldiyse, ilk olarak depolamaya başlamadan önce az miktarlar ile deneme yapabilirsiniz. Neyin işinize geldiğini öğrenin ve sonrasında bunu rutin haline dönüştürün. Bazı seçeneklerde esnekliğiniz daha fazla olabilir.