Norveç orman kedisi Norveç’in yerlisi bir kedidir ve yüzyıllar, hatta binyıllara dayanan bir geçmişi olabilir. Peri masallarında ve efsanelerde bile yer alır ve İskandinav tanrıçası Freya’nın arabasının altı dev kedi tarafından çekildiği söylenir. Bu kedilerin nerede ve nasıl evrimleştikleri bilinmiyor. Türkiye’de bulunan ve Bizans İmparatorluğu’na hizmet etmiş olan iskandinav savaşçılar tarafından getirilen uzun tüylü kedilerin soyundan gelebileceği gibi Rusya’daki sibirya kedisiyle de bağlantılı olabilir. Kısa tüylü kedilerin sert, kutuplara benzer bir iklimde evrimleşmeleri sonucunda doğal seçilimle de ortaya çıkmış olabilirler. Çünkü kalın bir alt kürkü vardır ve suyu kolayca atan bir üst katmanları vardır.

Norveççe skogcatt olarak adlandırılan bu orman kedisi evlerde, çiftliklerde ve samanlıklarda fare avcısı olarak çiftçiler ile birlikte yaşamış. 1938 senesinde Oslo’da bulunan bir fuarda sergilenmişler ancak 2. Dünya Savaşı nedeniyle onları bir tür olarak yetiştirme fikri ertelenmiş. Neyse ki savaşı zar zor da olsa atlatmışlar ancak 1970’lere kadar bu kedilere bir daha pek dokunulmamış. 1977 senesinde Avrupa Uluslararası Kedi Federasyonu tarafından bir tür olarak tanınmış. İki yıl sonra ise bir çifti ilk defa ABD’ye ihraç edilmiş. Tür bu zamandan beri Avrupa ve ABD’de popüler.

Boyutları

Bu kediler büyük kedilerdir. Erkekleri 6-10 kg veya daha ağır olabilirler ve dişileri birazcık daha küçüktür. Yavaşça olgunlaşır ve 5 yaşına gelene kadar tam olarak yetişkin sayılmaz.

Kişiliği

Kibar ve arkadaş canlısı olan norveç orman kedisi, aile bireylerini sever ancak onların devamlı olarak ilgisini istemez. İnsanlarla aynı odada bulunmaktan tatmin olur ve evde kimse yoksa kendini eğlendirebilir. İnsan yoldaşlığını takdir etse de, ziyaretçilere karşı biraz uzak olabilir. Ailede bile bir kucak kedisi değildir ancak arada bir kulaklarını ve çenesini sevdirmeyi sevebilir. Çok sesli konuşmaz ve sadece yemek gibi belli ihtiyaçları olduğunda ses çıkarır. Gözardı edilirse sesi yükselebilir.

Sürpriz olmayacak şekilde bu büyük ve atletik kedi iyi bir tırmanışçıdır. Onu genelde evin en yüksek noktasında bulursunuz ve bazı kedilerin aksine ağaçlardan ve yüksek yerlerden aşağı inme konusunda sorun yaşamaz. Vahşi ve çiftlik kedisi olmasından dolayı su geçirmez bir kürkü vardır ve bu nedenle iyi bir yemek için suda balık tutmaktan korkmaz. Dış mekanları sevse de evde sessiz bir hayat sürmeyi de sever.

Akıllı, bağımsız bir kedidir ve hızlıca öğrenir ve hep tetiktedir. Onu seven, onunla oynayan bir ailede olmayı sever.

Sağlığı

Tüm kedi türlerinde genetik kaynaklı olarak bazı sağlık problemleri olabilir. Norveç orman kedisi genelde sağlıklıdır ve 14-16 yıllık bir yaşam beklentisi vardır. Aşağıdaki hastalıklar bu türde görülmüşlerdir:

  • Glikojen depolama hastalığı IV: Bu nadir kalıtımsal hastalık glukoz metabolizmasını etkiler. Hastalığa sahip yavruların büyük kısmı ölü doğar veya kısa süre sonra ölür ancak bazıları 5 aya kadar bir işaret vermezler ve genelde bir kaç ay içinde ölürler. Etkilenmiş ve taşıyıcı durumundaki kediler için DNA testleri mevcut.
  • Hipertrofik kardiyomiyopati: Bir kalp hastalığıdır ve bazı kedi türlerinde kalıtımsaldır. Norveç orman kedisine kalıtımsal olarak geçtiğine dair bir kanıt yok.
  • Polikistik böbrek hastalığı: Bu genetik rahatsızlık böbrekleri aşamalı olarak yok eder. DNA testi ile tespit edilemiyor ancak 10 aylıktan itibaren ultrason ile teşhis edilebilir.
  • Retinal displazi: Retinada noktalara sebep olan bir göz kusurudur ancak kedinin görüşünü bozmaz.

Bakım

Norveç orman kedisinin uzun kürkünü haftada bir iki defa fırçalamanız gerekir. Eğer dolanmalar varsa kediyi kızdırmadan nazikçe bunları açabilirsiniz. Banyo nadiren gerekir ve bu iyidir. Su geçirmez kürkünden dolayı onu banyoda ıslatmak neredeyse imkansız olabilir.

Diş hastalıklarını önlemek için dişleri fırçalayın. Günlük diş bakımı en idealidir ancak haftalık fırçalama da hiç yoktan iyi olur. Gözlerinin kenarlarını günlük olarak yumuşak, nemli bir bezle silerek akıntıları alın. Gözler için bezin farklı kısımlarını kullanarak varolabilecek enfeksiyonları yaymaktan kaçının. Kulakları haftalık olarak kontrol edin. Eğer kirli görünüyorlarsa %50 su %50 sirke karışımına batırdığınız bir bez veya pamukla temizleyin. Kulak çubuğu kullanmayın çünkü kulak içine zarar verebilirler.

Kumunu çok temiz tutun. Tüm kedilerde olduğu gibi bu kedi de kumunu temiz ister. Ayrıca temiz bir kum kürkünü temiz tutmaya da yardımcı olacaktır.

Soğuk iklimlerde hayatta kalmaya eğilimlidir ancak yine de başka kedilerin taşıdığı hastalıklardan, köpek saldırılarından, araç kazalarından ve hırsızlıktan korumak için evde tutmayı tercih edebilirsiniz. Mümkünse dışarının keyfini sürebileceği büyük kafesler gibi alanlarınız olsun.

Kürk Rengi ve Gelişimi

Norveç orman kedisi uzun, kalın ve güzel kürkü, büyük boyutları ile bilinir. Başı ters üçgen şeklindedir ve çenesi sivridir, kümelenmiş büyük kulakları vardır. Büyük, badem şekilli gözleri yeşil, altın ve bakır rengi olabilir ancak bazı kedilerde mavi ve hatta farklı renklerde gözler de görülebiliyorlar. Orta düzeyde uzun bedeni güçlü görünür, göğüsleri geniştir ve kalçaları kaslıdır. Büyük yuvarlak patilerinde tırnaklar arasında tüyler vardır. Kabarık kuyruğu bedeni kadar uzundur.

Su geçirmez çift kürkünün uzunluğu değişir. Boyun kısmında kürk bir yaka gibidir ve yanlara doğru favori gibi gelir ve önde tam uzunluktadır. Kalçalardaki uzun tüyler arka bacakları saklar. Bedeninde kürkü uzundur ve akışkandır ancak mevsime göre değişir. Yaz zamanlarında kış aylarında göre çıplakmış gibi görünür. Kürkü herhangi bir renk ve desende olabilir, beyazlı veya beyazsız olabilir. Fakat çikolata, lavanta ve lila renkleri bulunmaz ve siyam kedisi gibi lekeli yerleri yoktur.

Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar

İnsancıl, tembel norveç orman kedisi çocuklu ve kedi seven köpeklere sahip aileler için idealdir. Ona kibar ve saygılı davranan çocukların sevgisini almayı sever ve çocuklarla her türlü oyunu oynamayı sever.

Diğer kediler ve kedi sever köpeklerle birlikte yaşamaktan da mutludur. Ancak hayvanları birbirine kontrollü bir ortamda alıştırın ve birlikte geçinmeyi öğrendiklerinden emin olun.