Yaz ayları geldiğinde konuşmalar genelde güneş kremleri üzerine olur ve güneşin yakıcı hale geldiği bu aylarda doğru şekilde güneşten korunmak elbette en önemli konudur. Ancak güneş yanıklarını soymanın ve renk değişiminin arasında bir de başka bir mevsimsel sorunu unutmamak gerekir: sivrisinek ısırıkları. Bu nemi seven sinekler yaz ayları geldiğinde tenimize yapışırlar ve pek çok kabartıya sebep olurlar. Azıcık açık giyindiğinizde hemen ısırıkların geldiğini hissedersiniz.

Eczaneden alabileceğiniz pek çok kaşıntı önleyici krem var. Ancak illa ki bunları aramak zorunda değilsiniz çünkü aşağıdaki malzemeler hali hazırda evinizde olabilirler.

Bal

Balın faydaları iki türlüdür: İlk olarak yatıştırıcıdır ve bu nedenle inflamasyona uğramış sivrisinek ısırığını biraz yatıştırmakta kullanılabilir. Uyguladığınız anda kabartıların hafiflediğini göreceksiniz. Daha da iyisi, moleküler düzeyde anti-inflamatuvar olduğu için geçmeyen kaşıntıya sebep olan inflamatuvar enzimleri bastırır. Bunun bilimsel araştırmalarla desteklendiğini de belirtelim. Yapılan küçük bir çalışmaya göre, manuka balı inflamatuvar cilt lezyonlarını iyileştirmiş çünkü balın bileşenleri çoklu inflamatuvar yolları kontrol etmişler.

Aloe

Güneş yanıklarına iyi gelen aloe, sinek ısırıklarına da iyi gelir. Bunun sebebi ağrılı yanıklara çözüm olmasıyla aynı şey olabilir: Araştırmalarda aloe bitkisinde bulunan aloin maddesinin cildin iyileşme sürecine yardımcı olan anti-inflamatuvar özelliklere sahip olduğu görülüyor. Kaşınmalar için de iyidir. Başka bir çalışmada, saboreik dermatit sahibi kişilerin kafa derisine aloe vera uygulamaları ile birlikte belirtilerde ciddi bir azalma görülmüş ve bu belirtiler arasında soyulma ve kaşınma da görülüyor.

Bu nedenle cildinizi kaşıdıysanız ve soyduysanız, biraz yatıştırıcı aloe sürebilirsiniz.

Papatya

Bu uyku zamanı çayının pek çok anti-inflamatuvar faydası var. Yüzyıllardır geleneksel tıpta yaraları iyileştirmek ve cilt tahrişini azaltmak için kullanılıyor ve bu nedenle sinek ısırıklarına karşı da iyi bir doğal çözüm. Cilt bakım ürünlerinde kullanıldığı zaman papatya cildi yatıştırıp sakinleştirebiliyor. Ayrıca sivilcelere de iyi gelebiliyor. İçindeki anti-inflamatuvar bileşenler sinek ısırıklarını iyileştiriyorlar. Ancak ısırıkların üzerine sıcak çay poşetlerini koymayın çünkü sıcaklık daha fazla inflamasyona sebep olabilir.

Yulaf

Cilt problemlerine karşı yulafın çok eski bir çözüm olduğunu duymuş olabilirsiniz. Cildi nemlendirmek için de yulaf banyoları kullanılabiliyor. Ancak huzursuz, inflamasyona uğramış cildi sakinleştirmenin yanında sinek ısırıklarına da iyi gelebiliyor. Kolloid yapıdaki yulafın ekstresinin ciltteki inflamatuvar bileşenleri azaltabildiği ve cilt kuruluğuna, soyulmaya, sertliğine ve kaşıntısına klinik faydalarda bulunabildiği belirtiliyor. Yulafta bulunan avenanthramitler ve ferulik asit büyük anti-inflamatuvar faydalara sahipler ve tahrişi yatıştırıyorlar, E vitamini gibi antioksidanlar ise cildin serbest radikallerden korunmasını sağlıyor ve yara izlerinin görünümünü azaltıyor, böylece cilt sivrisinek saldırısının kalıntılarından daha kolay kurtuluyor.

Sonuç Olarak

Sivrisinek nüfusu yaz ayları geldiğinde 0’dan 100’e çok hızlı gelir ancak ısırıldıktan sonra inflamasyonu azaltmanın bazı kolay ve doğal yolları var. Eğer bu dört bileşenden en az bir tanesi elinizde varsa denemeye başlayın ve işe yarayıp yaramadığını görün. Ayrıca bunları sivrisinek ısırıklarının yanında yüz maskesi olarak da değerlendirmek isteyebilirsiniz.