Her şeyinizi işinizde başarılı olmaya adamanız bazen kişisel alışkanlıklarınızdan fedakarlıklar yapmak anlamına gelebilir. Ancak yine de akşam vakitlerini kişisel gelişim için ya da sadece günün yorgunluğundan kurtulmak için kullanan başarılı insanlar bulunuyor. Bunlardan bazıları olağan dışı görünse de bu alışkanlıklar işten kaynaklanan gerginliği atmanıza, uykuya dalmanıza ve gün boyunca başardığınız tüm iyi şeyleri güçlendirmenize ve yarına daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Bilinçli farkındalık meditasyonu

Başarılı her insanın akşamları bazı şeylere karşı kendini nasıl kapatacağını ve dinlenmeyi bilmesi gerekir. Bunu yapmanın bir yolu, kafanızın içindeki sesi susturmak ve bahşedilen her an üzerinde var olmak için aktif olarak çalışmaktadır.

Salesforce.com’un kurucusu milyarder Marc Benioff, meditasyonun bu konuda ne kadar önemli olduğunu vurgulayan isimlerden bir tanesi. Benioff, günlük rutininde meditasyonun gerekli bir uygulama olduğunu ve hayatının her alanına etkisi olduğunu söylüyor. Ayrıca girişimcilere “zihninizi temizleyin, yeni fikirler için alan açın ve işe yeni başlayan birinin zihnine geri dönün” tavsiyesinde bulunuyor.

Dikkat gerektirmeyen görevler

Microsoft’un kurucusu ve milyarder olan Bill Gates, akşam olduğunda yoğun bir iş gününden sıyrılmak için iki şey yapıyor. Bunlardan ilkini duyunca şaşıracaksınız: Bulaşık yıkamak. Gates, bunu istediği için yapıyor ve bu rutini eğlenceli buluyor. Hatta her akşam bu şekilde rahatlıyor.

Florida Eyalet Üniversite’sinin yaptığı bir araştırmaya göre bunun nedeni bulaşık yıkamanın stres azaltıcı ve yaratıcılığı arttırıcı etkilerinden kaynaklanıyor. Araştırmaya göre bulaşıkları yıkarken farkındalığa sahip olan öğrenciler (nefes alma ve dokunmaya odaklanma, koklama ve görevi hissetme gibi) stres seviyelerinde azalış ve yaratıcılıklarında artış gördüler. Sıcak suyu hissetmeye ya da deterjanı koklamaya odaklanmak beyni uyarıyor.

İyi bir kitap okumak

Gates, bulaşıkları hallettikten sonra saat ne kadar geç olursa olsun rahatlamaya devam etmek için kitap okuyor. Gates, 90’larda verdiği bir röportajda okumayı “uykuya dalmanın bir parçası” olarak gördüğünü söylüyor. Gates gibi Huffington Post’un kurucusu Arianna Huffington da iPad, Kindle ve laptop gibi elektrikli cihazların yatak odasında bulunmamasını tavsiye ediyor. Huffington eski tarzda basılı kitapları tercih ediyor.

Daha az uyku daha çok planlama

Barack Obama kendisinin “gece insanı” olduğunu söylüyor. Başkan olduğu zamanlar Obama, akşamlarını Beyaz Saray’daki özel ofisinde geçiriyordu. Orada konuşmalarını yazıyor, toplantı kağıtlarını sınıflandırıyor ve hatta her gece ekibi tarafından seçilen ve Amerikan vatandaşlarından gelen 10 mektubu okuyordu. Eşi Michelle ve kızları Malia ve Sasha ile akşam yemeği yedikten sonra Obama spor kanalı izliyor, roman okuyor ya da arkadaşlarıyla tabletinde sözcük oyunu oynuyordu.

Obama’nın aksine 45. ABD Başkanı Donal Trump ise akşamının büyük bir bölümünü, karşıtlarını sinirlendiren tweet’ler hazırlayarak geçiriyor ve televizyonda haberler izliyor. Trump da tıpkı Obama gibi gece kuşu olduğunu iddia etse de benzerlik bu kadarı ile bitiyor gibi görünüyor. 2004 yılında çıkardığı “Milyarder gibi Düşün” isimli kitabında geceleri 3-4 saat uyuduğunu söylüyor.

Günü değerlendirin

Özenli rutinleri ve programları ile tanınan Benjamin Franklin, uyuma, yemek ve çalışma için günün belli saatlerini ayırdığı katı programına uyuyordu. Aslında gerçekte programını takip etmiyordu çünkü kendini çok daha önemli biri olarak görüyordu.

Kendini geliştirmeye hevesli olan Franklin, kendine her günün sonunda şunu soruyordu: “Bugün iyi ne yaptım?” Siz de Franklin gibi her akşam gün boyunca neler yaptığınızı, yapmadığınızı ve daha iyisi için yarın neler yapabileceğinizi değerlendirebilirsiniz.

Evde yemek

Kevin Kruse, çok başarılı olan girişimcilerin genelde günün hangi saati işten çıkacaklarını bildiklerini söylüyor. Hatta Kruse, Intel’in kurucusu ve eski CEO’su Andrew Groove’un işten ne olursa olsun saat 6:30’da çıktığını söylüyor. Grove, “High Output Management” kitabında şunları söylüyor:

“Yorulduğumda ve eve gitmeye hazır olduğumda günüm biter… Her zaman yapılacak daha fazla şey, yapılması gereken daha fazla şey ve yapılabilecek daha fazla şey vardır.”

Kruse, işte yapılabilecek daha fazla şey olduğunu gerçekten fark ettiğiniz zaman bunun, sizi neyi yapmaya niyetli olduğunuza karar verme konusunda özgürleştirdiğini söylüyor.

Elbette pek çok başarılı girişimci ve lider, daha çoğumuz kahvesini bile içmeden önce her gün erkenden uyanıyor ve güne başlıyor. Ancak bu kişiler sonraki güne hazırlanmak için akşamları rahatlamanın, dinlenmenin ve şarj olmanın önemini de anlıyor.