Salep bilimsel olarak orchis mascula olarak adlandırılır ve Nisan-Haziran aralığında yetiştiği bilinen yaygın bir bitkidir. Genelde mor renkli çiçekleri ile tanınır fakat saf bir beyaz renkte olan çiçeklere sahip türleri de mevcut. Yapraklarında koyu mor noktalar bulunur. Bitki genellikle 30 cm’ye kadar büyür ancak açık alanlarda 15 cm’e kadar büyür. Antik zamanlarda insanlar arasındaki aşkı güçlendirdiğinden ve temel olarak şarap üretiminde kullanıldığından bahsediliyor. Bu bitkinin sunduğu bazı faydalar ise aşağıda.

Salebin Temel Kullanımları

Bu bitkinin erkeklerde iktidarsızlık tedavisinde faydalı olduğu biliniyor. Çiçeğinden elde edilen ekstre iktidarsızlığı başarıyla tedavi edebiliyor ve bu nedenle cinsel hayattaki tatmini arttırmak için kullanılabiliyor.

Salebin Kimyasal ve Besin İçeriği

Bitkide aşağıdaki bileşenler bulunuyor:

  • Zamk
  • Nişasta
  • Albüminli maddeler

Salebin Sağlığa Faydaları

İshali Tedaviye Yardımcı Olur

Bu bitkinin ishal tedavisinde çok etkili olduğu biliniyor. Bitkinin ekstresini sıcak sütle birlikte tüketmenin bağırsak hareketlerini düzenlediği ve böylece sindirim sistemine bağlı problemleri tedavi edebildiği belirtiliyor.

Cilt Sağlığı Bakımı ile Bilinir

Salep çeşitli cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olabiliyor ve tahriş ile sivilceleri etkili şekilde ortadan kaldırıyor.

Erkek Cinsel Sorunlarını Tedavi Edebiliyor

Çeşitli cinsel problemlerin tedavisindeki değeri kanıtlanmış ve özellikle iktidarsızlık yaşayanlar için ideal bir tedavi oluşturabilir.

Balgam Sökücüdür

Balgam söktürücü bazı özelliklere sahiptir ve bu nedenle öksürük ve soğuk algınlıklarında kullanabilirsiniz.

Sıkılaştırır

Cilt hücrelerini ve dokularını sıkılaştırır, ciltteki parlamayı arttırır ve cildin daha sıkı ve genç görünmesine yardımcı olur.

Sinir Stresini Azaltır

Bu bitki bir tonik olarak da görev yapar ve sinirleri rahatlatıp onların üzerindeki baskıyı alarak ağrıları hafifletir.

Nasıl Kullanmalı?

  • Bitkinin tahıllarından elde edilen tozu gıdalarla karıştırabilir veya sütle tüketebilirsiniz.
  • Kökü pişirilebilir ve tüketilebilir, çok iyi bir salep kaynağıdır.