Adet dönemleri pek çok kadın için inişli çıkışlı olabiliyor. Kramplar ve ruh halinde değişikliklerin neden olduğu şikayetlerden dolayı kadınlarda bunları aylık olarak yaşamak istememe isteği oluşabiliyor. Ancak ne dilediğiniz konusunda dikkatli olmalısınız. Bunların olmaması demek menopoz demektir.

Menopoza girmiş olan kadınlar bu sürecin nasıl sıkıntılı olduğunu bilir. Adet döngülerinin tamamen son bulduğunu işaret eden bu dönemin kendine özgü birtakım belirtileri vardır. Bu geçiş aşamasında size özgü olan pek çok süreçten geçersiniz.

Sıcak basmaları ve ruh halinde değişiklikler yaygın olarak görülmekle birlikte bunlar karşısında güçsüz değilsiniz. Yemeyi ve içmeyi seçtiğiniz şeylerin nasıl hissettiğiniz üzerinde önemli etkileri olacaktır.

Menopoz tecrübeniz size özeldir

Bu dönemde faydalanabileceğiniz çözümlerden bahsetmeden önce her kadının menopozu farklı olarak deneyimlediğini bilmek gerekir. Öncelikle menopoz, vücuttaki hormonal değişimlerden dolayı meydana gelir. Menopoz genelde 50’li yaşların başında başlar ve menopoz ile birlikte yumurtalıklar östrojen ve progesteron üretmeyi durdurur.

Bazı kadınlar bu dönemde sinirli ve hatta depresif hale gelirken diğerleri ise bu dönemi gece terlemeleri yaşayarak hızlı bir şekilde atlatır. Yaşadıklarınız ne olursa olsun yalnız değilsiniz. Menopoz belirtileri yaygın olarak görüldüğü ve can sıkıcı olabildiği için kadınların pek çoğu bu dönemde bir uzmandan yardım alıyor.

Bazı durumlarda ise kadınlar sıcak basmalarını sadece bir yıl süre ile yaşarken daha ciddi vakalarda bu durumun on yıldan fazla sürebiliyor. Sizi etkileyen belirtinin ne olduğuna bağlı olarak bu belirtinin sorun yaratan yan etkilerinin üzerinden beslenme düzeni ile gelebilirsiniz.

Beslenme düzeninizi değiştirmeye besin değeri bakımından zengin gıdalar tüketerek başlayın

Beslenme düzeni ile sağlığın bir arada yürüdüğü bir gerçek. Nasıl hissettiğinizi değiştirmek için beslenme düzeninizden başlayarak hayat tarzınızı değiştirmeniz gerekir.

Menopozu engellemeniz mümkün olmasa da vücudunuza nelerin girdiğini değiştirebilirsiniz. Bunun karşılığında uyku düzeninizden duygularınızı düzenleme yollarına kadar pek çok şey etkilenecektir.

Besin değerleri bakımından zengin bu gıdaları yiyip içerek menopoz yolculuğunuzu daha rahat bir hale getirirken menopoz sonrası süreçteki sağlığınızı da en iyi hale getirebilirsiniz.

Ceviz

Tıpkı muz ve hindi gibi ceviz de triptofan (mutluluk hormonu olan serotonini üretmek için gerekli olan amino asit) sayesinde serotonin bakımından zengin bir kaynaktır. Menopoz, serotonin seviyelerinin düşmesine neden olduğu için kadınlar sıkça ruh halinde dalgalanmalar, zayıf uyku kalitesi ve enerji düşüklüğü yaşayabilmektedir. Serotonin seviyelerinin düşmesinin tatlı şeyler aşermeye ve döngüyü daha kötü hale getirmeye neden olduğu düşünülmektedir.

Fermente gıdalar

Fermente gıdalar bağırsak sağlığını doğrudan etkilemektedir. Sıklıkla “ikinci beyin” olarak nitelendirilen bağırsaklarda, vücuttaki serotoninin yüzde 95’i bulunmakta ve bu nedenle bağırsaklar olası depresyon ve anksiyete durumlarını etkileyebilmektedir. Bu nedenle kimçi, kaliteli kombuça, terbiyeli sebze, kefir ve miso gibi probiyotik gıdaları tüketmeye odaklanmalısınız.

Yeşil çay

Yeşil çay, sıcak basmalarınızı mucizevi bir şekilde durdurmasa da yeşil çayın menopoz dönemindeki kadınlarda kemik kırılması riskini azalttığı bilinmektedir. Yapılan bir araştırmada ayrıca yeşil çaydaki kateşin, antioksidan ve flavonoidim menopozun tetiklediği aşırı aktif mesane belirtilerini de iyileştirdiği bilinmektedir.

Keten tohumu

Keten tohumunu sabah yaptığınız smoothie’nin içine ya da öğlen yediğiniz salataya koyabilirsiniz. Ketende bulunan bir fitokimyasal olan lignanın vücutta östrojene benzer etkiler gösterdiği bilinmektedir. Bu da sıcak basmalarının önüne geçilmesinde etkili olabilir. Bir araştırmaya göre ise üç ay süreyle keten tohumu yiyen kadınların menopoz belirtilerinde azalma, hayat kalitelerinde artma olduğu görülüyor.

Yağlı balıklar

Menopoza erken gireceğinizi düşünüyorsanız günlük olarak yağlı balık tüketebilirsiniz. Balık, önemli besinler bakımından zengindir. 116 bin kadının ele alındığı bir araştırmada yüksek miktarda D vitamini ve kalsiyum alımının erken menopoz riskini yüzde 13 ila yüzde 17 arasında azaltabildiği görüldü. Omega-3’ün yüksek miktarlarda alınması da sıcak basmaları da dahil menopoz belirtilerinin şiddetinin azaltılmasında etkili olabiliyor.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Koyu yeşil yapraklı sebzeler folat, K vitamini, demir ve kalsiyum da dahil olmak üzere besin açısından zengin gıdalardır ve sindirim sağlığını iyileştirebilir ve kemik erimesi riskini azaltabilir. Bu gıdalar ayrıca vücudun hormonal seviyesini dengelediği düşünülen bir mineral olan magnezyum açısından da zengindir. Kale, ıspanak, tere, roka, hardal otu ve kara lahana gibi gıdaları yeteri kadar tükettiğinizden emin olmalısınız.

Beslenme düzeninizdeki değişiklikleri ne kadar erken yaparsanız o kadar iyi olacaktır. İster 31 ister 51 yaşında olun, beslenme düzeninizi iyileştirmek için hiçbir zaman çok erken ya da çok geç değildir. Menopozun belirtilerini rahatlatmak için yağ bakımından düşük, vejetaryen bir beslenme düzeni tercih edebilirsiniz. Yani bu tarz bir beslenme düzeninde çoğu hayvansal proteini, işlenmiş gıdaları, şekerli yiyecekleri ve kafeini hayatınızdan çıkarmanız gerekir.

Bunlara ek olarak fiziksel açıdan daha hareketli hale gelmelisiniz. Bu, sadece kilonuzu kontrol etmenize değil aynı zamanda kalp sağlığınızı desteklemenize ve kemiklerinizi güçlendirmenize yardımcı olacaktır. Menopoz sonrası kadınlarda kemik kırılmaları en yaygın görülen sorunlardan biri olmakla beraber kemik yoğunluğunu arttırmak mümkün olmaktadır.

Unutmayın ki her kadının yolculuğu farklıdır. Bu nedenle vücudunuzu dinlemeyi unutmayın. Menopozu pozitif bir zihin, aktif bir vücut ve bütüncül bir beslenme düzeni ile karşılayın. Hepsinden de önce iyi beslenmek kendinize duyduğunuz saygının bir göstergesidir.

Kendinizi, sıcak basmalarını ve geri kalan her şeyi sevmenizin tam zamanı.