Bazıları köpeklerin insanın en iyi arkadaşı olduğunu söylerler ancak bunu diyenlerin kediler ile sağlam bir arkadaşlığı olmamıştır.

Her kedi farklı olsa da, onların da ortak bazı özellikleri var. Kediler kalbimize sızabiliyor, rahatlama getirebiliyor ve bize keyif verebiliyorlar.

Buna gece yatakta kucaklaşmak da dahil. Bazı kediler buna ilgi duymasalar da, bazıları ise insan sahiplerine olabildiğince yakın olmak istiyorlar. Pek çok insan da bundan hoşlanıyor.

ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, ABD’deki evcil hayvan sahiplerinin %50’sinin onların yatakta uyumasına izin verdiğini belirtiyor.

Ancak kedinizin gece boyunca sakince uyuyup uyumadığı bir başka konu. Uykunuzu bozabilir ve ayrıca yatağınıza bazı sağlık riskleri getirebilir.

Kediler Uykunuzu Nasıl Etkilerler

911 VETS’in kurucusu Dr. Steve Weinberg, kedinin yatakta sizinle uyumasının iyi ve rahat hissettirdiğini söylüyor ve böylece kaygılar ve gece korkularını sakinleştirme potansiyeli doğuyor. Ancak doktor şöyle ekliyor:

“Bunun olumsuz tarafı kedilerin gece hayvanları olmaları. Gece uykunuz bozulmayabilir ancak çok erken saatlerde uyandırılma riskiniz var.”

Bundan dolayı, kedi ile uyumak kişinin normal uyku-uyanıklık düzeninin şaşmasına sebep olabilir. Doktor şöyle devam ediyor:

“Pek çok kedi çarşafın altında hareket eden insan uzuvları ile oynamayı, hattan onları ısırmayı oldukça sever. Kedi tüyü alerjisi ve hatta pireler kontrol altında değillerse pire ısırıkları gibi riskler de var.”

Kediler bebekler ve küçük çocuklara yaklaşır ve onlara kendilerince bakarlar ancak uzmanlar kedilerin geceyi  evdeki küçüklerle geçirmemeleri gerektiğini düşünüyorlar.

Kedilerin bebeklerle uyumalarının güvenli değildir, çünkü kedinin yanlışlıkla uyuyan bebeğin yüz veya göğsüne oturarak onu nefessiz bırakma ihtimali var: “Eğer kedi korkarsa bebek ısırılabilir, tırmalanabilir veya kedi kaçmaya çalışırken tekme yiyebilir. Kedi tırmıkları ve ısırıkları ondan bebeğe hastalık geçmesine sebep olabilir.”

Kediyi bebekten uzak tutmak için veteriner hekiminizden tavsiyeler alabilirsiniz.

Ayrıca kedinizin yatağı insanların yanında başka hayvanlar ile paylaşması sorunu da var. Bazı kediler bunu umursamazlar ancak bazıları bunu bir tehdit olarak görürler ve bu da yatak odasında istenmeyen bir kaos doğurabilir.

Ev ve Dışarı Kedileri

Bazı kediler hiç dışarı çıkmasalar da bunu sorun etmezler ve ev içindeki krallıklarını yönetmeyi severler ancak bazı kediler içeride ve dışarıda yaşamak isterler. Bu da farklı tehlikeler doğurabilir.

Dışarıdaki kediler daha fazla hastalık taşıyıcı ile temasa geçerler. Buna diğer dışarı kedileri, sokak kedileri, avlar, solucanlar, pireler, bitler, sivrisinekler ve pek çok diğer böcek de dahil.

Bu taşıyıcıların hepsi virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer enfeksiyonları taşıma potansiyeline sahipler. Ayrıca içerideki kedilerin kaka kumları da evdeki insanlar için potansiyel hastalık riskleri taşıyor.

Peki bunlar ne tür hastalıklar? Mide bağırsak tenyaları, giardiasis, saçkıran, toksoplazma enfeksiyonu gibi pek çok hastalık var. Ayrıca kedi döküntülerinin yaratabileceği pek çok tipik alerjen de var.

Yaz aylarında bitler ve diğer parazitler daha aktif hale gelirler kedinizin kürkünün ve derisinin düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Bu hem kedinin hem de insanın sağlığı için önemli.

Kedideki bu sağlık riskleri ile temas etme riskini azaltmak için kedilerin düzenli olarak veteriner hekime götürülmeleri ve böylece tüm aşılara eksiksiz tamamlanmalıdır.

Kediyle Oynarken Dikkat Edilecekler

Kedinin bağımsız doğası onun her istediğini yapmasını sağlıyor gibi olsa da, bu kürklü aile bireylerimiz sarılmayı ve oynamayı severler. Fakat bunu yapmadan önce dikkat edilecekler var.

İlk olarak, düşük olsa da hastalık geçiş riski var. Bunu aşmanın yollarından birisi doktorunuzla görüşmektir.

Çeşitli insan hastalıklarından dolayı bağışıklık sisteminde zayıflık olan yetişkinler ve çocukların hayvanlardan hastalık kapma riski daha fazladır.

Ancak sağlık durumu ne olursa olsun, kedinin bir sağlık problemi olduğunu ve çok yaklaşılmaması gerektiğini gösteren bazı kesin işaretler var.

Tüy kaybı, cilt yaraları, hapşurma, öksürme, huysuzluk, kusma ve ishal gibi hastalık işaretleri varsa onunla çok fazla oynamayın.

Bu gibi durumlarda onu veteriner hekiminize götürün ve yatak odanıza almadan önce sağlığının iyi durumda olduğundan emin olun.

Veteriner hekiminizin size söylediği şekilde onu düzenli olarak kontrol edin ve hastalıksız kaldığından emin olun.

Evde de kalsa dışarı da çıksa tüylü aile bireylerimiz ile geçirebileceğimiz özel anlar var.

Ancak yatağımızı onlarla paylaşmanın getirdiği risklerin farkında olun ve böylece sağlık konusunda tehlikeleri aşabilir, favori kedilerinizle mırlamalı vakitler geçirebilirsiniz.