Yüzmeyi önceleri sıkıcı bulurdum. Soğuk bir günde koşmanın heyecanından veya bisiklet sürmenin adrenalininden yoksun gibi görünürdü. Ancak triatlona dahil olmak beni suya girmeye zorladı ve esas noktayı tamamen kaçırdığımı fark ettim.

Yüzmek sıkıcı değil, hatta en iyi düzeydeki hareketli meditasyondur. Havuzun dibindeki çizgi hariç neredeyse hiç bir şeyi görememek ve sadece suyun hareketlerini duymak, çok izole edici bir etki yaratır.

Bu bir tür Prayahara’dır. Yani Yoga Sutrasında Patanjali tarafından yoganın beşinci elementi olarak tanımlanan çekilme hissidir. Dış uyaranları kapatarak, örneğin yüzme havuzunun ışıklarını veya pop müzik çalan şeyleri kapatarak zihnin yatışması sağlanır.

Bu sabit kalıp bağdaş kurulan bir meditasyon değildir ancak hareketli meditasyondur. Daha fazla akışa sahip bir zen yürümesidir. Bu akış hissi hem suyun akışkanlığından kaynaklanır hem de yüzme eyleminin doğal sürükleyişinden gelir.

Profesyonel bir yüzücünün zarafetle yüzüşünü izleyin. Uzanma, kulaç atma, geri çekilme. Her vuruş ve salınım aerodinamik ve yunus benzeridir ancak sonuç çok yoga benzeridir. Yumuşak, devam eden bir ritm vardır.

Profesyoneller bu işi sanki efor sarfetmiyormuş gibi gösterirler ancak herkes yüzmeyi bir hareketli meditasyon haline dönüştürebilir.

Bir kaç öneri şöyle:

Yavaşlayın

Yüzmeye yoga bakış açısından bakmak için yavaşlamak gerekir. Duvardaki saati boş verin. Terry Laughlin’in “Total Immersion” yüzme okulunda bahsettiği felsefe şöyledir: turlar arasında “yoga nefesi” alın ve bedenlerinizi acele etmeden döndürün. Bunu yaparak hava almak için duyduğunuz stresli istek geçer. Kollar sallanmazlar ancak yavaş bir hareketle uzanır ve geri çekilirler. Sonuçta bol bol nefes almanın mümkün olduğu rahat bir durum olur.

Rahat Bir Nefes Ritmi Bulun

Yüzmede yeniyseniz, nefes tekniklerini öğrenmek için zaman ayırın. İyi bir koç bir kaç haftada nasıl nefes alabileceğinizi size öğretecektir. Nefes alma mekanikleri oturduğunda, daha odaklanmış olabilirsiniz. Alternatif olarak baş döndürme ile kol koordinasyonu gerektiren nefes senkronizasyonunu gerektirmeyen şeyler öğrenin. Kurbağalama iyi bir alternatiftir.

Burundan Nefes Verin

Serbest tarzda da yüzseniz, kurbağalama da yüzseniz, nefesi yavaşça burnunuzdan verin. Bu tüm nefes alma sürecini yavaşlatmanın yanında, sonraki aşamada gözlemleyebileceğiniz memnun edici köpükler yaratır. Eğer bu mümkün değilse, dudaklarınızı sıkın ve havayı dar bir alandan bırakın.

Bir Elemente Tutunun

Mutlu bir yüzme ritmi bulduğunuzda, yüzüşünüzün aşağıdaki görsel ve işitsel elementlerinden birisine tutunun:

  • Burnunuzdan kaçan havanın yarattığı köpüklerin sesi
  • Bedeniniz bir yandan bir yana dönerken gelen dönme hissi
  • Sudan çıkan kolun şekli
  • Parmak uçlarının suya girerken yarattıkları delik
  • Ayağın pedal benzeri hareketi

Tüm meditasyon türlerinde olduğu gibi, doğru veya yanlış yoktur. Nefes veya yüzme tarzınıza dair kendinizi eleştirmekten kaçının. Bir elemente bağlı kalırken veya parmak uçlarından ayağa kadar hareket ederken gözlemleme yapın.