Sonbahar. Yılın bu zamanını seviyoruz. Her ne kadar sıcak, güneşli yaz günlerinden keyif alsak da sonbaharın mucizelerini de kim reddedebilir? Süveterleri dolaptan çıkarmanın, balkabağını hazır etmenin ve gelecek serin günlere hazırlanmanın zamanı.

Soğuk hava hazırlığı kendinize de daha iyi bakmanızı gerektiriyor ve böylece sonbahara ve bir sonraki tatil mevsimine hazırlanırken, aşağıdaki 11 sağlık önerisini dikkate alın.

1- Bağışıklık Güçlendiricilerinizi Tazeleyin

Bağışıklık sağlığı için temel olan şeyleri depolamaya başlayarak kendinize ve ailenize yardımcı olabilirsiniz. Antioksidan C vitamini, L-lysine, çinko ve tam-spektrum zeytin yaprağı ve ekinezya gibi bağışıklığı destekleyici bitkileri deneyin. Masanızda doğal bir el temizleyici olsun, çantanıza el temizleyici mendiller koyun ve onları çocuklarınızın çantalarına da koyun.

Bağışıklık sisteminin %70’i sindirim sisteminde olduğundan probiyotikler ve prebiyotik lifler ile sindirimi ve bağışıklık sağlığını desteklemek de iyi bir fikirdir.

2- Checkup Yaptırın

Kış aylarında yılın diğer zamanlarına göre daha fazla kalp sağlığı probleminin keşfedildiğini biliyor muydunuz? Çünkü soğuk hava dolaşımı etkileyebilir ve kalbin daha fazla çalışmasına sebep olabilir. Sonbahar yıllık checkup için ideal bir zamandır çünkü kış başlamadan önce en iyi sağlık durumunda olduğunuzdan emin olmanızı sağlar. Mevsimsel aşılar konusunda da doktorunuzla görüşmeyi unutmayın.

Ayrıca aile sağlığı geçmişiniz de siz ve doktorunuz için güçlü bir sağlık planı oluşturmanız konusunda ipuçları verebilir. Akrabalar sonbahar ve kış aylarında genelde daha sık bir araya gelirler ve bu nedenle aile buluşmalarını sağlık mirasınız hakkında daha fazla şey öğrenmek için kullanın.

3- Sonbahar Aromalarını Benimseyin

Mevsime uygun olan tam gıdaları tüketmek yıl boyunca besin almak için önemli ve sonbaharda bulunan gerçek gıdalar çok çekici durumdalar. Pazarcılar ve manavlar kabak, su kabağı, elma, pancar, kara lahana ve brüksel lahanası gibi ürünler ile dolular ve liste devam ediyor.

Ayrıca iş pazarla da bitmiyor. Sonbahar sağlıklı çorba tarifleri, zerdeçal, seylon tarçını ve zencefil gibi güçlü baharatlarla denemeler yapmak için de ideal. Ayrıca kemik suyu kolajeni ve maça yeşil çayı gibi süper gıdalar da soğuk havalarda ideal olurlar.

4- Egzersiz Alışkanlığınızı Mevsime Uyarlayın

Soğuk hava aktivite rutininizi şimdiden planlayın çünkü bu sayede havalar değişip de dışarı çıkmak pek çekici olmadığında sporu atlama ihtimaliniz daha düşük olacaktır. Eğer bir spor salonuna gitme fikri size uygun değilse, online çalışmaları takip edebilirsiniz veya kendiniz bir çalışma yaratabilirsiniz. Müziği açıp oturma odanızda dans etmeniz bile yeterli olabilir.

Mini çalışmalar ve işyerinde aktif kalma yoluyla gününüze daha fazla aktivite ekleyin.

5- Saç ve Cilt Rutininizi Tekrar Değerlendirin

Cildinizin soğuk, kuru aylarda daha solgun göründüğünü fark ettiniz mi? Saçlarınız ve saç deriniz kuru mu geliyor? Bunu hayal etmiyorsunuz. İç mekanlarda sıcak hava vurduğunda, saçlar kururlar ve ayrıca nem yoksunluğu ve dışarıdaki soğuk hava da pek yardımcı olmaz. İkisi arasında gidip gelmek saç ve cildinizin mahvolmasına sebep olur.

Günlük cilt soyma ve düzenli nemlendirme ile tekrar parlaklığı elde edebilirsiniz. Susuz cildi ve kuru saçları nemlendirmek için doğal kaynaklı yağları kullanabilirsiniz. Argan yağı, kuşburnu yağı veya jojoba yağını saç ve cilt için kullanabilirsiniz. Yağları elinizde, saç uçlarınızda ve cildinizde duştan sonra uygulayın. Şampuanın ardından el ve saç derinize sürün veya şampuanın içine de bir miktar katabilirsiniz.

Hyaluronik asit de cilt bakımında büyük etki yaratabilir. Cildinize nem çeker ve sıvı dengesinin korunmasını sağlar. Ayrıca losyon ve yağlara da iyi bir ilave olur.

6- İçten Dışa Nemlendirin

Su içmek yaz aylarında olduğu kadar önemli. Bedeniniz tüm sene boyunca her şey için su kullanır. Sindirim, sıvı ve mineral dengesi, atıkların atılmaları, enerji, ruh hali, cilt, eklem yağlanması ve daha fazlası için için.

Araştırmalara göre erkeklerin günde 3.7 litre, kadınların ise 2.7 litre sıvı almaları gerekiyor.

7- Sağlıklı Porsiyon Boyutlarını Kendinize Hatırlatın

Sağlıklı bir porsiyon proteinin ne olduğunu biliyor musunuz? Veya sebzeleri nişasta ile hangi oranda tüketmeli? En iyisi özellikle de tatillerden önce emin olmaktır. Porsiyon boyutlarını yanlış hesaplamak kazara fazla yemeye ve kilo alımına sebep olabilir ve bu da temel besinleri doğru miktarlarda almanızı zorlaştırabilir.

Tatil dönemi gelmeden önce sizin için ideal öğünlerin nasıl olduğunu tekrar düşünün ve daha sağlıklı porsiyon boyutlarına odaklanma alışkanlığı kazanın. Genel olarak tabağınızın yarısında sebze olmalı, dörtte biri yağsız protein, dörtte biri ise tam tahıllı nişasta olmalı.

Günlük besin ihtiyaçlarınızın farkında olun. Yani kalori ve protein alımınıza dikkat edin. Böylece sağlıklı yemek doğanız haline gelecektir. Besin eksikliklerini gidermek için gerçek, tam gıdalar depolayın ve gerekliyse gerçek gıda multivitaminleri alın.

8- Daha Ortaya Çıkmadan Tatil Stresini Kovalayın

Stres karşıtı alışkanlıklar edinerek tatil mevsimine sakin ve derli toplu girin. Sabah meditasyonu veya öz yağ difüzörü gibi yöntemler ile rahatlama rutininize yeni bir şeyler ekleyin. Rahatlatıcı bitkisel çaylarla düzenli aralar verin, adaptojenik bitkilerin gücünü keşfederek stresin fiziksel ve ruhsal etkilerini hafifletin.

9- Uykunuzu Senkronize Tutun

Uyku düzenini değiştiren en büyük şeylerden birisi zaman değişimleridir. Sonbaharda günler kısalır ve bu da havanın daha erken karardığı ve bunun da bizi yorgun bıraktığı anlamına gelir. Çünkü güneş gidip ışıklar az olduğunda, bedenimiz melatonin üretir ve bu hormon uyku-uyanıklık döngülerini düzenlemeye yardımcı olur.

Eğer karanlıkta işe gidip geliyorsanız, gece iyi uyumanıza rağmen akşam 6’da uyumak isteyebilirsiniz ve bunun anlamı bazı değişiklikler yapmanın zamanının gelmiş olmasıdır. Akşamları daha aktif olarak çok erkenden uyuma isteği ile savaşın. Bunun için bedeninizi hareket ettirmeniz işe yarar.

Ayrıca ampullerinizi de doğal, dengeli iç ışıklandırma yapanlar ile değiştirmeniz daha faydalı olabilir. D vitamini takviyelerini de unutmayın. Bedeninizin bu temel besini üretmesi için güneş ışığına ihtiyacı vardır ve güneşin olmaması D vitamini değerlerinin düşmesine sebep olur ve bu da yorgunluk yapar.

10- Dijital Detoks

Soğuk havalar daha fazla iç mekanlarda kalmanıza sebep olurlar ancak bu tüm günü ekran karşısında geçirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Elektronik cihazlardan gelen mavi ışıklar gözlerinize zarar verebilirler.

Bu kadar çok ekrana bakmak yerine ekran kullanımı gerektirmeyen iç mekan aktiviteleri keşfedin. Bunlar arasında masaüstü oyunları, yaratıcı hobiler ve puzzlelar gibi şeyler var. Ayrıca sonbahar özbakım rutinine başlamak için idealdir.

11- Sadece Niyet Değil, Hedefler Koyun

Uzun bir zaman sürecinde küçük niyetler hedeflerinize varma konusunda yol almanızı sağlayabilirler. Şimdi başlayın ve yeni seneyi beklemek yerine hedefleriniz için her gün küçük adımlar atın.

Eğer şekle girmek hedefleriniz arasındaysa, şimdi başlamak yardımcı olabilir. Günlük beslenmenizde yapacağınız küçük değişimler ve egzersiz alışkanlıkları uzun vadede hızlı diyetler ve aşırı spor yapmaktan daha faydalı olacaklardır.