Günümüzde sağlıklı bir yaşama yönelen insan sayısındaki artış hepimizin dikkatini çekmeye başladı. Peki, bunun en büyük sırrı neye bağlı derseniz; tabiki gün içerisinde tükettiğimiz gıdalara yani beslenmemize bağlı.

Günlük içtiğimiz su miktarı, gıdalardan aldığımız protein, karbonhidrat ve yağlar bedenimizin en önemli ihtiyaçlarıdır. Bunun dışında uyku düzenimiz, sporumuz, stres seviyemiz veya tüketilen alkol miktarı da sağlığımıza etki etmektedir.

Bedenimizi ne kadar iyi tanır ve ihtiyaçlarını en mükemmel şekilde karşılarsak, sağlıklı yaşam zaten kendiliğinden bizimle olacaktır.

Peki, beslenmemizde önemli yer tutan gıdalardan hangileri bizleri maksimum seviyede sağılığa ulaştırır derseniz; işte size tam 5 tane süper gıda…

Farkları diğer gıdalara göre çok daha fazla antioksidan ve polifenol açısından zengin olmaları.

İlk süper gıdamız nar! Damar sertliğine birebirdir ve bu kanıtlanmıştır hatta konu ile ilgili birçok makale de mevcut. Kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyen antioksidanları içeriyor. Uzun süre tok tutar ve zayıflamanıza da yardımcı olur. Kan yapıcı hücrelerin sayısını arttırır. Cilt için de çok faydalıdır. Cilde sürülen nar, yara iyileşmesini hızlandırıyor bilginize.

İkinci süper gıdamız; brokoli! Karaciğeri destekleyen müthiş bir gıdadır. Çok iyi demir kaynağıdır. Vücuttaki istenmeyen kimyasalları yok eder. Kalorisi düşük olduğundan dolayı kilo kaybına da yardımcıdır. Kemiklere de faydalı çünkü kalsiyum içeriği de yüksek.

Üçüncü ise; yaban mersini! İçerisinde insüline benzer maddeler vardır ve bu madde kan şekerini düşürür. Bu muhteşem minik meyvenin kanser hücrelerini laboratuvar ortamında öldürdüğü kanıtlanmış. İçerisindeki antiyosiyaninler vücutta iltihap yapan sitokinleri önlüyor. E tadı da enfes zaten!

Dördüncü süper gıdamız; sarımsak. Bu zaten olmazsa olmazımız doğal antibiyotiğimiz en fazla mide sorunlarına iyi geliyor (pişmiş hali tabi). En güzel prebiyotik takviyesidir kendisi. Bağırsaklarınıza dost olup bağışıklığınızı yükseltir. Mide kanserini önlüyor çünkü mide de bulunan Helicobacter pylori isimli bakteriyi öldürüyor. Peki, nedir bu Helicobacter pylori? Bedende yerleştiği yerde kronik enflomasyona neden olan bir bakteri türüdür. Genellikle midenizde ülsere ve maalesef mide kanserine de neden olabiliyor. Dolasıyla sarımsak bir mucize diyorum!

Beşinci süper gıdamız ise üzüm! Kuvvetli antioksidan içeriğine sahip ve bu içerik ile C vitamini etkisini arttırıyor. Kan pıhtılaşmasını azaltıyor. Anti-aging etkisi yüksek bilginize. Özellikle kırmızı üzümün içerisindeki Resveratrol etken maddesi, DNA üzerindeki telomerlere etki ederek yaşlanmanızı uzatıyor. E daha ne yapsın ama değil mi?

Şuan mevsim olarak da tüketebileceğimiz gıdalara değindim. Geri kalanlar ise; çikolata, yeşil çay, domates, ıspanak, peynir altı suyu ve deniz somon balığı.  Hepsi yüksek derecede antioksidan, vitamin ve fenolik bileşikler içeriyor. Ciddi kanıtlanmış yararları var yani. Ama çikolatayı ayrıca yazacağım. Çünkü gerçekten önemli ve herkesin en çok sevdiği gıda bence 😉

Süper gıdaların hiçbirini hayatınızdan eksik etmeyin derim. İşlenmiş gıdalardan uzak kalarak, doğala yönelerek hayatınızı kaliteli hale getirmek tamamen sizin elinizde. Yediğiniz içtiğiniz her şey geleceğinize yatırım demektir.

Hoşçakalın, sağlıkla kalın…

Merve Karataşlı