Nasıl stres atabilirim? Nasıl daha fazla rahatlayabilir ve daha fazla enerji alabilirim? Doğa dünyasına daha bağlı hissedebilmek için ne yapabilirim?

Bunlar stresli dijital çağda giderek daha fazla sorulan sorular. Derin doğa bağlantısı mentoru olarak, dünyanın her yanından müşterilerime çevremizdeki ve içimizdeki doğa ile bağlanarak yaratıcılıklarını ve sağlıklarını keşfetmek için yardımcı oldum.

Burada, şu anda bahçenizde veya yakın bir parkta, hatta iş arasında kısa bir molada bile kullanabileceğiniz bir kaç basit ancak etkili taktikten bahsedeceğim. Bu basit uygulamalar sizi doğanın ilham verici, iyileştirici enerjisine tekrar bağlamaya yardımcı olmak için tasarlandılar.

Duyusal Farkındalık

İlk uygulama duyularınızı harekete geçirme hakkında. Bu, ana ve çevremizdeki doğanın varlığına bağlanmak için çok güçlü bir geçit açar. Derin bir nefes almak, bırakmak, duyuların uzağa uzanmasına izin vermek gibi basit şeyler de olabilir.

Çevrenizdeki kısık seslerin farkına varın. Uzaktaki duyabileceğinzi en sessiz sesleri dinleyin.

Sonrasında görüşünüzün çevrenizde genişlemesine izin verin. Yumuşak bir bakışla, çevrenizdeki her şeyi alın, ağaçtaki bir baykuş gibi olun.

Cildinizdeki serinliği hissedin.

Bitkilerin ve toprağın dokusunu hissedin, ağaçların kabuklarını hissedin.

Derin bir nefes alın ve dünyanın aromasını, rüzgarın gizemlerini koklayın.

Kendinize zamansız, hedefsiz olmak için bir dakika verin. Sadece bedeninizi ve çevrenizdeki düzenleri hissedin.

Böylece birinci adım olarak duyularınızı harekete geçirin. Basit olabilir ancak çok etkili olabilir.

Şükran Duymak

İkinci uygulama şükran duymak. Günümüzde şükür etmenin sağlık hissini desteklemesi konusunda yapılan pek çok çalışma görüyoruz.

Bu nedenle bir parkta bankta dışarıda olduğunuzda, veya kapınızın dışında ayakta dururken, işe gitmeden önce yolda dururken bile, hatta sadece varolurken bile, bir başka farkındalık boyutu eklemek için bir dakika ayırın. Çevrenize bir takdir ve şükran duygusu ile bakın. Doğanın hayatınızı şu anda nasıl desteklediğini fark edin.

Ağaçların nefesi gerçek anlamıyla şu anda saf oksijen almanızı sağlıyor.

Yerin hediyelerini fark edin. Bugün yediğiniz yemeği, çevrenizdeki bitkileri düşünün. Topraktaki yaşamın atışıyla olan bağınızı hissedin ve bunun bugün yaşamanıza nasıl yardımcı olduğunu görün.

Bunun gibi küçük şükür anları bile süreklilik halinde bakışınızı değiştirir ve gününüzü etkiler. Bu nedenle ikinci adım şükür duygusunu güçlendirmektir.

Farkındalığı Arttırmak İçin Sorular Sormak

Üçüncü uygulama ise yerle olan duyularımıza bağlanmak için soru sormayı öğrenmektir. Soruların bizi mevcut ana çekme güçleri vardır ve aynı zamanda çevremizdeki daha derin gizemlerle etkileşime girmemizi sağlarlar.

Yetenekli sorular sormak edinilmesi gereken pozitif bir alışkanlıktır ve en eski farkındalık yeteneklerinden birisidir. Örneğin vahşi doğa takibine baktığınızda, bunun en eski insan yeteneklerinden birisi olduğunu görürsünüz. Takip etme sanatı medeniyetin doğuşuna kadar gider ve toprakta nelerin olup bittiğine dair derin soruların sorulması yeteneğine dayanır.

Şu tip takip sorularını sorma uygulamasını gerçekleştirebiliriz:

Çevremde ne yollar görüyorum? Burada hangi hayvanların izlerini görebilirim?

Bitkiler bugün ne yapıyorlar? Bugün düne göre ne farklılıkları var?

Hava bugün nasıl? Gökyüzüne bakın ve bazı sorular sorun.

Bugün nasıl hissediyorum? Aklınızda tuttuğunuz sorularla uyum içinde olun.

Soru sormayı farkındalığınızı arttırmak ve tutkulu bir canlılık ile mevcut ana gelmek için bir müttefik olarak kullanın.

Rol Yapma

Dördüncü doğa uygulaması, rol yapmaktır ve o kadar basittir ki yetişkinler olarak onu genelde görmezden geliriz. Ancak çocuklara bakarsanız veya kendi çocukluğunuzu hatırlarsanız, bunu muhtemelen hep yaptıklarını görebilirsiniz. Çocukların rol yapmaları ve farklı hayvanlar, hatta taşlar, bitkiler ve ağaçlar olmaları çok doğaldır. Yoldan aşağı yürürken rüzgar bile olabilirsiniz.

Bu tip küçük anlar sağ beyni ve yaratıcılık hissini çalıştırır. Rol yapmak bakış açınızı açar, çocukluğun taze keyfini getirir.

Bu nedenle kapıdan dışarı çıkarken, bir kedi olabilirsiniz. Arabanıza yürümeden önce tüm duyularınızı aktif hale getirip bir an durun. Çevrenize bir kedi gibi bakın, devam eden şeylere merakla yaklaşın. Bu çok basit ve eğlencelidir, sadece bir dakika sürer.

Bağ Kuracak Bir Yer Yaratma Niyetine Sahip Olun

Beşinci uygulama basitçe bağ kurucu anları hayatınızda bir öncelik haline getirmek ve bunu takviminize koymaktır.

Bağ kurmak için niyet etmek çok iyidir ancak çoğumuz için hayatlarımız o kadar meşguldür ki, doğa ile bağ kurma anları için takvime işaret koymamız gerekir.

Bu akıllı telefonunuza her saat başı için koyduğunuz bir hatırlatıcı da olabilir. Bu hatırlatma sizi kapıdan dışarı çıkmak ve derin bir nefes almak için yönlendirebilir. Belki de gelecek hafta yarım saatliğine bir yürüyüş yapabilirsiniz veya ormana gidip meditasyon gerçekleştirebilirsiniz. Bunu takviminize yazın.

Doğa bize genişlemiş bir huzur, keyif, bağ kurma hissi ve aradığımız ışığı sunar. Doğayla bağlantı yolculuğunuzun iyi geçmesini dilerim!