Gıda tercihleriniz iklim değişimini etkileyebilir mi ve yaptığınız şeyler gerçekten bir fark yaratıyorlar mı? Bu çok ağır bir soru gibi görünebilir. Korkmayın çünkü bilimadamlarının vardıkları açık ve anlamlı bir sonuç var: Evet.

Beslenme anlamında sizin için iyi olan şey gezegen için de iyidir ve bu da iklim değişimi ile ilgilenmek için ortak bir küresel stratejidir.

Bu sene, Birleşmiş Milletler’de 16 ülkeden 37 bilim adamı ile oluşturulan bir komisyon, gıda kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için bir rehber geliştirdi. Bu çalışma herkes için ilginç şekilde basit ve erişilebilir eylemler ifade ediyor: Sağlıklı beslenin, odaklanın ve gıda atımını azaltın.

Peki Sürdürülebilir Beslenme Nedir?

Sürdürülebilirlik hakkında çok şey duyuyoruz ama gıda ve yeme konusunda bunun anlamı ne? Birleşmiş Milletler’in tanımına göre sürdürülebilirlik gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneklerinden feragat etmeden mevcut ihtiyaçlarımızı karşılamak anlamına geliyor. Çevreyi daha sürdürülebilri bir geleceğe doğru dönüştürebilmek için şu anda yapabileceğimiz beş uygulama aşağıdaki şekilde.

Sonraki Adımınız Tam Gıdalar ve Bitkisel Beslenme Olmalı

Neyse ki kendi bedeniniz için iyi beslenmek sürdürülebilir beslenme uygulaması için en önemli yöntemlerden bir tanesi. Yarısı mevsimsel meyveler ve sebzelerin olduğu bitkiler ile dolu bir tabağı tercih etmek, sadece sağlık için iyi değil, aynı zamanda gezegen için de faydalı. ABD’deki Hastalık Kontrol Merkezleri, her gün 9-13 yarım bardak kadar bitki tüketmeyi öneriyorlar. Eğer bunu şu anda yapmıyorsanız, favorileriniz hakkında düşünün ve bir sonraki porsiyondan keyif alın. Sürdürülebilirliğin sizi gelecekteki herkesin sağlığı için sebzelerinizi yemeye motive etmesini sağlayın.

Sürdürülebilir Gıda Sistemlerini Destekleyin

Meyve sebzelerin satıldığı pazarlar sadece yaz aylarında değil, tüm mevsimlerde aktifler. Her ne kadar kış aylarında tamamen yerel beslenmek mümkün olmasa da, kış aylarında patates, tatlı patates ve soğuk mevsim yeşilliklerini tüm mevsim tüketebilirsiniz. Neredeyse her bölgenin kendine ait bir yerel sürdürülebilir gıda sistemi oluyor. Komşularınızın yıl boyunca yetiştirdikleri yerel gıdalara karşı açık olun.

Mindful Yemeyi Uygulayın

Mindful yeme davranışı bizi yavaşlamaya ve her bir lokmanın tadını almaya yönelten bir davranıştır. Nefes alırken, rahatlarken, daha yavaş çiğnerken, yediğiniz şeyin tadını çıkarmanın daha kolay hale geldiğini ve gıdanızla ve tüm gıda sistemiyle bir bağ kurma hissi edindiğinizi hissedeceksiniz. Zamanla, mindful yeme uygulaması kendinizi sevgi ve kibarlıkla beslemenize yardımcı olacak ve yaşam gücünüzü sürdürmek için beslenmeye dair daha derin bir farkındalık kazanacaksınız.

Gıda Atığı Ninjası Olun

Bir gıda planlayıcısı mı, saklayıcı mı yoksa kompostçu mısınız? Eğer planlayıcıysanız önceki günden bir gıda planı hazırlayarak öğle yemeklerinde veya sonraki gün akşam yemeklerinde artık yemeklerin tüketimine dair bir süreç hazırlayabilirsiniz. Örneğin dondurucudaki kavrulmuş sebzeleri haftasonu bir çorba hazırlamak için kullanabilirsiniz. Ben kompost hazırlamanın güzelliğinden çok etkileniyorum. Eğer bahçeniz varsa, mutfak artıkları ve kahverengi maddelerden oluşan (yaprak ve çim artıkları) bir gübre başlatın. Bir kaç mevsim sonra zengin bir koyu toprağınız olacak ve bu bahçenize çok iyi gelecek.

Küçük Adımların Gizli Büyük Adımlar Olduğunu Unutmayın

Yaptığınız neredeyse her şey bir değişim döngüsü başlatır. Tam gıdalar tüketmek, bitki bazlı beslenme, tekrar değerlendirdiğiniz gıda artıkları ve kendi beslenme sağlığınıza verdiğimiz dikkat gibi şeyler için attığınız adımların hepsi fark yaratır. Yaptığımız her şey her yerde her şeyi etkiler ve hatta dünyanın kendisi de etkilenir. Siz de bir fark yaratabilirsiniz.