Pek çoğumuz için bahçeciliğin verdiği keyif güzel bir yeniden düzenleme sağlıyor. Büyük bir arazide de olsa, küçük bir saksıda da olsa, bahçecilik yöneltilmiş dikkati sağlıyor ve herhangi bir talep dillendirmiyor. Bize sağladığı duyusal deneyim bizi ana getiriyor, gelişen bitkileri beslemek rahatlama sağlıyor. Bu faydalar hepimizi etkileseler de, anksiyete problemleri olanlar için daha da önemli olabilirler.

Hepimiz zaman zaman kaygılı hissederiz. Ancak endişe ve korkular yer edindiklerinde, rahatsız edici, hatta engelleyici hale gelebilirler. Zeki ve kibar bir iş arkadaşım vardı ve iyi iş çıkarmak konusunda dikkat dağıtıcı şekilde kaygılıydı. Ona güven vermenin çok az etkisi vardı ve birden fazla defa içimden bir kapı açabilseydim de kaygısına “dışarı çık” diyebilseydim dediğim olmuştur.

Amerikan Psikoloji Derneğine göre, anksiyete sadece endişe ve rahatsızlık ile bağlantılı değil, aynı zamanda yorgunluk, dinlenememek ve kas gerilimi gibi fiziksel etkileri de var. Pek çok insanda görülen en yaygın ruh sağlığı problemi durumunda. ABD’deki Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü tüm ABD vatandaşlarının beşte birinin bir tür anksiyete bozukluğuna sahip olduğunu ve kadınların hayatları boyunca bir tür anksiyete deneyimini yaşama ihtimallerinin %60 daha fazla olduğunu belirtiyor. Stres anksiyete belirtilerini arttırabildiği için, stresi hafifletme ve yönetme için yöntemler bulmak anksiyete için çok önemli olabilir.

Bu yönetimin yollarından birisi ellerinizi kirletmek olabilir. Pek çok çalışmada bahçeciliğin ve yeşil alanların ruh sağlığı üzerindeki faydaları belirtiliyor. Preventative Medicine Reports’ta 2017 yılında Japon ve İngiltere’den araştırmacılar bahçecilik ve sağlık üzerine 22 vaka çalışmasına dair değerlendirmelerini paylaşmışlar. Elde edilen sentezlenmiş bişlgiye göre, bahçeciliğin pozitif etkileri gerçekten mevcut ve bunlar arasında anksiyete ve stres belirtileri üzerindeki etkileri de var. Araştırmacılar bunun bir kaç sebebi olduğunu belirtiyorlar ve bunlar arasında doğa ile doğrudan temas etmenin dikkati iyileştirmesi ve yorgunluğu azaltması da bulunuyor.

Bu iyileşme hissi gözle görülür durumdadır ve yoga öğretmeni Vandita Kate şöyle diyor:

“Bahçeyle uğraşırken toprak ve gökyüzü ile bağlantılı hissediyorum. Gün ışığı veya yağmurun hafif sisi cildim üzerinde çok güzel hissettiriyor. Toprağın kokusunun ve üzerinde çalıştığım bitkilerin keyfini çıkarıyorum. Çoğu zaman iç mekanlarda çalıştığım için temiz havaya çıkmak için fırsat kolluyorum.”

Araştırmacıların bakış açısıyla bakınca bahçeciliğin anksiyeteyi azaltma mekanizması tam olarak açık olmayabilir ancak mindfulness, güzellik ve fizyolojik yavaşlama etkisinin bir birleşiminin uzun vadeli kontrol ve sakinlik hissi sağladığı belirtiliyor.

Bahçecilik iyileştirici olabilir ancak tüketildiğinde sakinleştirici etkileri olan çiçekler ve bitkiler yetiştirdiğinizde, bu çifte bonus gibi olur. (Elbette tıbbi bitkileri özellikle hamileyseniz, emziriyorsanız veya ilaç kullanıyorsanız bir uzman gözetiminde kullanmanız daha doğru olacaktır.) Ayrıca lavanta veya papatya gibi yatıştırıcı bitkileri yetiştirip onlara bakmanın verdiği keyif de aşina olduğunuz bir şey olabilir.

Oğul otu: Nane ailesinin bir akrabası olan oğul otu, bitki uzmanları ve Ayurveda uygulayıcıları tarafından biliniyor ve pek çok iş için kullanılıyor. Bu limon kokulu bitki 60 cm boya ulaşabiliyor ve pek çok yeşil yaprak veriyor. Taze ve kuru yapraklarından çay yapabilirsiniz.

Çarkıfelek çiçeği: Bu bitki egzotik görünür, mor ve beyazlarla doludur. Bazıları 10 metre boya ulaşan sarmaşıklara sahip olabilirler. Kuru yaprakları yatıştırıcı etkiler yaratan bir çayda kullanılabilir.

Hint fesleğeni: Bu fesleğen türü bedenin savunma mekanizmalarını destekler ve ayrıca yatıştırıcı etkileri vardır. Bitki yeşil yapraklarının üzerinde küçük mor çiçekli koni benzeri gelişimler yaratır. Taze hint fesleğeni yapraklarını salatanıza katabilir, soslarda kullanabilir, çay olarak tüketebilirsiniz.

Aslan kulağı: 150 cm boya ulaşabilen aslan kulağı, sert ve garip bir bitkidir ve nane ailesinden gelir. Mor ve beyaz tomurcuklara sahip yeşil yaprakları vardır. Acı tadından dolayı genelde çaydan ziyade tentür olarak kullanılır. Sakinleştirici etkilerinin yanında kalp ve bağırsak sağlığına da iyi geldiği söyleniyor.

Doğa ile geliştirdiğimiz ilişki bizi gerçek doğamızla olan ilişkimizde de iyileştirir. Hangi bitkiyi beslemeye başlarsanız başlayın, bitkilerle uğraşmak kaygıları azaltabilir ve sağlığa iyi gelir.