Eğer aşıksanız sevgilinizin başta verdiği sinyalleri doğru okuyamayabilirsiniz. Özellikle ilişkinin ilk aylarında hormonlarınız sizi kontrol altına almışken, mantıklı çıkarımlarda bulunmak, muhakeme yeteneğinizi kullanmanız çok zor olabilir. Bu sebeple ilişkinizden emin olsanız da bu yazıda belirteceğimiz maddeler ile doğru kişi ile olup olmadığınızı test edebilirsiniz.

  • İlişki sadece kimyasal çekimden ibaret ise: İlişkide kimyasal çekimin olması iyi bir şeydir ve esastır fakat sadece fiziksel etkileşim uzun süreli bir birliktelik için yeterli bir neden değildir. Sevgiliniz ile sohbet etmekten, onu dinlemekten, fikrini almaktan karşılıklı keyif alıyorsanız. Ayrıca birlikte yapmaktan hoşlandığınız, aktiviteler, hobileriniz varsa ve hayat amaçlarınız birbirine yakın ise sizin için doğru bir insanla birliktesiniz demektir. Fakat tam tersi bir durum söz konusu ise misal, sizinle fazla plan yapmıyor, size özel zaman ayırmıyor, gün içinde neler yaptığınızı merak etmiyorsa muhtemelen yanlış bir insanda ısrar ediyorsunuz demektir.
  • Sevgilinizin arkadaşlarından hoşlanmıyorsanız: İlişki içinde sosyal olarak paylaşımlarınızın başlaması çok doğaldır. Sevgilinizin çevresinde bulunan insanları sevmediyseniz muhtemelen ilerleyen zamanlarda sevgilinizde de arkadaşlarında sevmediğiniz özellikleri olduğunu far edeceksinizdir. “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” ata sözü yaşamınızın içinde doğruluk payı olduğunu tecrübe etmişsinizdir. Seçtiğimiz arkadaşlarımıza beneyen taraflarımız olmasa onlar ile bağ kuramayız. Bu nedenle “Kendisi iyi sevgilimin ama çevresi kötü” pozitif ayrımcılığı ile kendinizi kandırmayın.
  • Sevgiliniz ile nerdeyse 7/24 görüşme halindeyseniz: Sağlıklı bir birlikteliğin içinde çiftin kendi hayatlarına devam ederken, birbirlerine kaliteli zaman ayırabilmesi doğrudur. Fakat göbekten bağlı gibi her şeyi beraber yapacağız, her yere beraber gideceğiz, birbirimizden hiç ayrılmayacağız durumu gerçeklikten çok uzak bir sağlıksız haldir. Bu durumda kişiler benlik kaybı yaşama tehlikesi ile karşı karşıya gelip bağımlı hale gelebilirler. Sağlıklı ilişki her iki taraf içinde birbirinde kişilerin dinlendiği ve mücadele ve rekabet içinde geçirdiğimiz gündelik hayatın yükünün buluştuğunda bu hali hafiflettiren hissiyatı vermelidir. Sürekli görüşme halinde insanlar birbirine yük olmaya ve belli bir süre sonra da ilişkiyi hızlıca tükettikleri için sıkılmaya başlayacaklardır.
  • Tek taraflı ilişki yürütme çabasındaysanız: Sevgiliniz ile sürekli bir plan yapan ve sürekli görüşme talebinde bulunan taraftaysanız ilişki aslında sizin sayenizde yürüyor demektir. Sevdiğinizi söylüyor ve bunu her türlü sürprizle göstermeye çalışıyor ama ondan yaptıklarınızın karşılığını alamadığını görüyorsanız, daha fazla bahane onun adına üretip kendinize yalan söylemeyiniz. Doğru ilişki iki tarafında dengeli şekilde vermesi ile gerçekleşir.
  • Sizi manipüle edip kontrol altında tutuyorsa: Sevgiliniz sürekli size sormadan planlar yapıp, ne yapılıp, nereye gidilecek, ne yenileceğe kadar tek başına karar veriyorsa, ki bunların hepsini bir arada yapmıyor birini bile yapıyorsa bile size ve sizin kararlarınıza saygı duymuyor demektir. Tek başınıza bir şey yapmaya kalktığınız da ya da kız arkadaşlarınızla bir program yapmak istediğinizde, sizi sözleri etkileyip ile planınızı uygulayamamanızı sağlayıp üstüne üstlük sizi suçlu hissettiriyorsa kontrol altında tutulup manipüle oluyorsunuz demektir.
  • Kendiniz gibi davranamıyorsanız: Sevgilinizin yanında en doğal haliniz ile olamıyorsanız, gerekli yakınlık ve güveni duymuyorsunuz demektir. Sürekli mükemmel görünme ihtiyacı sizin için yorucu olacaktır. Zaten gerçek aşık insan sevgilisini her hali ile sever, kabul eder ve kusur örter.
  • Sevgiliniz sizi yetersiz hissettiriyorsa: Sevgiliniz sizi sürekli eleştiriyor ve hatalı olduğunuzu belirtiyorsa, muhtemelen kendisinin sizi onaylamama halinden dolayı kendinizi rahatsız ve mutsuz hissedeceksinizdir. Fakat bir yandan da ona aşık olduğunuz için onun ağır eleştirilerinin sizin yararınıza olduğunu düşünüp, kendinizi suçlayacaksınızdır. Şunu özellikle göz ardı etmemelisiniz insan sevdiğine kıyamaz, üzülmesi fikrine bile katlanamaz. Eğer acımasızca sadece kusurlarınızdan söz eden biriyse, ayrıca sesini kontrol etmeden size yükseltiyorsa, sizin onu sevdiğiniz kadar o sizi sevmiyor demektir.
  • Sevgilinize güvenmiyorsanız: Sağlıklı bir ilişkide çiftler birbirine söylediklerini doğru olarak kabul ederler. Fakat acaba arkadaşlarıyla gittiği yerde mi? Bana söylediği arkadaşlarını bir arayıp beraberler mi diye sorayım veya o tuvaletteyken telefonuna bakayım ya da sosyal medyada kimleri takibe aldı ve kimlerle samimi etkileşimde bakayım diyorsanız, aranızda zayıf bir güven bağı var demektir.
  • Sevgiliniz başkalarına karşı kaba davranışlarda bulunuyorsa: İlişkinizin ilk zamanlarında sevgiliniz size karşı çok özenli, dikkatli ve sevecen fakat bir restauranta gittiğinizde birdenbire hiçbir neden yokken garsonu aşağılayan, emir kipinde konuşan, sesini sertleştirip, yükselten bir tutum içindeyse bu kişi ile ilgili ilişkinizi gözden geçirin derim. İnsanların gerçek kişilikleri menfaatleri olmayan insanlara davranışlarından anlarsınız. Belli bir süre sonra da size de aynı şekilde davranacağını öngörmeniz yanlış olmaz.
  • Sevgiliniz size hoşlanmadığınız isimler takıyorsa: İlişki içinde birbirinize özel tatlı sadece ikinizin birbirine söylediği isimler takmanız çok güzel bir paylaşım halidir. Fakat bu isimler aşağılayıcı, küçük düşürücü, dalga geçen imalar içermemelidir.

Zeynep Eylem Şenkal

Spor Psikoloğu

www.eylemsenkal.com