Çoğu kadın saçının her zaman fönlü ve bakımlı görünmesini ister. Ancak özellikle yaz aylarının kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde bunu gerçekleştirmek pek de kolay değil. Gerek fön gerek düzleştiriciyle saatlerce uğraştıktan sonra havadaki nem ve terle bozulan saçlar hepimizin kabusu. Kuaförde ya da evde saçımıza güzel bir şekil verip çıksak bile saatler içerisinde saçımızın o ilk güzel hali bozulacaktır. Bu nedenle son yıllarda saçların bozulmasını engelleyecek işlemler sıkça tercih edilir oldu. Brezilya fönü nedir, ne işe yarar, evde Brezilya fönü nasıl yapılır ve dahası merak edilen tüm soruları yanıtlıyor. Fuer Kozmetik Genel Müdürü Erkan Kurt, tüm bu merak edilenleri yanıtladı.

Saçlarınız dalgalı ya da kıvırcık; ama siz dümdüz olsun istiyorsanız, elinizdeki seçeneklerden bir tanesi Brezilya fönü yaptırmak. Son yıllarda Brezilya fönü uygulamasını mutlaka duymuşsunuzdur. Saçınızın fön veya düzleştiriciye rağmen kolayca bozulabileceği sıcak ve nemli günlerde Brezilya fönüne başvurmak sizi pek çok dertten kurtarabilir. Bu uygulama sayesinde saçlarınız aylar boyuna dümdüz kalabilir. Ancak hem yararlarını hem de zararlarını göz önüne alarak bu uygulamayı yaptırmanız gerekiyor.

Brezilya fönü nedir ve hangi saç tipleri tarafından tercih edilmelidir?

Fön ve düzleştiricilerin yüksek ısısı, saçın nem tabakasına zarar vererek saç tellerinde bulunan keratini azaltır, saçların kurumasına neden olur. Brezilya Fönü, yalnızca saçları düzleştirmekle kalmayıp aynı zamanda saç tellerinde mükemmel onarım ve bakım sağlar. Saç tellerine verilen hasarı önlemenin yanı sıra, hem zamandan hem cebinizden tasarruf etmenize yardımcı olur.

Brezilya fönü, kalıcı bir saç düzleştirme uygulamasıdır. Nasıl ki saçın perma ile aylarca kıvırcık olması sağlanıyorsa, Brezilya fönünü de permanın tam tersi bir uygulama olarak düşünebilirsiniz. Saçınız kıvırcık ya da dalgalıysa, sık sık kabarıyor ve elektrikleniyorsa, bu uygulama tam size göre.

Brezilya fönü nasıl uygulanır?

Kurt, dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirterek Brezilya fönü uygulamasını şöyle anlatıyor: “Öncelikle arındırıcı şampuanla 2 defa yıkanan saç, %80 oranında kurutulur ve keratin, saç dipleri haricinde saça uygulanır. Bütün saça yapılan bu uygulama sonrasında, 20 dakika kadar beklenir ve saçlar orta ayarlı bir fön makinesi ile kurutulup 200 ya da 230 derece arasında bir düzleştirici yardımıyla düzleştirilir. 24 ile 72 saat arasında saçta kalan keratin sonrasında, saçlar sülfat, paraben ve sls içermeyen şampuan ile yıkanır. Bütün bu uygulamalar sonucunda elde edilen sonuç, düz görünümlü ve ipeksi muhteşem saçlar olacaktır. Ancak bu süreçte kullanılan ürün içeriklerine özellikle dikkat edilmesi gereklidir.”

Brezilya fönü evde uygulanabilir mi?

Brezilya fönünün evde uygulanabilir olduğunu söyleyen Kurt, “Brezilya fönü ve keratin bakımı gibi uygulamaların eğitim almış kuaförler tarafından uygulanması daha doğrudur. Fakat Natura Keratin markası olarak, 10 yıldır bu ürünü evde uygulamak isteyen tüketicilerimize yönelik eğitici uygulama videoları ve resimli uygulama kılavuzları ile piyasaya sürüyoruz.  Özellikle pandemi sürecinde kuaförlerin kapanması ve kuaföre gitmek istemeyenlerin sayısının artması, bu işlemleri evde yapmak isteyenlerin sayısının artmasına neden oldu. Buradaki en önemli nokta, uygulamada kullanılacak ürünün markası ve kalitesidir. Şu an piyasada keratin adı altında keratin ile hiç alakası olmayan birçok ürün satılmaktadır. ​Piyasadaki ucuz keratinler, çok yüksek oranda formaldehit içermektedir. İlk uygulandığında formaldehitin etkisi ile sonuç iyi gibi görünse de, birkaç ay sonra etki geçtiğinde saçlar daha da yıpranmış bir hale gelmektedir” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Kullandığınız keratin ürünü iyi ise, uygulama adımlarına da dikkat etmeniz durumunda, sonuç kuaförde yapılandan farksız olmaktadır. Uygulama esnasında keratin çok bol sürülmemelidir. Keratinin bol sürülmesi, uygulamanın iyi olacağı anlamına gelmemektedir; tam tersi az ve ince bir şekilde sürülen keratin, uygulamanın daha iyi olmasını sağlar. Son olarak düzleştirici safhası çok önemlidir. Keratin ısı ile aktif olan bir maddedir; bu yüzden ince tutamlar halinde iyi bir düzleştirme işlemi yapılmalıdır.”

Brezilya fönünün zararları nelerdir?

Brezilya fönü uygulamasında özellikle ürün içeriği konusuna dikkat çeken Kurt, “Brezilya fönü her ne kadar pratik bir uygulama olup zamandan tasarruf sağlasa da, kullanılan bazı ürünlerde yüksek miktarda formaldehit bulunması sağlık için zararlı olabilir. Bundan dolayı, yüksek oranda formaldehit içeren keratin markalarından uzak durunuz. Aynı zamanda hamile ve emziren annelerin, astım ve solunum yolu hastalıkları olanların brezilya fönü yerine, saç botoksu keratinleri ile işlem yapmaları önerilmektedir. Formaldehit yalnızca brezilya fönünde değil, farklı kozmetik ürünlerde de koruyucu olarak kullanılmaktadır. Maalesef, piyasada Sağlık Bakanlığı bildirimleri olmayan, denetlemelere girmeyen çok yüksek oranda formaldehit ve zararlı kimyasal içeren keratinler bulunuyor. Bu tarz ürünler ile yapılan işlemler hem sağlığınız, hem de saçlarınız için çok zararlıdır” diyor.

Brezilya fönünün ömrü nasıl uzatılabilir?

Brezilya fönünün kullanım süresini uzatmak için dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söyleyen Kurt, özellikle saç tipine, kullanım şekline ve uygulamada kullanılan ürünlere bağlı olarak Brezilya fönünün kalıcılığının değişeceğini belirtiyor. Brezilya fönü işleminden sonra saçları sıkı bir şekilde toplamak, röfle ya da perma yaptırmak uygulamanın kullanım ömrünü azaltarak föne zarar verebilir. Aynı zamanda saçları yıkadıktan sonra kendi kendine kurumaya bırakmanın da kalıcı fönün etkisini kısaltan bir faktör olduğunu söyleyen Kurt, “Bu gibi hareketlerden kaçınırsanız, Brezilya fönünü birkaç ay yerine 3-6 ay arası kullanabilirsiniz” diyor.

Natura Keratin Brezilya fönü setleri için aşağıdaki linki tıklayıp inceleyebilirsiniz.

https://www.naturakeratin.com.tr/kategori/brezilya-fonu/7

Natura Keratin saç botoksu setleri için aşağıdaki linki tıklayıp inceleyebilirsiniz.

https://www.naturakeratin.com.tr/kategori/keratin-bakimi/6